Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΗ καλοκαιρία στην Ευρώπη ρίχνει τις κρατήσεις για την Ελλάδα
Τάσεις

Η καλοκαιρία στην Ευρώπη ρίχνει τις κρατήσεις για την Ελλάδα

Η ασυνήθιστη καλοκαιρία που συνεχίζεται σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη φαίνεται να έχει κάποιον αντίκτυπο στις αεροπορικές κρατήσεις προς την Ελλάδα.

Ολόκληρη η κεντρική και βόρεια Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα ζέστης και ξηρασίας. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν θερμοκρασίες ρεκόρ, για παράδειγμα, σε Βρετανία, Γερμανία και Πολωνία, που αρκετές φορές προκαλούν και πυρκαγιές.

Λετονία και Λιθουανία αντιμετωπίζουν παρατεταμένη ξηρασία, τη χειρότερη εδώ και δεκαετίες, ενώ σε ένα μεγάλο τμήμα της Σουηδίας, όπως και στη Δανία, τη νότια Νορβηγία και τη νότια Φινλανδία, ο υδράργυρος έχει ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ για τα δεδομένα αυτών των χωρών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος σε ανάρτησή του στο twitter θεωρεί το γεγονός αυτό έναν πολύ σημαντικο παράγοντα υστέρησης κρατήσεων για τον ελληνικό τουρισμό.

Πτώση 10% των Ρώσων τουριστών στη Χαλκιδική, αύξηση από Γερμανία – Βρετανία
Απώλειες τουλάχιστον 10% καταγράφονται στις κρατήσεις των Ρώσων στα ξενοδοχεία και τα άλλα καταλύματα της Χαλκιδικής. Μιλώντας στο Thesstoday.gr, ο κ. Τάσιος ανέφερε πως η χώρα μας είναι ήδη –10%, ίσως και παραπάνω, αναφορικά με την αγορά της Ρωσίας, λόγω της ανάκαμψης της τουρκικής αγοράς που ακολούθησε τη σημαντική υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

“Ξεκινώντας η σεζόν, έτσι και αλλιώς δεν ήταν καλή για τη ρωσική αγορά και αυτό το γνωρίζουμε από Μάρτιο – Απρίλιο” τόνισε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί κάποια τουριστική οδηγία από τη Ρωσία που να δυσκολεύει περεταίρω την κατάσταση. “Είμαστε σε μια αναμονή. Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν να επηρεάσουν τόσο, δηλαδή περισσότερο, μια χρονιά που ούτως ή άλλως θα την χαρακτηρίζαμε μέτρια, αλλά από εκεί και πέρα, ως άνθρωποι του τουρισμού, προσπαθούμε να μην επηρεαζόμαστε από αυτά τα δεδομένα και να βλέπουμε μπροστά”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.

Και συνέχισε: “Η ρωσική αγορά δεν πάει καλά τα τελευταία χρόνια, αν αναλογιστούμε ότι το 2013 έδωσε προσδοκίες με πάνω από 1 εκατ. αφίξεις. Τότε ήταν η τρίτη εθνικότητα σε αφίξεις στην Ελλάδα, ωστόσο πλέον, για τη Χαλκιδική είναι στις αεροπορικές αφίξεις στο νούμερο 3, ίσως και νούμερο 4 και στην Ελλάδα πια είναι στο νούμερο 6. Άρα υπάρχει έτσι και αλλιώς μια πτώση τα τελευταία χρόνια”.

Ο κ. Τάσιος αναφέρει ότι ο “χάρτης” έχει αλλάξει και πανελλαδικά, καθώς η Πολωνία είναι πια στην τρίτη θέση σε αφίξεις, ενώ η Ρωσία δεν είναι αυτή που καλύπτει πλέον το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής, με την έννοια των πρώτων 2–3 θέσεων και αυτό γίνεται αντίστοιχα πανελλαδικά.

Αντίθετα με την πτωτική πορεία της ρωσικής αγοράς, στη Χαλκιδική παρατηρείται φέτος μια αύξηση της τάξης του 10%, στις αεροπορικές αφίξεις από Γερμανία και Βρετανία, ενώ σταθερά στην τρίτη θέση από τις οδικές αφίξεις, προέρχονται οι τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες.

Όσον αφορά τη γενικότερη εικόνα με τις κρατήσεις των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής, φέτος ο Ιούνιος και μέχρι στιγμής ο Ιούλιος κινούνται υποτονικότερα σε σχέση με πέρυσι. Ο Ιούνιος, σύμφωνα με τους ξενοδόχους ήταν μέτριος, ο Ιούλιος κινείται στο 75 με 80% πληρότητας, ενώ πέρυσι ήταν στο 90% και υπάρχει στάση αναμονής για το υπόλοιπο της σεζόν, με την ελπίδα να φθάσουν έστω, τα νούμερα του 2017.

“Συνολικά η Ελλάδα έχει διάφορες ταχύτητες. Για παράδειγμα, Αθήνα, Κυκλάδες πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, το ίδιο και τα Ιόνια νησιά και η Κως, Κρήτη και Ρόδος και από εκεί και πέρα, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην χερσαία αγορά που αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα, καθώς ενισχυόταν σε μεγάλο βαθμό από τον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος πλέον δεν υπάρχει. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό και αυτό για το πρώτο 15μερο του Αυγούστου, οπότε έχουμε μια στάση αναμονής για να δούμε πως θα καταλήξουμε τον Οκτώβριο” κατέληξε ο κ. Τάσιος.

Σημαντική η μείωση και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα
Για αρνητικό κλίμα που δεν μπορεί να ανακάμψει, μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής κ. Δημήτρης Χαδαλής, επισημαίνοντας ότι ήδη καταγράφεται μια γενική μείωση της τάξης του 10% στα ενοικιαζόμενα και μάλιστα όσον αφορά στους Ρώσους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ο κ. Χαδαλής υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι πλέον οδηγούνται προς την Τουρκία, η υποτίμηση του νομίσματος της οποίας, κατέστησε τα εκεί καταλύματα όχι απλώς ανταγωνιστικά, αλλά σχεδόν τζάμπα σε σχέση με τα δικά μας.

Όσον αφορά γενικότερα στις κρατήσεις των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, στα Βαλκάνια είμαστε περίπου σταθεροί σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά εκεί που υπάρχει μη αναμενόμενη μείωση, είναι από τη Δυτική Ευρώπη και φυσικά από τη Ρωσία. “Πάντως όταν λέμε μείωση, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν έρχονται οι τουρίστες, αλλά ενδεχομένως ότι αυτοί, όπως και αρκετοί Έλληνες, οδηγούνται στα καταλύματα της οικονομίας του διαμοιρασμού, τύπου Airbnb… Αυτά είναι σπίτια τα οποία και παράνομα τα νοικιάζει κάποιος σε πολύ χαμηλές τιμές, οπότε δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε εμείς αυτά” δηλώνει στο Thesstoday.gr ο κ. Χαδαλής. Όσον αφορά την εσωτερική, ελληνική αγορά τέλος, τη χαρακτηρίζει “νεκρή”, αναφέροντας ότι οι προσδοκίες για ανάκαμψη αφορούν μόνο στην περίοδο του Αυγούστου.

Στη φωτογραφία, πλήθος Βρετανών συρρέουν στην παραλία του Bournemouth, στα νότια παράλια της χώρας, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024