Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Online booking

Απαγορεύτηκαν οι ρήτρες ισοτιμίας της Booking.com στη Σουηδία

Θοδωρής Κουμέλης - 25 July 2018, 15:05

Η απόφαση του σουηδικού δικαστηρίου αποδεσμεύει εν μέρει την πίεση που ασκούν αυτές οι πλατφόρμες στην αγορά, επιτρέποντας τον δικαιότερο ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών και όλων των επιχειρήσεων.


Μετά την απαγόρευση των ρητρών περιορισμού διαχείρισης τιμών στο Βέλγιο στις 19 Ιουλίου, το Σουηδικό Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας & Αγορών έβγαλε απόφαση υπέρ της απαγόρευσης στην Booking.com να υποβάλει ρήτρες ισοτιμίας στα συμβόλαιά της με ξενοδοχεία από τις 20 Οκτωβρίου 2018 και εφεξής. Τέτοιου είδους ρήτρες δεν πρέπει να επιβάλλονται υπό οποιαδήποτε μορφή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στους ξενοδόχους και οι αλγόριθμοι κατάταξης δεν πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την άρνηση των ξενοδόχων σε τέτοιες ρήτρες. Επίσης, απαγορεύονται κίνητρα από την Booking.com, π.χ. με τη μορφή χαμηλότερων προμηθειών, για την εφαρμογή τέτοιων ρητρών.

Η Σουηδία είναι πλέον η 6η χώρα στην ΕΕ όπου απαγορεύονται οι ρήτρες ισοτιμίας της ηγέτιδος -τουλάχιστον της ευρωπαϊκής αγοράς- Booking.com.

Οι ρήτρες περιορισμού διαχείρισης τιμών, που εφαρμόζονται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κράτησης, απαγορεύουν στις επιχειρήσεις να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες αγοράς στους δικούς τους ιστότοπους από αυτές που παρέχονται από τον διαμεσολαβητή. Καθώς δύο είναι οι πλατφόρμες ηλεκτρονικής κράτησης που κυριαρχούν σε περισσότερο από το 82% της ευρωπαϊκής αγοράς ξενοδοχειακών κρατήσεων στο διαδίκτυο, η απόφαση του σουηδικού δικαστηρίου αποδεσμεύει εν μέρει την πίεση που ασκούν αυτές οι πλατφόρμες στην αγορά, επιτρέποντας τον δικαιότερο ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών και όλων των επιχειρήσεων.

”Ο μη ανταγωνιστικός χαρακτήρας των ρητρών περιορισμού διαχείρισης τιμών αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τις αντιμονοπωλιακές Αρχές, τα δικαστήρια και τους φορείς χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη. Ο έλεγχος για το ίδιο τους το προϊόν και οι συνθήκες που παρέχονται θα πρέπει να παραμένουν στη κρίση των επιχειρήσεων”, δήλωσε ο Markus Luthe, πρόεδρος του Distribution Task Force του ευρωπαϊκού φορέα HOTREC.

”Καθώς η πλειοψηφία της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς, όσον αφορά στις διανυκτερεύσεις, είναι ήδη απαλλαγμένη από ρήτρες περιορισμού διαχείρισης τιμών, η υπόλοιπη ευρωπαϊκή βιομηχανία φιλοξενίας ελπίζει να επωφεληθεί σύντομα από τις ίδιες ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, ακολουθώντας τα παραδείγματα της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και τώρα της Σουηδίας”, συμπλήρωσε ο Christian de Barrin, διευθύνων σύμβουλος της HOTREC.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top