Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα μείωση στις 'χρυσές βίζες'

Βίκυ Καραντζαβέλου - 09 Αύγουστος 2018, 10:34

Η αρμόδια Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων προαναγγέλλει αυστηροποίηση της υπάρχουσας σχετικής οδηγίας.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να θέσει υπό αυστηρό έλεγχο και να περιορίσει, όσο γίνεται, την τακτική ορισμένων κρατών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα να εκχωρούν δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια σε πλούσιους πολίτες τρίτων χωρών με αντάλλαγμα υψηλές επενδύσεις στη χώρα. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα “die Welt” η αρμόδια Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Věra Jourová εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια όλης της ΕΕ και προαναγγέλλει αυστηροποίηση της υπάρχουσας σχετικής οδηγίας.

“Κατά την άποψή μας οι βίζες δίνονται εν μέρει σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν μια πραγματική, αλλά κατασκευασμένη σχέση με τη χώρα της ΕΕ, στην οποία δεν κατοικούν επί ένα συνεχή χρόνο, όπως ζητά η Κομισιόν”, λέει. “Επιπλέον, από τη χορήγηση βίζας προκύπτει θέμα ασφάλειας για την ΕΕ, διότι ο αλλοδαπός μπορεί να κινείται ελεύθερα σε όλον τον ενωσιακό χώρο. Δεν επιθυμούμε Δούρειους Ίππους στην ΕΕ”.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, τι ακριβώς είναι εκείνο που περιμένει από τις εν λόγω χώρες, η Επίτροπος απαντά: “Να διασφαλίζουν ορισμένα κράτη-μέλη ότι οι βίζες δε δίνονται σε εγκληματίες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης. Η ΕΕ δε θα πρέπει να μετατραπεί σε λιμάνι για εγκληματίες, για διαφθορά και μαύρο χρήμα. Γι’αυτό στο μέλλον οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάζουν πιο διεξοδικά από ό,τι μέχρι τώρα, ποιοι πολίτες τρίτων χωρών καταθέτουν αίτηση για βίζα, από ποια χώρα, τι θέλουν και ποια είναι η πηγή προέλευσης των χρημάτων τους”.

Η Ευρωπαία Επίτροπος προαναγγέλλει ένα νέο σύστημα, που θα ενεργοποιεί τη μεγαλύτερη ευθύνη των κρατών-μελών, τα οποία θα εγγυώνται ότι εκείνοι που παίρνουν βίζα, δε θα βλάψουν την Ευρώπη. “Είμαι πεπεισμένη ότι θα έχουμε εποικοδομητικό διάλογο με τις επιμέρους χώρες. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι για μερικές χώρες τα έσοδα από τις επενδύσεις αυτών των ανθρώπων αποτελούν σημαντική συμβολή στην οικονομίας τους. Προσωπικά, δε μου αρέσει καθόλου το επιχείρημα βίζα έναντι επενδύσεων και χρημάτων”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top