Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστικά λεωφορεία

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο

Τατιάνα Ρόκου - 22 Αύγουστος 2018, 12:45

Η επιχείρηση Ελληνικά Λεωφορεία ΑΕ ζητά να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. οι απεργοί καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να βρίσκονται στο τιμόνι για 20 έως 22 ώρες συνεχόμενα, με το μεροκάματο να ανέρχεται στα 30 ευρώ και χωρίς ποτέ να αμείβονται για την υπερωριακή εργασία.


Συζητήθηκε χθες, Δευτέρα 21 Αυγούστου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου η αίτηση της εταιρείας Ελληνικά Λεωφορεία ΑΕ για την κήρυξη της απεργίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων που ξεκίνησε την 18η Αυγούστου 2018 και απειλείται να συνεχισθεί αορίστως, ως παράνομη και καταχρηστική.

Όπως γράφει η τοπική εφημερίδα “Δημοκρατική”, η εταιρεία στρέφεται κατά του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου και των κ.κ. Στυλιανού Καπάνταη και Γεωργίου Κρυστάλλη και ζητά επιπλέον “να απαγορευθεί η παράταση και γενικά η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης ή η επανάληψή της, καθώς και γενικά κάθε απεργιακή κινητοποίηση με τα ίδια ή παρεμφερή αόριστα και άκρως καταχρηστικά – παράνομα αιτήματα, είτε και με διαφορετική διατύπωσή τους ή και με οποιοδήποτε τρόπο ή μέθοδο συγκαλυμμένα, ή / και με την ίδια ή παρεμφερή μορφή”.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες ενώπιον του δικαστηρίου η πλευρά των απεργών στο σύνολο των 280 οδηγών, που απασχολούνται κάτω από εξαντλητικές συνθήκες κατά παράβαση των όρων που θέτει ο νόμος για το ωράριο εργασίας τους αλλά και με μισθούς από 770 έως 880 ευρώ, απεργούν περίπου 40.

Σήμερα θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις και η απόφαση προβλέπεται να εκδοθεί 5 ημέρες από την συζήτηση, που τυπικά ολοκληρώνεται σήμερα.

Στο μεταξύ, η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, οι απεργοί, οι οποίοι ζητούν την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα προβλέπει την τήρηση των νόμιμων ωραρίων εργασίας με τις προβλεπόμενες αμοιβές, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, αναγκάζονται να βρίσκονται στο τιμόνι για 20 έως 22 ώρες συνεχόμενα, με το μεροκάματο να ανέρχεται στα 30 ευρώ και χωρίς ποτέ να αμείβονται για την υπερωριακή εργασία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων “Κολοσσός”, ο αριθμός των απεργών ανέρχεται στους 120 περίπου, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι υπόλοιποι οδηγοί να εκτελούν εξαντλητικά ωράρια στο τιμόνι, πράγμα αντίθετο στην κείμενη νομοθεσία.

“Η προσφυγή στα δικαστήρια της επιχείρησης Ελληνικά Λεωφορεία ΑΕ, του μεγαλύτερου εργολάβου – ιδιοκτήτη τουριστικών λεωφορείων στο νησί της Ρόδου για να βγάλει παράνομη την απεργία των οδηγών, που ζητούν μεροκάματο και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς είναι τεράστια πρόκληση και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι της περιοχής.
Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι διαδικασίες “εξπρές” με τις οποίες προχωρά η δικαιοσύνη όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τους αγώνες των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εργοδότης προσέφυγε σήμερα το μεσημέρι και η αγωγή θα δικαστεί αύριο το πρωί στις 9!”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

“Δικαιοσύνη όμως και ελεγκτικός μηχανισμός έχουν κλειστά τα μάτια και τα αυτιά τους στις καταγγελίες των οδηγών για το ότι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τις ζωές των επιβατών. Μόλις πριν από μία εβδομάδα είχαμε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη τουριστικό λεωφορείο με οδηγό εξουθενωμένο από τη δουλειά, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό, που φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και η προηγούμενες, έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί κατήργησαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χτύπησαν το απεργιακό δικαίωμα, διατήρησαν και ενίσχυσαν τη δυνατότητα των εργοδοτών να βγάζουν τις απεργίες παράνομες. Τα παραμύθια της εξόδου από τα μνημόνια διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την ίδια τη ζωή”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top