Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Διαμοιραζόμενη οικονομία

Η Airbnb μηνύει την Πολιτεία της Νέας Υόρκης για συλλογή δεδομένων από οικοδεσπότες της

Θοδωρής Κουμέλης - 27 Αύγουστος 2018, 13:33

Η νομοθεσία της Νέας Υόρκης απαιτεί από την Airbnb να μοιραστεί τα ονόματα και τις διευθύνσεις των οικοδεσποτών της με το αρμόδιο γραφείο ελέγχου της πόλης. Μετά τη μήνυση της Airbnb, ακολούθησε και άλλη μία, από τη HomeAway.


H πλατφόρμα υπηρεσιών ενοικίασης κατοικιών Airbnb Inc. κάνει μήνυση στις αρχές της Νέας Υόρκης και στρέφεται εναντίον νόμου που εγκρίθηκε πρόσφατα και επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων από οικοδεσπότες της, υποστηρίζοντας ότι το διάταγμα παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των χρηστών.

Η εταιρεία ελπίζει να αποφύγει απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων από τη στιγμή που ο νόμος, ο οποίος έχει θεσπιστεί για την αστυνόμευση βραχυπρόθεσμων μισθώσεων σπιτιών, θα τεθεί σε ισχύ από το χειμώνα του 2018-19.

Η νομοθεσία της Νέας Υόρκης απαιτεί από την Airbnb να μοιραστεί τα ονόματα και τις διευθύνσεις των οικοδεσποτών της με το αρμόδιο γραφείο ελέγχου της πόλης.

Μετά την πρώτη μήνυση της Airbnb, μια αντίστοιχη πλατφόρμα, η HomeAway, στράφηκε επίσης νομικά εναντίον της Νέας Υόρκης.

“Το διάταγμα αυτό παραβιάζει τα βασικά συνταγματικά δικαιώματα”, ανέφερε η Airbnb στη μήνυση που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η Νέα Υόρκη, η οποία αντιμετωπίζει στεγαστικά προβλήματα, έχει αγωνιστεί για το πώς να επιβάλει τη ρύθμιση για τον έλεγχο εταιρειών όπως η Airbnb, αλλά και άλλων υπηρεσιών ενοικίασης κατοικιών όπως η HomeAway της Expedia.

Οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα βραχυπρόθεσμα μισθώματα, τα οποία μπορούν να είναι πιο επικερδή από τις μακροπρόθεσμες μισθώσεις, διαταράσσουν τις γειτονιές και οδηγούν σε αύξηση τα ενοίκια. Η νέα νομοθεσία έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους αξιωματούχους επαρκή πληροφόρηση για όσους οικοδεσπότες της Airbnb λειτουργούν εκτός των αυστηρών νόμων περί κατανομής κατοικίας.

Στελέχη της Airbnb δήλωσαν ότι η νέα αυτή νομοθεσία αποτελεί καταστροφικό πλήγμα για την εταιρεία. Η Νέα Υόρκη είναι μία από τις πιο δημοφιλείς αγορές της Airbnb και η νομοθεσία θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλες πόλεις να ακολουθήσουν μια πιο αυστηρή γραμμή για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σπιτιών. Ωστόσο, η Airbnb λέει ότι η νομοθεσία δε θα βλάψει την εταιρεία, ενώ άλλες πόλεις δεν έχουν το ίδιο κίνητρο να προχωρήσουν σε αλλαγή της νομοθεσία τους, ώστε πιθανότατα δε θα περάσουν παρόμοιους κανονισμούς.

“Το New York City Council αποτελεί εξ ολοκλήρου θυγατρική του ξενοδοχειακό κλάδο και δεν ενδιαφέρεται να συνεργαστεί”, δήλωσε ο Chris Lehane, επικεφαλής Διεθνούς Πολιτικής της Airbnb. Η Airbnb αναφέρει ότι συνεργάζεται επιτυχώς με αντίστοιχους αξιωματούχους στη Γαλλία, την Αυστραλία, την Κίνα και την Ινδία.

Στη Νέα Υόρκη, η Airbnb έχει συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές της πόλης για σχεδόν μια δεκαετία. Τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία χρηματοδότησε μια μήνυση που αφορούσε σε πολιτικά δικαιώματα εναντίον της πόλης. Λίγες μέρες αργότερα, η πόλη ενήργησε εναντίον της Airbnb, με σκοπό η τελευταία να συμμορφωθεί, παραδίδοντάς της μια κλήτευση σχετικά με έρευνα σε παράνομο ξενοδοχείο.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top