Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Διαμοιραζόμενη οικονομία

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο aade.gr, ώστε να καταχωρήσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου.

Η πλατφόρμα “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής” για την υποβολή των στοιχείων που αφορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, άνοιξε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπόχρεοι καλούνται να βάλουν με μια συγκεντρωτική δήλωση όλες τις εισπράξεις από τα μισθωτήρια που έχουν κάνει μέχρι σήμερα, ενώ στη συνέχεια ακολουθείται η προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία διαδικασία.

Προκειμένου ο Διαχειριστής Ακινήτου να πραγματοποιεί Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, θα πρέπει:
α) να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο aade.gr, ώστε να καταχωρήσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.). Διευκρινίζεται ότι η καταχώρηση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο “Ακίνητο”, όπως αυτό ορίζεται στην ΠΟΛ.1187/2017.
β) να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής (σχετικά με τα ακίνητα που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.), δείτε την επόμενη ερώτηση).
γ) να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
δ) να καταχωρεί συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, “Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής”, μέχρι την τελευταία ημέρα του τρίτου μήνα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του “Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”, όπου θα συμπεριλαμβάνει όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξής της εφαρμογής του “Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής” (ΠΟΛ.1170/2018).

Η διαδικασία απόκτησης Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) γίνεται ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης TAXISnet. Τα στοιχεία που απαιτούνται για να χορηγηθεί ο Α.Μ.Α. είναι ο Α.Τ.ΑΚ. του ακινήτου και, για τις περιπτώσεις τμηματικής μίσθωσης, τα σχετικά τ.μ.

Λόγω των διασταυρώσεων των στοιχείων και της συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με τρεις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, ο ελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να αντλεί όλα τα στοιχεία και να εντοπίζει τους παραβάτες που προσπαθούν να αποφύγουν την καταβολή των αναλογούντων φόρων.

Οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται μέχρι και σε 5.000 ευρώ, ποσό που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση εντοπισμού επανάληψης της ίδιας παραβατικής συμπεριφοράς, ενώ είναι αντιμέτωποι και με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Οι “Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής” (αρχικές, τροποποιητικές) υποβάλλονται μέχρι τη 12η ώρα βραδινή της επόμενης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το “Ακίνητο”. Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από το μισθωτή, υποβάλλεται αρχική “Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής” μέχρι τη 12η ώρα βραδινή της επόμενης εργάσιμης ημέρας από την ακύρωση. Ως ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων θεωρείται η ημερομηνία καταχώρησης αυτών στο σύστημα, με αυτόματη απόδοση στον υπόχρεο “Διαχειριστή” μοναδικού αριθμού καταχώρησης.

Αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε: “Σήμερα έγινε το αυτονόητο. Αλλά δεν φτάνει από μόνο του για να λύσει ένα υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα.

Η αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στη χώρα μας δεν αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Η διαφορά αυτή ‘χάνεται’ μέσα στη ‘γκρίζα’ πραγματικότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, την ώρα που τα ελληνικά ξενοδοχεία δίνουν καθημερινή μάχη για να κρατηθούν όρθια μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής υπερφορολόγησης και να συνεχίσουν να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Συνεπώς είναι ώρα να πάμε πέρα από το αυτονόητο. Χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και εντατική εποπτεία της εφαρμογής του νόμου ώστε να εκλείψει η ασυδοσία και να μη μείνουν οι καλές προθέσεις στα χαρτιά”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024