Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΥπουργείο Εργασίας: Αυξήσεις έως 200 ευρώ σε εργαζόμενους στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού
Τουρισμός και απασχόληση

Υπουργείο Εργασίας: Αυξήσεις έως 200 ευρώ σε εργαζόμενους στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού

Μέσω των επεκτάσεων των εν ισχύ συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα προκύψουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές (από 100-200 ευρώ) τουλάχιστον σε 75.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε τράπεζες, ναυτιλιακά γραφεία και ξενοδοχεία.

Την επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή από όλους τους εργοδότες του ίδιου επαγγελματικού κλάδου των τεσσάρων πρώτων κλαδικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, ασχέτως αν οι εργοδότες είναι ή όχι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης η οποία συνομολόγησε τη σύμβαση εργασίας με το σωματείο των εργαζομένων, θα προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις που θα υπογραφούν σήμερα Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου από την υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου.

Η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα αφορά, ως αρχή, στους τραπεζοϋπαλλήλους, τους εργαζομένους στις πρακτορειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας, το υπαλληλικό προσωπικό των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων όλης της χώρας και τους εργαζόμενους στα γραφεία ταξιδιών και τουρισμού για τους οποίους δεν είχαν εφαρμοστεί από τους εργοδότες τους οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κλάδου -και είχαν εφαρμοστεί επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας για τις οποίες ισχύουν, κατά κανόνα, τα κατώτατα όρια αποδοχών που θεσπίστηκαν με νόμο το 2012.

Μέσω των επεκτάσεων των εν ισχύ συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα προκύψουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές (από 100-200 ευρώ) τουλάχιστον σε 75.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε τράπεζες, ναυτιλιακά γραφεία και ξενοδοχεία.

Με την υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ (την ερχόμενη εβδομάδα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας θα εξετάσει και την επέκταση και εφαρμογή ανάλογων συμβάσεων εργασίας σε ξενοδοχοϋπαλλήλους και σε εργαζόμενους μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων).

Μέσω των επεκτάσεων των, εν ισχύ, συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα προκύψουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές (από 100-200 ευρώ) τουλάχιστον σε 75.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε τράπεζες, ναυτιλιακά γραφεία και ξενοδοχεία.

Οι αυξήσεις που θα επέλθουν στους 75.000 εργαζόμενους οφείλονται στην υποχρεωτική πλέον επεκτασιμότητα των εν ισχύ συλλογικών συμβάσεων, αλλά και των συμβάσεων που θα υπογραφούν από εδώ και στο εξής, σε όλους τις επιχειρήσεις ενός κλάδου ανεξαρτήτως εάν οι ιδιοκτήτες τους είναι μέλη η όχι της εργοδοτικής οργάνωσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποχρεωτική επεκτασιμότητα και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας από όλους τους εργοδότες ενός κλάδου είναι τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης να απασχολούν τουλάχιστον το 50%+1 εργαζόμενους του κλάδου.

Ο έλεγχος της αντιπροσωπευτικότητας μιας εργοδοτικής οργάνωσης με βάση τον αριθμό εργαζομένων των μελών της θα γίνει με διασταύρωση με το σύστημα “Εργάνη”, στο οποίο οι εργοδότες δηλώνουν τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις του προσωπικού τους.

“Οι εργαζόμενοι έχουν ξανά τη δυνατότητα και τα εργαλεία, να διεκδικήσουν και να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, που θα βελτιώνουν τους μισθούς και τους όρους εργασίας τους. Από την πλευρά μας στο Υπουργείο Εργασίας εξετάζουμε ήδη τις εν ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις προκειμένου με απόφασή μου να επεκταθούν, να κηρυχθούν δηλαδή γενικώς υποχρεωτικές. Φαίνεται ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να επεκτείνουμε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στον τουρισμό, τις τράπεζες και τη ναυτιλία, που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 77.000 εργαζόμενους”, δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η κα Αχτσιόγλου. “Θα συνεχίσουμε με τις επόμενες ακολουθώντας τη θεσμοθετημένη διαδικασία. Μέσω των επεκτάσεων αυτών αλλά και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που απαγορεύει σε μια ατομική ή μια επιχειρησιακή σύμβαση να καθορίζει χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου, χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεση βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024