Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Γαστρονομία

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Σίφνου είναι πλέον ένας διεθνής θεσμός

Τατιάνα Ρόκου - 11 Σεπτέμβριος 2018, 09:25

Στην γιορτή της ελληνικής κουζίνας, δήλωσαν φέτος παρουσία τα νησιά, Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Λέρος. Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος και Σχοινούσα.


Με επιτυχία και διεθνείς συμμετοχές, ολοκληρώθηκε στη Σίφνο το 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου ΑιγαίουΓαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019.

“Πέρυσι, εδώ στη Σίφνο είχαμε αναλάβει τη δέσμευση, ενώπιων όλων των ανθρώπων που δούλεψαν για το Φεστιβάλ, ότι θα προσπαθούσαμε να του δώσουμε διεθνή εμβέλεια. Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας. Φέτος, το Φεστιβάλ της Σίφνου είχε συμμετοχές και από άλλες χώρες, που έχουν αλλάξει πλέον τον ‘χαρακτήρα’ του”. Αυτό ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, από την Σίφνο, το νησί των ποιητών και των μαγείρων, την οποία επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του 12ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, το οποίο συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019.

Τον περιφερειάρχη συνόδευαν στην επίσκεψή του οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γιώργος Λεονταρίτης και Στέλιος Μπρίγγος και ο έπαρχος Μήλου, κ. Νίκος Βενάκης.

Ο κ. Χατζημάρκος, αφού συνεχάρη όσους εργάστηκαν γι αυτό, πρόσθεσε ότι μέσα από αξιόλογες δράσεις, όπως το Φεστιβάλ της Σίφνου, “η εξωστρέφεια που ήταν ανέκαθεν στο DNA των νησιών μας, υπηρετείται με ένα τρόπο που τα προβάλλει διεθνώς  και στηρίζει την οικονομία τους. Τα νησιά μας, χωρίς την εξωστρέφεια, ως κομμάτι της ταυτότητάς τους, δεν θα είχαν αντέξει στο βάθος της ιστορίας”, σημείωσε.

Το 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” της Σίφνου, της γενέτειρας του εθνικού μάγειρα, Νικόλαου Τσελεμεντέ, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με επιτυχία. Η Σίφνος “έστρωσε” παραδοσιακό τραπέζι με εδέσματα στη γραφική πλατεία του Αρτεμώνα, ανέδειξε την κυκλαδίτικη και ελληνική γαστρονομία, παράλληλα με τις κουζίνες άλλων χωρών και περιοχών της Ελλάδας που συμμετείχαν και για μια ακόμη φορά “δικαιολόγησε” απoλύτως το βραβείο που απέσπασε ως το καλύτερο φεστιβάλ γαστρονομίας της Ευρώπης. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε με την πρέσβειρα του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας 2019, σεφ κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν πλουσιότερες από κάθε άλλη χρονιά και ανέβασαν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη  των εκδηλώσεων γαστρονομίας. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σίφνου και των τοπικών φορέων και συλλόγων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, “πάντρεψε” την παράδοση με τη γεύση και τον πολιτισμό, ενώ η παρουσία των διακεκριμένων αρχιμαγείρων απέδειξε πως η Σίφνος “γεφυρώνει” γαστρονομικά τη διαχρονικά αξία με την σύγχρονη τάση. Απόλυτα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου, δήλωσαν και οι διοργανωτές καθώς το φεστιβάλ υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν πάνω από 6.000 άτομα, για να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές συνταγές.

Στην γιορτή της ελληνικής κουζίνας, δήλωσαν φέτος παρουσία τα νησιά, Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Λέρος. Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος και Σχοινούσα. Ειδικότερα η Άνδρος, η Αμοργός, η Σαντορίνη, η Ίος, η Πάρος, η Σέριφος και η Σίφνος παρουσίασαν γλυκά του γάμου με την Πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου- Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η διοργάνωση είχε διεθνή απήχηση καθώς υπήρξαν και αντιπροσωπίες συμμετοχές  από Βραζιλία, Ιταλία, που συμμετείχε με τον διάσημο σεφ Francesco Pardera, Ισπανία και Κύπρο, ενώ το “παρών” έδωσαν  και άλλες περιοχές της χώρας που παρουσίασαν τις δικές τους σπεσιαλιτέ, όπως ο Έβρος, Κοζάνη, η Παιανία, ο Πόντος και η Κύπρος.

Οι εκπρόσωποι κάθε περιοχής είχαν την ευκαιρία να μαγειρέψουν, να περιγράψουν και να παρουσιάσουν συνταγές από τις ιδιαίτερές τους πατρίδες.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία διοργανώθηκε και δημοσιογραφική αποστολή με Ιταλούς συντάκτες γαστρονομίας, σε συνεργασία με την Λομβαρδία – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2017 και το γραφείο του ΕΟΤ Μιλάνου.

Ο κ. Χατζημάρκος, που συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για το επιτυχημένο  Φεστιβάλ, δήλωσε: “Τα συγχαρητήρια στο τέλος κάθε τέτοιας δουλειάς, όπως το Φεστιβάλ της Σίφνου, ανήκουν σε όλους εκείνους που διέθεσαν το χρόνο και την ενέργειά τους για την επιτυχία και της φετινής διοργάνωσης.

Ήθελα πάντα και νομίζω ότι το έχουμε πετύχει, η περιφέρειά μας να γίνει το έδαφος, το “χαλί” όπου θα πατήσουν όλοι αυτοί οι δημιουργικοί άνθρωποι, για να δουλέψουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, να κάνουμε την δουλειά τους ευκολότερη.

Να στηρίξουμε αυτό που είναι ιστορία, πολιτισμός, παράδοση, έθιμα, όλα αυτά που με μια λέξη, συνθέτουν την ταυτότητά μας. Είμαστε η Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, ένας τίτλος που για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα. Είμαι υπερήφανος που η τιμή αυτή αντανακλά την δουλειά που έχει γίνει και εδώ στη Σίφνο και σε όλα τα νησιά μας”.

Και Ιταλοί δημοσιογράφοι στο φεστιβάλ
Την αυθεντική νησιωτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν Ιταλοί δημοσιογράφοι τους οποίους φιλοξένησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Σίφνο και τη Σέριφο. Στη Σίφνο οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν τα γραφικά χωριά και τους οικισμούς, εξερεύνησαν τις μαγευτικές παραλίες, γνώρισαν τα τοπικά προϊόντα, ανακάλυψαν τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού επισκεπτόμενοι το αρχαιολογικό μουσείο και την Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, ενώ πήραν μέρος στο 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”.Στο φεστιβάλ, ήταν αισθητή η ιταλική παρουσία, καθώς πήρε μέρος και ο διάσημος Ιταλός chef, Francesco Paldera, τον οποίο φιλοξένησε επίσης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διασφαλίζοντας τη διεθνή εμβέλεια της διοργάνωσης. Ο Franceso Paldera, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους και δημιουργικούς σεφ στην Ιταλία (περιφέρεια της Απουλίας/Puglia) παρουσίασε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά του πιάτα.

Ολοκληρώνοντας την παραμονή τους στη Σίφνο, οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν τη Σέριφο που τους επιφύλασσε επίσης μία σειρά από μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Οι παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, η επιβλητική χώρα με το κάστρο της, η τοπική κουζίνα και κυρίως η ζεστή φιλοξενία τους μάγεψαν.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το γραφείο του ΕΟΤ Ιταλίας, το Δήμο Σίφνου, καθώς επίσης το Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Σερίφου “Ο Ταξιάρχης” και πρόκειται για μία ακόμη στοχευμένη δράση για την ανάδειξη των ξεχωριστών εμπειριών που προσφέρουν τα νησιά, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης που εφαρμόζει με εξαιρετικά αποτελέσματα η ΠΝΑΙ.

Η ομάδα των δημοσιογράφων που συνεργάζονται με δημοφιλή έντυπα και ηλεκτρονικά ενημερωτικά, τουριστικά σάιτ και περιοδικά, γαστρονομίας και lifestyle της Ιταλίας, απαρτιζόταν από τους Vannina Patane, Massimo Ripani (BELL’EUROPA, F, IN VIAGGI), Alessia Trivelli (ADNKRONOS), Carola Traverso Saibante salepepe.it, Anna Scarano (DONNA MODERNA), οι οποίοι επιστρέφουν στη χώρα τους με τις καλύτερες εντυπώσεις. Προσεχώς, θα φιλοξενηθούν στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα εκτενή αφιερώματα για τα νησιά της Σίφνου και της Σερίφου, ως απόρροια του συγκεκριμένου δημοσιογραφικού ταξιδιού.

Με αφορμή τη φιλοξενία των Ιταλών δημοσιογράφων στη Σίφνο και στη Σέριφο, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κα Μαριέτα Παπαβασιλείου δήλωσε τα εξής: “Στοχεύοντας πάντα στην ανάδειξη της ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας του κάθε προορισμού ξεχωριστά, δίνουμε έμφαση σε εξειδικευμένα δημοσιογραφικά ταξίδια και ταξίδια bloggers με επιρροή, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα πλήθος δημοσιευμάτων και αναφορών για τα νησιά μας, σε ιδιαίτερα δημοφιλή έντυπα, blogs και sites. Η τοπική γαστρονομία, ο πολιτισμός, οι απαράμιλλες φυσικές ομορφιές του κάθε προορισμού, οι μεγάλες διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στα νησιά και τις οποίες στηρίζει έμπρακτα η ΠΝΑΙ, αναδεικνύονται μέσα από αυτά τα δημοσιεύματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε συνδυασμό τις πλέον σύγχρονες μεθόδους προβολής που εφαρμόζουμε στο πλαίσιο της υλοποίησης του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που εκπονήσαμε σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ και την Marketing Greece, ενισχύουμε τη φήμη κάθε νησιού και του προορισμού Νότιο Αιγαίο στο σύνολο”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top