Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑειφορία, ανάπτυξη και τουρισμός τα θέματα του Samothraki Open Forum
Συνέδρια

Αειφορία, ανάπτυξη και τουρισμός τα θέματα του Samothraki Open Forum

Η Σαμοθράκη πρωτοπορεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου και μετρήσιμου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης. Το πάνελ επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων ανέδειξε την ανάγκη ενδυνάμωσης του σημερινού brand 'Samothraki' και της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διημερίδα του Samothraki Open Forum με θέμα “Αειφορία, Ανάπτυξη και Τουρισμός”. Διοργανωτής του φόρουμ είναι η ΙΑΣΙΩΝ και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σαμοθράκης. Στο Πνευματικό Κέντρο “Νικόλαος Φαρδύς” της Χώρας της Σαμοθράκης, 20 καταξιωμένες προσωπικότητες του επιχειρηματικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της Ελλάδας ανέπτυξαν τις βέλτιστες πρακτικές, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη του “Νησιού των Μεγάλων Θεών”.

Η πρώτη ημέρα του Φόρουμ ήταν αφιερωμένη στη γεωπολιτική θέση του νησιού, τους θαλάσσιους δρόμους, το Δρόμο του Μεταξιού και την κινεζική στρατηγική του “one-belt-one-road”, καθώς και – λόγω του εορτασμού του 2018 ως Έτους Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς – στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και της γαστρονομίας του.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, οι ομιλητές του φόρουμ επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ανάπτυξης ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου που σέβεται τη φύση, την πολιτιστική κληρονομιά και τους κατοίκους της Σαμοθράκης. Γύρω από το tag line “Όλος ο κόσμος σε ένα Νησί” αναπτύχθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ολιστική εμπειρία Σαμοθράκης. Στην ανάγκη  υιοθέτησης και  ανάπτυξης έξυπνων τεχνολογικών λύσεων και επιχειρηματικών συμπράξεων στη Σαμοθράκη εστίασε σχεδόν το σύνολο των ομιλητών του φόρουμ. Ως ώριμο εγχείρημα ενός τέτοιου επιχειρηματικού cluster αναπτύχθηκε αυτό της τοπικής μελισσοκομίας, η οποία, λόγω της εξαιρετικής βιοποικιλότητας και των ιδιαίτερων συστατικών της πρόπολης του νησιού, παρουσιάζει ιδιαίτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για συμβολαιακή μελισσοκομία και τα προϊόντα της.

Το πάνελ επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων ανέδειξε την ανάγκη ενδυνάμωσης του σημερινού brand “Samothraki” και της τοπικής επιχειρηματικότητας. Στα τελικά συμπεράσματα του φόρουμ προτάθηκαν συγκεκριμένες δράσεις, όπως η καλύτερη διασύνδεση με άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και την Τουρκία, η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας μέσων δρώμενων, η δημιουργία ενός διαδραστικού app για τη Σαμοθράκη, η αυστηροποίηση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου για τη διατήρηση της οικιστικής ομοιομορφίας της Χώρας και άλλων παραδοσιακών οικισμών της Σαμοθράκης καθώς και η δημιουργία πολιτιστικών μονοπατιών στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του βουνού Σάος για ένα τουρισμό 360 ημερών.

“Η Σαμοθράκη φιλοξένησε ένα πρωτοπόρο και ιδιαίτερα επιτυχημένο Φόρουμ και το Νησί των Μεγάλων Θεών μάγεψε για άλλη μια φορά τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της με τη φυσική ομορφιά και εξαιρετική του γαστρονομία. Όμως, Σαμοθράκη είναι και οι άνθρωποί της. Η αειφόρος ανάπτυξη του Νησιού και η διακράτηση του πληθυσμού της, ιδιαίτερα των νέων της, είναι σήμερα το ζητούμενο. Η διαλογική συζήτηση ομιλητών και συνέδρων, στην πλειοψηφία τοπικοί παραγωγοί, ανέδειξε ότι η Σαμοθράκη απέχει πολύ από ένα σύγχρονο και βιώσιμο επιχειρείν που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις στην τοπική κοινωνία. Φιλοδοξούμε, το Samothraki Open Forum να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός και να συμβάλει στη δημιουργία μιας κουλτούρας αειφορίας και συνεργασίας στο Νησί. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως όλους αυτούς που στηρίζουν την προσπάθειά μας με τις χορηγίες τους, όπως τη Souldesign Studio για το υπέροχο site μας, την Aegean Airlines, το Niki Beach Hotel, τo Mariva Bungalows, τους χορηγούς επικοινωνίας Ναυτικά Χρονικά και New Deal και ιδιαίτερα το Δήμαρχο και το Δήμο Σαμοθράκης που αγκάλιασαν και στήριξαν την ιδιωτική πρωτοβουλία αυτή”, δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Καμπούρογλου, ιδρυτής και εντεταλμένος σύμβουλος της ΙΑΣΙΩΝ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024