Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πνευματικά δικαιώματα

Ιστορική η αυριανή απόφαση για την πρόταση Οδηγίας περί Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά

Βίκυ Καραντζαβέλου - 11 Σεπτέμβριος 2018, 15:21

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει την ουσιαστική ευθύνη για την προώθηση μιας δίκαιης ανταμοιβής των δημιουργών συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου.


Σήμερα, η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων μαζί με τις Ενώσεις μέλη των Ομοσπονδιών από το Βέλγιο AGJPB/AJP-VVJ, Κύπρο ΕΣΚ, Εσθονία EUJ, Φινλανδία Suommen Journalistilitto, Γαλλία SNJ, Γερμανία DJV, Ελλάδα ΕΣΗΕΑ,  ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ, ΠΟΕΣΥ, Ουγγαρία HPU, Ιταλία FNSI, Πορτογαλία RJ, Ρουμανία FAIR/MediaSind, Ισπανία FSC-CCOO, Σουηδία Svenska Journalistförbundet, Ελβετία Impressum, Βρετανία και Ιρλανδία NUJ, καθώς και οργανώσεις συγγραφέων, δημοσιογράφων, σεναριογράφων, σκηνοθετών, συνθετών και τραγουδοποιών από όλη την Ευρώπη, δημοσιοποίησαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να στηρίξουν την πρόταση Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά. Καθώς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, που δίνεται μια φορά κάθε αιώνα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των συγγραφέων και με αυτό τον τρόπο, να ενισχυθεί στη ψηφιακή εποχή η ευρωπαϊκή κοινότητα της δημιουργίας και ο πολιτισμικός μας πλούτος. Η Ευρώπη είναι το λίκνο των συγγραφικών δικαιωμάτων, κανείς δεν είναι δυνατόν στη ψηφιακή εποχή να γυρίσει την πλάτη του, τόσο στις ιστορικές αξίες όσο και στο μέλλον της δημιουργίας.

Μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση φέρει την ουσιαστική ευθύνη για την προώθηση μιας δίκαιης ανταμοιβής των δημιουργών συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, καθώς:

Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων αναφερεται: “Ο κόσμος του Διαδικτύου είναι καθοριστικής σημασίας για το ευρωπαϊκό μέλλον, ιδιαίτερα δε για τις βιομηχανίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της δημιουργίας, οι οποίες αποφέρουν 509 εκατ. ευρώ επιπλέον στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, συντελούν στην απασχόληση του 7,5% του εργατικού δυναμικού και εισφέρουν σημαντικά στην οικονομία της Ε.Ε. όσον αφορά στην απασχόληση, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα έργα δημιουργίας που αγοράζονται και πωλούνται με τεράστια οικονομικά οφέλη αποτελούν προϊόντα της ευφυΐας Ευρωπαίων δημιουργών, των οποίων όμως η επαγγελματική σταδιοδρομία είναι επισφαλής, χαρακτηρίζεται από την αστάθεια και στην πλειοψηφία τους οι δημιουργοί δεν αμείβονται ικανοποιητικά.

Επιπλέον, η τεχνολογική καινοτομία έχει απορρυθμίσει τις ήδη υπάρχουσες δομές διανομής πολιτισμικού περιεχόμενου και έχει συντελέσει στην περαιτέρω μείωση της δυνατότητας των δημιουργών, να παράγουν εισόδημα από τη χρήση των έργων τους.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης αυτού του θέματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. και μια μεγάλη πλειοψηφία Ευρωβουλευτών,  στήριξαν τις βασικές διατάξεις που αφορούν τη διαφάνεια και αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των συγγραφέων και στη βελτίωση των αμοιβών που προβλέπονται στις συμβάσεις (Κεφάλαιο 3 της Οδηγίας).

Τώρα η Οδηγία κινδυνεύει, επειδή ορισμένοι ισχυρίζονται ότι με αυτήν την Οδηγία θα επιβληθεί ‘λογοκρισία στο Διαδίκτυο’ και απειλείται η ελευθερία της έκφρασης. Οι συγγραφείς είναι το αρχικό σημείο της αλυσίδας των αξιών των πνευματικών δικαιωμάτων και η ελευθερία της έκφρασης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημιουργίας, δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε μια νομοθεσία που θα συντελούσε στον περιορισμό τους. Το Κεφάλαιο 3 της Οδηγίας προβλέπει ότι η προστασία και η βελτίωση της κατάστασης των συγγραφέων αποτελούν απαραίτητη συνθήκη, για την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ προϋπόθεση του δικαιώματος του κοινού, που απολαμβάνει τα προϊόντα της ποικιλόμορφης δημιουργίας, αποτελεί η δυνατότητα των συγγραφέων να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους. Για αυτό το λόγο καλούμε τους Ευρωβουλευτές να εγκρίνουν το Κεφάλαιο 3, όπως προτείνει η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου JURI αποτέλεσμα της πολιτικής συναίνεσης διαφόρων κομμάτων.

Τώρα είναι η στιγμή που η Ε.Ε. πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις μέλλουσες γενιές, οι οποίες επιθυμούν να δημιουργήσουν και να αμείβονται δίκαια για τις δημιουργίες τους.  Εάν απορρίψουμε την Οδηγία  και δεν εγκριθεί, θα χαθεί μια ευκαιρία να ενισχυθεί η κοινότητα της δημιουργίας στην ψηφιακή εποχή. Θα αποτελέσει ένα πρωτοφανές βήμα οπισθοχώρησης για όλους τους δημιουργούς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι Διαδικτυακές πλατφόρμες.

Τώρα πρέπει να δράσουμε αποτελεσματικά και να στηρίξουμε τους δημιουργούς στην Ευρώπη, οικοδομώντας ένα βιώσιμο μέλλον που θα συντελέσει στην ευρωπαϊκή πολιτισμική ποικιλομορφία”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top