Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Online booking

Απόφαση-ορόσημο: Πρώτη καταδίκη σε φυλάκιση, για κριτικές επί πληρωμή στο TripAdvisor

Βίκυ Καραντζαβέλου - 12 Σεπτέμβριος 2018, 13:59

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας PromoSalento, η οποία πουλούσε ψεύτικες κριτικές σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ιταλία, καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκισης και 8.000 ευρώ σε έξοδα και ζημίες.


Σε μια από τις πρώτες νομικές υποθέσεις τέτοιου είδους, το Ποινικό Δικαστήριο της πόλης Lecce στην Ιταλία αποφάσισε ότι η συγγραφή ψεύτικων κριτικών χρησιμοποιώντας ψευδή ταυτότητα είναι εγκληματική συμπεριφορά σύμφωνα με το ιταλικό ποινικό δίκαιο. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας PromoSalento, η οποία πουλούσε ψεύτικα “πακέτα” κριτικών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ιταλία, καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκισης, ενώ διατάχθηκε να καταβάλει περίπου και 8.000 ευρώ σε έξοδα και ζημίες.

Η απάτη με τις κριτικές επι πληρωμή, όταν δηλαδή εταιρείες ή ιδιώτες “πωλούν” ψεύτικες κριτικές σε επιχειρηματίες, αποτελεί πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά αυτή είναι μία από τις πρώτες περιπτώσεις που οδήγησε σε ποινική καταδίκη.

Η TripAdvisor υποστήριξε τη δίωξη κατά της PromoSalento ως πολιτικός ενάγων, παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία από τις εκτεταμένες, εσωτερικές της έρευνες σχετικά με την απάτη και παρέχοντας υποστήριξη από τον Ιταλό νομικό της σύμβουλο.

Ο Brad Young, αντιπρόεδρος της Γενικής Διεύθυνσης Τουρισμού της TripAdvisor, δήλωσε: “Θεωρούμε την απόφαση ορόσημο για το διαδίκτυο. Το να γράφονται πλαστά σχόλια πάντα εθεωρείτο απάτη, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάποιον να οδηγείται στη φυλακή ως αποτέλεσμα αυτής της απάτης. Επενδύουμε πολύ στην πρόληψη της απάτης και μάλιστα με επιτυχία, καθώς από το 2015 έχουμε σταματήσει τη δραστηριότητα περισσότερων από 60 διαφορετικών εταιρειών πληρωμένων πλαστών κριτικών παγκοσμίως. Ωστόσο, δεν μπορούμε να φτάσουμε ως εκεί μόνοι μας, γι’αυτό και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τις αρχές επιβολής του νόμου, στην υποστήριξη τέτοιου είδους διώξεων”.

“Οι online κριτικές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των ταξιδιωτών στην τουριστική, αλλά και την καταναλωτική αγορά γενικότερα, αλλά είναι σημαντικό να παίζουν όλοι οι κανόνες”, δήλωσε ο Pascal Lamy, πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής Τουριστικής Δεοντολογίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. “Οι ψεύτικες κριτικές είναι σαφώς αντίθετες με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Επιτροπής Τουριστικής Δεοντολογίας, τις οποίες δημοσιεύσαμε πέρυσι, για να καθοδηγήσουμε προς μία υπεύθυνη χρήση αξιολογήσεων και κριτικών σε ψηφιακές πλατφόρμες. Οι συστάσεις αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την TripAdvisor, τη Minube και τη Yelp και γνωρίζουμε ότι οι συνεργασίες στην τουριστική βιομηχανία έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της απάτης των κριτικών”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top