Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕξωστρέφεια, ποιότητα και οργανωμένο σχεδιασμό στον ελληνικό τουρισμό ζητούν οι φορείς του
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Εξωστρέφεια, ποιότητα και οργανωμένο σχεδιασμό στον ελληνικό τουρισμό ζητούν οι φορείς του

Η FEDHATTA ζητά ενηλικίωση στον τομέα της τουριστικής πολιτικής, η ΣΕΤΚΕ εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν τα μικρά τουριστικά καταλύματα, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΞ θεωρεί ότι 'είναι τώρα η σωστή στιγμή για ένα συγκροτημένο σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό του 21ου αιώνα'.

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα και οι τουριστικοί φορείς της Ελλάδας κάνουν λόγο για τουριστική ανάπτυξη μέσω συγκροτημένων σχεδίων και εξωστρέφειας, ανταποκρινόμεηνοι στις εξατομικευμένες ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, μιλά για συγκροτημένο σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό, με το ξενοδοχείο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο: “Ο τουρισμός, μέσα στην κρίση, έδειξε πως μπορεί. Άντεξε στις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετώπισε η χώρα και έδειξε τη δυναμική του συνεισφέροντας τα μέγιστα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Είναι τώρα η σωστή στιγμή για ένα συγκροτημένο σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό του 21ου αιώνα. Με το ελληνικό ξενοδοχείο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εξωστρέφειας, ποιότητας και βιώσιμης αξιοποίησης του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος της χώρας.

Για να μπορέσει ωστόσο το ελληνικό ξενοδοχείο να δώσει όλα αυτά που πραγματικά μπορεί, θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα από τα δύο μεγάλα ‘βαρίδια’ που έχουμε σήμερα στα πόδια μας: Την υπερφορολόγηση και τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει με υπεύθυνο διάλογο και τεκμηριωμένα επιχειρήματα να προασπίζεται το παρόν και το μέλλον του ελληνικού ξενοδοχείου, ως καταλύτη για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή”.

FEDHATTA: Λιγότερα συνθήματα, περισσότερη δουλειά
“Ο τουρισμός, ένας εξαιρετικά ευαίσθητος κλάδος της παγκόσμιας Οικονομίας, αποδεδειγμένα αποτελεί το βασικό άξονα ανάπτυξης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας μάλιστα ισχυρή ανθεκτικότητα στις διεθνείς συγκυρίες. Το 2018 ο ελληνικός τουρισμός σημειώνει σημαντικό αριθμό αφίξεων, παρ’ότι δεκάδες ζητήματα χρήζουν ακόμη νομοθετικών ρυθμίσεων, χάραξης συγκεκριμένων στρατηγικών και περαιτέρω προώθησης”. Αυτά αναφέρει στο δικό της μήνυμα η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού.

“Τα τουριστικά γραφεία, παγκοσμίως αποτελούν τους κύριους διακινητές τουριστών, αντιμετωπίζουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης το τουριστικό έργο, ανεβάζοντας την αξία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με τις άρτιες υπηρεσίες που προσφέρουν και με τις συστηματικές προσπάθειές τους στην υποκίνηση του τουριστικού ρεύματος. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να βρίσκεται δυναμικά μπροστά ως τουριστικός προορισμός. Όμως, χρειάζεται να βελτιωθούν κομβικά σημεία του ελληνικού τουρισμού που μπορούν να αυξήσουν την ελκυστικότητα της χώρας μας στο μέλλον… Μπορούμε να έχουμε καλύτερες υποδομές. Μπορούμε να έχουμε αρτιότερες υπηρεσίες. Μπορούμε να αφουγκραστούμε τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Ας βάλουμε λοιπόν τον πήχη ψηλά. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Χρειάζονται συνέργειες. Χρειάζεται ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής μας ιδιαιτερότητας. Χρειάζεται στρατηγική προσέγγισης ‘νέων’ ομάδων επισκεπτών. ‘Νέων’ τουριστικών αγορών, με πνεύμα εξωστρέφειας.

Χρειάζεται…  να ενηλικιωθούμε στον τομέα της τουριστικής πολιτικής. Η δυναμική του ΔΩΔΕΚΑ (dodekatravel.gr), οι κινήσεις εξωστρέφειας μέσω των προσκλήσεών μας προς Συνδέσμους ξένων χωρών και το άνοιγμα νέων αγορών, κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Για την FedHATTA, κάθε μέρα είναι Ημέρα Τουρισμού!”

ΣΕΤΚΕ: Ο τουρισμός αποτελεί τη μόνη πλουτοπαραγωγική πηγή για την ελληνική οικονομία
Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) αναφέρει ότι με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας φέτος να ξεπερνούν τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις και τον αριθμό-ρεκόρ των 32 εκατομμυρίων, και τα τουριστικά έσοδα να σπάνε το ‘φράγμα’ των 15 δισ. ευρώ, γίνεται πιο κατανοητό από ποτέ ότι, ο τουρισμός αποτελεί τη μόνη πλουτοπαραγωγική πηγή για την ελληνική οικονομία.

“Εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, αφού ο τουρισμός αναδεικνύεται σε ‘πρωταθλητή’ στη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως, άλλωστε, πιστοποιούν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Εργασίας ‘Εργάνη’.

Οι εξαιρετικές, όμως, επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού κάθε άλλο παρά εφησυχασμό θα πρέπει να δημιουργούν στην πολιτική ηγεσία του τουρισμού, στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων, αλλά και σε όλους όσοι δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά στον ευρύτερο κλάδο. Τουναντίον, τα στοιχεία αυτά και οι εξελίξεις θα πρέπει να λειτουργήσουν ως κίνητρα για την παροχή εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών, την εφαρμογή νέων καινοτομιών και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο, άλλωστε, της παγκοσμιοποίησης είναι γεγονός πως, και οι τρεις αυτοί παράγοντες δεν αποτελούν προαιρετικές, αλλά απολύτως απαραίτητες προϋποθέσεις για την προαγωγή του τουριστικού μας προϊόντος και την ενίσχυση της κερδοφορίας και της υγιούς ανταγωνιστικότητας μεταξύ των επιχειρήσεων”.    

Η Συνομοσπονδία αναφέρει τρία πεδία-στόχοι για την Πολιτεία, αλλά και όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό. “Σήμερα, ο λεγόμενος μαζικός τουρισμός έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο τουρισμός είναι πολύπλευρος, καθώς διαφορετικά πρότυπα τουριστών αναζητούν εμπειρίες προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες τους.

Στην εποχή, λοιπόν, της εξειδίκευσης και της καινοτομίας, προορισμοί και επιχειρήσεις καλούνται πλέον να ανταποκριθούν στις αυξημένες, εξατομικευμένες ανάγκες και απαιτήσεις του σύγχρονου, εναλλακτικού ταξιδιώτη.

Στην ψηφιακή πραγματικότητα όπου ζούμε, οι δυνατότητες και οι προοπτικές που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία είναι απεριόριστες και όλοι εμείς οι άνθρωποι του τουρισμού οφείλουμε να τις αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό. Να τις ‘εκμεταλλευθούμε’ για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για έναν αειφόρο τουρισμό, που θα σέβεται το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, και, παράλληλα, θα ενισχύει τις τοπικές οικονομίες.

Στη νέα αυτή τουριστική επικαιρότητα, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) έχει αναλάβει μια σειρά από καινοτόμες πρωτοβουλίες και έχει προχωρήσει στην εφαρμογή και υιοθέτηση νέων προτύπων, που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στους ενοίκους τους τα μικρά τουριστικά καταλύματα. Υπηρεσίες, ικανές να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σημερινού, έμπειρου ταξιδιώτη, προσφέροντάς του νέες, μοναδικές εμπειρίες.

Τη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών και της καινοτομίας στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού αναδεικνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, με τον εορτασμό της φετινής επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Με αυτές τις σκέψεις, ως ΣΕΤΚΕ, ευχόμαστε στην τουριστική οικογένεια της χώρας μας να γιορτάζουμε καθημερινά και να απολαμβάνουμε στο μέγιστο τα οφέλη του τουρισμού μας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024