Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι τουρίστες κατέστρεψαν την παραλία της ταινίας 'The Beach' στην Ταϊλάνδη
Περιβάλλον

Οι τουρίστες κατέστρεψαν την παραλία της ταινίας 'The Beach' στην Ταϊλάνδη

Εξαιτίας της ρύπανσης από τα απορρίμματα, τα σκάφη και τα αντιηλιακά που χρησιμοποιούν οι τουρίστες, εκτιμάται ότι πάνω από το 80% των κοραλλιών γύρω από τον κόλπο Maya έχουν καταστραφεί.

Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του κόσμου στην Ταϊλάνδη, γνωστή από την ταινία του 2000 “The Beach”, με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio, πρόκειται να κλείσει επ’αόριστον, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει από την καταστροφή που της προκαλούν εκατομμύρια τουρίστες.

Η “χρυσή άμμος” και τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά του κόλπου Maya, που είναι γεμάτος με γκρεμούς στο νησί Ko Phi Phi Leh, έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ταϊλάνδης από τη στιγμή αποτέλεσε το “σκηνικό” σε βασικές σκηνές που εκτυλίσσεται η ταινία.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν προσωρινά τον κόλπο από την 1η Ιουνίου, αλλά επέκτειναν τώρα το προβλεπόμενο κλείσιμο διάρκειας τεσσάρων μηνών σε τουλάχιστον ένα χρόνο, λόγω της έκτασης της καταστροφής που προκαλούν οι χιλιάδες ημερήσιοι ταξιδιώτες που τον επισκέπτονται.

Εξαιτίας της ρύπανσης από τα απορρίμματα, τα σκάφη και τα αντιηλιακά που χρησιμοποιούν οι τουρίστες, εκτιμάται ότι πάνω από το 80% των κοραλλιών γύρω από τον κόλπο Maya έχουν καταστραφεί.

Ο Songtam Suksawang, διευθυντής του Τμήματος Εθνικών Πάρκων της χώρας, δήλωσε: “Έχουμε αξιολογήσει κάθε μήνα που πέρασε ξεχωριστά και ανακαλύψαμε ότι το οικοσύστημα επλήγη σοβαρά από τον τουρισμό, καθώς επισκέπτονταν το μέρος μέχρι και 5.000 άτομα ημερησίως. Είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί, καθώς η παραλία του καταστράφηκε ολοσχερώς όπως επίσης και τα φυτά που την καλύπτουν”, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να ανακάμψει μέσα στον αρχικά καθορισμένο χρόνο.

Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία για τις αυξανόμενες καταστροφές στον κόλπο Maya, οι αρχές της Ταϊλάνδης ήταν εδώ και χρόνια απρόθυμες να τον κλείσουν για τους επισκέπτες, επειδή η τοποθεσία “προσφέρει” περίπου 400 εκατ. μπατ (9,5 εκατ. δολ.) σε έσοδα ετησίως στο κράτος. Ωστόσο, εφημερίδα που δημοσίευσε την 1η Οκτωβρίου άρθρο του Τμήματος Εθνικών Πάρκων, Προστασίας Άγριων Ζώων & Φυτών της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί στον τουρισμό δε θα αρθούν μέχρι το οικοσύστημα “να ανακάμψει πλήρως και να επανέλθει στην κανονική του κατάσταση”.

Τα νέα αποτελούν ανακούφιση για όσους είχαν ξεκινήσει περιβαλλοντική εκστρατεία, οι οποίοι δήλωσαν ότι το κλείσιμο τεσσάρων μηνών της παραλίας δε θα ήταν αρκετό. Το κοράλλι αυξάνεται μόνο κατά μισό εκατοστό ετησίως, οπότε θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως ο ύφαλος.

Ο επικεφαλής του πάρκου Maya Bay, Worapoj Lomlim, δήλωσε ότι η Υπηρεσία Πάρκων και άλλοι περιβαλλοντικοί οργανισμοί είχαν ήδη αποκαταστήσει κάποιους κοραλλιογενείς υφάλους στον κόλπο φυτεύοντας περισσότερα από 1.000 κοράλλια και θα συνεχίσουν το έργο τους.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024