Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός Τουρισμός"Κύπρος: Προσκυνήματα της καρδιάς μας" – Εκδήλωση για τις προσκυνηματικές διαδρομές της Κύπρου
Προσκυνηματικός τουρισμός

"Κύπρος: Προσκυνήματα της καρδιάς μας" – Εκδήλωση για τις προσκυνηματικές διαδρομές της Κύπρου

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού πραγματοποίησε εκδήλωση για την ανάδειξη και διευκόλυνση της επισκεψιμότητας των θρησκευτικών μνημείων της χώρας.

Με την παρουσία πολλών ιερωμένων από όλη την Αττική αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο – Σπίτι της Κύπρου, εντυπωσιακή εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν “προσκυνηματικές διαδρομές πίστης και αγάπης” στο νησί της Κύπρου, που έχει επερξεγαστεί ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού – ΚΟΤ, για την ανάδειξη και διευκόλυνση της επισκεψιμότητας των θρησκευτικών μνημείων.

Μετά το καλοσώρισμα της εκπροσώπου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κας Ιωάννας Χατζηκωστή, χαιρέτησε την εκδήλωση ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Σπυρίδων Κατραμάδος, γραμματεύς του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος μετέφερε μήνυμα πατρικών ευχών του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερωνύμου Β’, και αναφέρθηκε στην ιστορία των ιερών αποδημιών και της εξέλιξης των προσκυνηματικών εκδρομών, από της αρχής της χριστιανικής περιόδου, και κυρίως πώς έχουν εξελιχθεί στις ημέρες μας, χρησιμοποιώντας παραδείγματα των συνήθων διαδικασιών της πραγματοποίησης της προσκυνηματικής λατρείας και των συνιστώμενων να ακολουθούνται πρακτικών, ώστε να δημιουργείται πνευματική ανάταση στους συμμετέχοντες.

Η εκπρόσωπος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού – ΚΟΤ στην Ελλάδα, κα Ιωάννα Χατζηκωστή, έκανε την παρουσίαση των προσκυνηματικών διαδρομών στην Κύπρο, με περιγραφικό και φωτογραφικό υλικό, που έχουν διαφορετικές θεματικές ενότητες και καλύπτουν όλη την Κύπρο. Μεταξύ αυτών στα ενδιαφέροντα θρησκευτικά μνημεία που είναι καταγεγραμμένα στα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που τα περισσότερα εντοπίζονται σε τρείς περιοχές του νησιού. Επισήμανση έκανε η Κα Χατζηκωστή στην πολυπολιτισμικότητα που έχουν τα θρησκευτικά μνημεία της Κύπρου, και τα κοινά χαρακτηριστικά που συνδέουν τα μνημεία που ανήκουν σε κάθε διαδρομή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε  η κύρια ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη πατέρα Ιωαννίκιου Γιαννοπουλου, Ιεροκηρυκα και διευθυντού του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, που περιέγραψε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και ιδιαίτερη γλαφυρότητα, “Δέκα Λόγους για να επισκεφθεί κάποιος τα ιερά χώματα της Κύπρου“, που καλύπτουν διάφορα προσκυνήματα, ιστορικά μνημεία και αναμνήσεις γεγονότων. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην γνωριμία με τους ντόπιους Κύπριους, που χαρακτήρισε φιλόξενους, ευλαβείς, ηρωϊκούς. Η Κύπρος φιλοξένησε τον Άγιο Λάζαρο (που ανέστησε ο Χριστός), και η Λάρνακα πήρε το όνομά της από την λάρνακα του Αγίου, που οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας χειροτόνησαν ως πρώτο επίσκοπο Κύπρου. Στην Κύπρο διατηρείται από τον 4ο αιώνα η Μονή Σταυροβουνίου, ιδρυμένη ουσιαστικά από την Αγία Ελένη, όπου διατηρείται από τους μοναχούς τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού,  ένας ήλος (καρφί) από αυτά που κάρφωσαν τον Χριστό και τμήμα της Αγίας Κάνναβης (σχοινί που είχαν δέσει τον Χριστό). Η Κα Χατζηκωστή αναφέρθηκε και στην Μονή Κύκκου, το σημαντικότερο και γνωστότερο μοναστήρι της νήσου, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που πιστεύεται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, στην Μονή Μαχαιρά και σε άλλα θρησκευτικά μνημεία και ιδρύματα.

Τις παρουσιάσεις έκλεισε η Φιλόλογος – Αρχαιολόγος κα Ιφιγένεια Ζώγα, γνώστης της βυζαντινής αρχαιολογίας, που μίλησε με θέμα “Μνήμης Εγκώμιον στην Κύπρο των Αγίων, της μακραίωνης ιστορίας και του πολιτισμού“, που έκανε μία ζωντανή περιγραφή της ιστορικής εξέλιξης της κατάληψης της Κύπρου από τις Τουρκικές δυνάμεις, το 1974, και των μοναδικών καταστροφών, ουσιαστικών και πολιτιστικών, που ακολούθησαν. Επίσης παρουσίασε μια ιστορική θρησκευτική αναδρομή επισημαίνοντας τα δημιουργηθέντα και σωζόμενα μνημεία, τα ιδιαίτερα αξιοθέατα παλαιότερα και νεώτερα, που σήμερα μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης της Κύπρου, όπου προσφέρεται, όπως είπε η ομιλήτρια, “απροσποίητη φιλοξενία“.

Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση κατά την οποία εκ των μελών του ακροατηρίου είπαν τις εντυπώσεις τους ορισμένοι που είχαν ήδη επισκεφθεί την Κύπρο, ενώ αναφέρθηκαν στις επιθυμίες τους για την βελτίωση της διατιθέμενης πληροφόρησης, την πρόταση να επαυξηθεί η προβολή και να αναφέρονται και οι εμπειρίες με word of mouth. Στο πλαίσιο της συζήτησης, η κα Χατζηκωστή επεσήμανε τις ειδικές παροχές που προσφέρει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, στις οργανωμένες προσκυνηματικές εκδρομές, καθώς και στις σχολικές εκδρομές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, πολλών Ιερών Μητροπόλεων, διάφοροι κληρικοί και άλλοι. Μεταξύ αυτών, ο πρώην δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Θόδωρος Γεωργάκης,  μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ο οποίος έκανε και παρέμβαση για το τουριστικό και προσκυνηματικό ενδιαφέρον της Κύπρου, αναφέροντας ότι επί δημαρχίας του η Ηλιούπολη αδελφοποιήθηκε με την Λάρνακα, ο κ. Χρήστος Πετρέας, επίσης μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της προσκυνηματικής επίσκεψης στην Κύπρο, αλλά και στην άρτια οργάνωση των προσκυνημάτων και στην υποδοχή εκ μέρους των κληρικών και μοναχών, και άλλοι παρευρισκόμενοι.

Μεταξύ των κληρικών, παραβρέθηκε και ο πρωτοπρεσβύτερος Αιδεσιμολογιώτατος πατήρ Ευάγγελος Φεγγούλης, εκπρόσωπος του Εφημεριακού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον ΕΦΚΑ, που ήρθε για την εκδήλωση από το Καρπενήσι. Στους επισκέπτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήσαν και αρκετοί τουριστικοί πράκτορες, από τους οποίους διακρίναμε τον κ. Ανδρέα Χριστοφόρου, την κα Κατερίνα Μούσμπεχ, την κα Μαρία Αλιφραγκή, ενώ στο ακροατήριο ήσαν και διάφοροι άλλοι ενδιαφερόμενοι για θρησκευτικά μνημεία. Επισήμανση για την εκπαιδευτική αξία των μνημείων έκανε και παρευρισκόμενος  εκπαιδευτικός λειτουργός.

Η εκδήλωση έκλεισε με γευσι-οινογνωσία από εδέσματα της Κύπρου, που τίμησαν οι πολυπληθείς ακροατές.

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024