Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠΟΤ: Αύξηση 6% στις διεθνείς αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2018
ΠΟΤ

ΠΟΤ: Αύξηση 6% στις διεθνείς αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2018

Η αύξηση στον διεθνή τουρισμό τροφοδοτήθηκε από την έντονη ζήτηση από μεγάλες αγορές-πηγές, που υποστηρίχθηκε από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα, η άνοδος αυτή έρχεται μετά από μια χρονιά ήδη καλώ αποδόσεων, με αύξηση της τάξης του 7% το 2017.

Σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 6% το πρώτο εξάμηνο του 2018 μετά μάλιστα από το ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2017.
Όλες οι περιοχές του κόσμου παρουσίασαν έντονη αύξηση στις τουριστικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2018. Η ανοδική αυτή πορεία τροφοδοτήθηκε από την έντονη ζήτηση από μεγάλες αγορές-πηγές, που υποστηρίχθηκε από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα, η άνοδος αυτή έρχεται μετά από μια χρονιά ήδη καλώ αποδόσεων, με αύξηση της τάξης του 7% το 2017.
“Η δημοσίευση των στοιχείων του διεθνούς τουρισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποδεικνύει την ανθεκτικότητα και την αντίσταση που προβάλει ο τομέας, καθώς και την αμείωτη πορεία ανάπτυξης. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους πολλούς εταίρους μας για να μεταφράσουμε αυτή την ανάπτυξη σε καλύτερες θέσεις εργασίας, περισσότερα οφέλη για τις κοινωνίες και περισσότερες ευκαιρίες για βιώσιμα μέσα διαβίωσης και βιώσιμες περιοχές“, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Zurab Pololikashvili.
Ανά περιοχή, η Ευρώπη και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν οι κορυφαίες στον τομέα της ανάπτυξης, σημειώνοντας 7% αύξηση στις αφίξεις. Πιο συγκεκριμένα, η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη και η Νοτιοανατολική Ασία είχαν τα ισχυρότερα αποτελέσματα σε αυτές τις περιοχές, καλωσορίζοντας 9% περισσότερους διεθνείς τουρίστες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η Μέση Ανατολή και η Αφρική κατέγραψαν επίσης θετικά αποτελέσματα, καθώς οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5% και 4% αντίστοιχα, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις περιοχές αυτές. Η Αμερική σημείωσε αύξηση 3% στις αφίξεις κατά την εξάμηνη περίοδο, με τις Νότια (+ 7%) και Βόρεια Αμερική (+ 5%), να βοηθούν στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να τροφοδωτούν την ανάπτυξη, τόσο στην περιοχή, όσο και πέραν αυτής.
Από την πλευρά της ζήτησης, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία σημείωσαν όλες αύξηση δηψήφιου ποσοστού στις εξερχόμενες δαπάνες στην Ευρώπη. Η Ινδία και η Δημοκρατία της Κορέας ήταν οι κορυφαίες χώρες στην Ασία και τον Ειρηνικό στον τομέα των δαπανών, ενώ η κορυφαία αγορά-πηγή στον κόσμο, η Κίνα, παρουσίασε παρόμοια έξοδα με την ίδια αντίστοιχη πέρυσι.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους αντιπροσωπεύει περίπου το 45% των ετήσιων διεθνών τουριστικών αφίξεων, ενώ το δεύτερο εξάμηνο αντιπροσωπεύει το 55%, καθώς είναι τρεις ημέρες μεγαλύτερο και περιλαμβάνει τους τουριστικούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, για τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.
Σε ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο, οι προοπτικές ανάπτυξης για το υπόλοιπο του 2018 παραμένουν θετικές συνολικά, αν και με βραδύτερο ρυθμό, σύμφωνα με την έρευνα του Confidence Index του ΠΟΤ. Ο δείκτης για την περίοδο Μάιο-Αύγουστο και οι προσδοκίες για τον Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο είναι κάπως χαμηλότερες από αυτές για τον Ιανουάριο-Απρίλιο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024