Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πολιτισμός

Κέρκυρα, Σάμος, Δήλος και Ρόδος στα 50 μνημεία της UNESCO που κινδυνεύουν να βυθιστούν

Τατιάνα Ρόκου - 18 Οκτώβριος 2018, 10:04

Ανησυχητικά είναι να συμπεράσματα μελέτης της UNESCO για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και το δυσοίωνο μέλλον παγκοσμίων μνημείων στη λίστα της, μεταξύ αυτών και πολλά ελληνικά.


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η UNESCO για 50 ιστορικά μνημεία που περιλαμβάνονται στη λίστα της και σύμφωνα με έρευνα ομάδας επιστημόνων από πανεπιστήμια της Γερμανίας και του Ην. Βασιλείου, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν κάτω από τη θάλασσα μέχρι το 2100. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να προκαλέσει πλημμύρες που θα θέσουν σε κίνδυνο τα μνημεία που βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές.Ανάμεσα στα απειλούμενα μνημεία βρίσκονται μνημεία όπως η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και η παλιά πόλη της Κέρκυρας, η Δήλος, το Πυθαγόρειο και το Ηραίο στη Σάμο και η Πάφος στην Κύπρο.

Περίπου το 1/3 των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνεύουν βρίσκονται στην Ιταλία (15) και ακολουθεί η Κροατία (7), η Ελλάδα (4) και η Τυνησία (4).

Στη λίστα περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ο αρχαιολογικός χώρος στην Πομπηία, η Βενετία, ο αρχαιολογικός χώρος της Καρθαγένης στην Τύνιδα, η Βαλέτα στη Μάλτα, η Έφεσος και περιοχές της Κωνσταντινούπολης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Κιέλου (Γερμανία), του Southampton, του Bournemouth και του Sussex (Ην. Βασίλειο), καθώς και από το Global Climate Forum e.V. Βερολίνου (Γερμανία).

“Τα ευρήματα μας αποτελούν μια πρώτη εκτίμηση για το πού είναι πιο επείγουσα η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και πού χρειάζεται η πολιτική στήριξη” σημείωσε η Lena Reimann από το Τμ. Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου στη Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της έρευνας είναι ο Έλληνας γεωγράφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κίελου κ.  Αθανάσιος Τ. Βαφείδης.|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top