Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςBrexit: Ποια τα δικαιώματα αποζημίωσης πτήσεων των επιβατών πριν και μετά
Αερομεταφορές

Brexit: Ποια τα δικαιώματα αποζημίωσης πτήσεων των επιβατών πριν και μετά

Εάν κάποιος είναι επιβάτης σε μια λεγόμενη πτήση 'Σταχτοπούτα' – πτήση που φεύγει από το Ην. Βασίλειο το βράδυ της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2019, ενώ το Ην. Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ, αλλά θα φτάσει στον προορισμό του μετά το Brexit- και αυτή η πτήση καθυστερήσει ή ακυρωθεί, τα δικαιώματά του θα εξαρτηθούν από το εάν η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου υιοθετεί ή καταργεί το νόμο ΕΚ 261.

Η Easyjet κυκλοφόρησε το πρόγραμμα των πτήσεων για το καλοκαίρι – την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου – και υπάρχει η πιθανότητα να συμμετάσχει μαζί με τους ανταγωνιστές της στην ανακοίνωση ορισμένων πτήσεων με την ονομασία “Cinderella”, οι οποίες φεύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ, και να φθάνουν στον τον προορισμό τους μετά το Brexit.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες με βρετανικά διαβατήρια θα κατατάσσονται ως πλήρεις πολίτες της ΕΕ όταν επιβιβάζονται στις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όταν φτάνουν στον προορισμό τους, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως “υπήκοοι τρίτων χωρών”, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραιτηθούν από το δικαίωμά τους, αυτό της εισόδου στην ΕΕ και άλλων δικαιωμάτων των επιβατών, συμπεριλαμβανομένων των αξιώσεων αποζημίωσης πτήσεων.

Τα στοιχεία της AirHelp αποκαλύπτουν ότι ο λογαριασμός αποζημίωσης πτήσης για τους επιβάτες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ από το προηγούμενο έτος (μόνο 365 ημέρες).

1. Δικαιώματα αποζημίωσης επιβατών Pre-Brexit
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, κανονισμός ΕΚ 261, οι επιβάτες μπορούν να δικαιούνται οικονομική αποζημίωση μέχρι 600 ευρώ ανά άτομο σε περιόδους καθυστέρησης μεγαλύτερης των τριών ωρών, ματαιωθείσας πτήσης και σε περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης. Η προϋπόθεση αυτού του όρου ορίζει ότι ο αερολιμένας αναχώρησης βρίσκεται εντός της ΕΕ ή ότι η πτήση προσγειώνεται στην ΕΕ και λειτουργεί από αερομεταφορέα με έδρα την ΕΕ. Επιπλέον, ο λόγος για τη διακοπή των πτητικών λειτουργιών πρέπει να οφείλεται στην αεροπορική εταιρεία. Οι επιβάτες έχουν μέχρι τρία χρόνια για να διεκδικήσουν οικονομική αποζημίωση μετά από διακοπή της πτήσης.

2. Δικαιώματα αποζημίωσης επιβατών για τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με πτήσεις “Σταχτοπούτα”
Εάν κάποιος είναι επιβάτης σε μια λεγόμενη πτήση “Σταχτοπούτα” – μια πτήση που φεύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο το βράδυ της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2019 ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ, αλλά θα φτάσει στον προορισμό του μετά το Brexit και αυτή η πτήση καθυστερήσει ή ακυρωθεί, τα δικαιώματά του θα εξαρτηθούν από το εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υιοθετεί ή καταργεί το νόμο ΕΚ 261. Εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, νομικά, οι πτήσεις Cinderella που αναχωρούν από το Ηνωμένο Βασίλειο και προσγειώνονται σε μια χώρα της ΕΕ, θα μπορούσαν να αρνηθούν την προσγείωση. Η AirHelp αναφέρει ότι αυτό θα ήταν ένα από τα χειρότερα σενάρια.

3. Δικαιώματα αποζημίωσης επιβατών μετά το Brexit
Προκειμένου να υπάρξει βοήθεια για την εκπαίδευση των επιβατών σχετικά με τα δικαιώματα αποζημίωσης που θα μπορούσαν να λάβουν μετά το Brexit, η AirHelp εξηγεί τρία διαφορετικά σενάρια σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ: αν η βρετανική κυβέρνηση εφαρμόσει τον ΕΚ 261, εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υιοθετήσει μια τροποποιημένη εκδοχή του ΕΚ 261, και εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καταργήσει τον ΕΚ 261.

  • Εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόσει τον κανονισμό ΕΚ 261
  • Οι επιβάτες θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα για οικονομική αποζημίωση μέχρι 600 ευρώ σε περιόδους καθυστέρησης μεγαλύτερης των τριών ωρών, ακυρωμένης πτήσης και σε περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης. Οι επιβάτες θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τα δικαιώματα αποζημίωσής τους έναντι των αεροπορικών εταιρειών.
  • Εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υιοθετήσει μια τροποποιημένη έκδοση του ΕΚ 261

Οι επιβάτες ενδέχεται να δικαιούνται να ζητήσουν οικονομική αποζημίωση υπό ορισμένες περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης καθυστέρησης, ακύρωσης ή περιπτώσεως άρνησης επιβίβασης. Υπάρχει μια πιθανότητα ότι μια τροποποιημένη έκδοση του EΚ 261 θα μπορούσε να μειώσει το επίδομα αποζημίωσης για τους επιβάτες. Επιπλέον, εάν εγκριθεί ρύθμιση, η νομοθεσία θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει πλέον αρμοδιότητα στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Η νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καλύπτει ορισμένες από τις πολύ σημαντικές πτυχές των δικαιωμάτων αποζημίωσης των επιβατών και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές για όλα τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθενέστερη προστασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι μελλοντικές διερμηνείες που έγιναν από τον ΔΕΚ δεν θα είναι δεσμευτικές για τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

  • – Εάν η κυβέρνηση καταργήσει τον ΕΚ 261

Οι επιβάτες που αναχωρούν με πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου δεν θα είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από πτήση με καθυστέρηση, ακύρωση ή άρνηση επιβίβασης. Οι επιβάτες θα είναι ευάλωτοι έναντι των αεροπορικών εταιρειών και δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να διεκδικήσουν. Ωστόσο, οι πτήσεις που ταξιδεύουν από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που ταξιδεύουν από την ΕΕ θα δεσμεύονται από τον 261 νόμους της ΕΚ, παρέχοντας στους εν λόγω επιβάτες το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση.

Ο Christian Nielsen, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας στην AirHelp, σχολιάζει: “Είναι σχεδόν αδιανόητο το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκοπεί από την ΕΕ, ειδικά με τον μεσογειακό τουρισμό που εξαρτάται από τους Βρετανούς ταξιδιώτες. Προς το παρόν, υπάρχουν εκατοντάδες νόμοι και νομοθεσίες από την ΕΕ που το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιλέξει να υιοθετήσει, να ξαναγράψει ή να αγνοήσει, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, Brexit ή όχι-Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να καταλήξει σε αεροπορική συμφωνία. Παραμένει ασαφές εάν οι Βρετανοί επιβάτες αεροπορικών μεταφορών θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα όταν μια πτήση καθυστερεί, ακυρώνεται ή επιβιβάζεται. Η ελπίδα μας είναι ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα υιοθετήσει μια παρόμοια διάταξη με τον κανονισμό EC 261, όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ελβετία, και ότι η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει την εξουσία της για να μεταβιβάσει την έγκριση κανονισμού που βοηθά εκατομμύρια επιβάτες να αποκομίσουν την αποζημίωση που δικαιούνται έτος. «Όποιος και αν είναι ο νόμος, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για να βοηθήσουμε τους ταξιδιώτες να πάρουν την αποζημίωση που δικαιούνται και να τους στηρίξουμε καθ’όλη τη διάρκεια των διακοπών τους”.

Συμβουλές επιβατών
Με την αυξανόμενη αβεβαιότητα για τους επιβάτες, η AirHelp προσφέρει τις συμβουλές της για όσους έχουν κάνει κράτηση για διακοπές ή πτήση για συγκεκριμένη ημερομηνία που περικλείεται ή πέφτει μετά την ημερομηνία του Brexit – Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

1. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας για το Brexit
Για όσους ταξιδεύετε προς και από τη Μ. Βρετανία κατά τη διάρκεια και μετά του Brexit, λάβετε υπόψη ότι το καλύτερο είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας αναφορικά με τα δικαιώματά σας ως επιβάτες προτού ταξιδέψετε, έτσι ώστε σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης της πτήσης σας, να γνωρίζετε τις επιλογές σας.

2. Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση της πτήσης σας
Μπορεί να συμβούν αρκετές καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων κατά τη διάρκεια και μετά τη Brexit, εάν η κυβέρνηση δεν έχει συνάψει συμφωνία αεροπορικού χώρου. Ελέγξτε συχνά την κατάσταση της πτήσης σας, προετοιμαστείτε για μεγαλύτερες γραμμές check-in και να είστε προετοιμασμένοι για καθυστερήσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένο χρόνο διαμονής στο αεροδρόμιο.

3. Αφήστε περισσότερο χρόνο για να ταξιδέψετε μέσα από τα τελωνεία
Οι υπήκοοι ΕΕ που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επί του παρόντος πιο ελαστικούς ελέγχους στα σύνορα από τους μη ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι το ταξίδι μέσω της μετανάστευσης είναι ταχύτερο. Μετά το Brexit, οι υπήκοοι ΕΕ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον ίδιο ή παρόμοιο έλεγχο με τους μη υπηκόους γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των χρόνων αναμονής στον έλεγχο των συνόρων.

4. Ελέγξτε την πολιτική ακύρωσης και επιστροφής χρημάτων
Οι οργανωμένες διακοπές θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται από κανονισμούς που παρέχουν στους τουρίστες το δικαίωμα εναλλακτικής άδειας, εάν υπάρχει, ή επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση αλλαγών που προκαλούνται από έκτακτες περιστάσεις. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα σενάρια με την πώληση εισιτηρίων με προαγγελία που προειδοποιεί ότι οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν αμέσως μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Όλες οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να επιστρέψουν ναύλους αν οι πτήσεις αναστέλλονται μετά το Brexit.

5. Μην πανικοβάλλεστε
Ενώ το Brexit εγείρει πολλές ερωτήσεις για τους Βρετανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων αποζημίωσης πτήσεων, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Παρόλο που μπορεί να υπάρξουν άμεσες καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία εναέριου χώρου, η αγάπη των ταξιδιωτών για την Ευρώπη θα παραμείνει.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024