Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουρισμός και οικονομία

Αύξηση 12,5% των διαθέσιμων θέσεων στις πτήσεις από το εξωτερικό το 2018

Βίκυ Καραντζαβέλου - 01 November 2018, 10:10

Το Σεπτέμβριο του 2018 η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η βρετανική, ακολουθούμενη από τη γερμανική και την ιταλική. Στη τέταρτη θέση βρίσκεται η βουλγάρικη και στη πέμπτη η γαλλική αγορά.


Σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο (Οκτώβριος 2018) του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence, ο τουρισμός συνεισέφερε άμεσα 52,3 δισ. ευρώ στα έσοδα του κράτους την κρίσιμη, από δημοσιονομικής πλευράς, περίοδο 2009 – 2016. Ενδεικτικό του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των μεγάλων ομίλων του παγκόσμιου τουρισμού για την Ελλάδα, αποτελεί και η ανακοίνωση της Thomas Cook ότι θα ανοίξει επιχειρησιακό γραφείο στην Ελλάδα.

Δείκτες αφίξεων και εσόδων1
Αύξηση των αεροπορικών αφίξεων και μείωση των οδικών τον Σεπτέμβριο 2018 έναντι του Σεπτέμβριου 2017:

  • στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +10,2% (+12,8% από την αρχή του έτους). Αύξηση
  • παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+13,1%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+9,5%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +19,2% και +10,8% αντίστοιχα.
  • οι διεθνείς οδικές αφίξεις, μειώθηκαν κατά -12,5%. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται μείωση -3,1% από την αρχή του έτους.

Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων1 της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Αυγούστου αυξημένη κατά +4,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +1,4%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +11,6% και +11,1% αντίστοιχα.

Slot data
Βάσει των στοιχείων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, οι διαθέσιμες θέσεις σε εισερχόμενες από το εξωτερικό πτήσεις, αναμένεται να αυξηθούν κατά +12,5% για το σύνολο της σεζόν.

Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης (ΔΚΕ) αγορών μας
Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης εξακολουθεί να βελτιώνεται στις περισσότερες αγορές μας. Όμως παρουσιάζει μείωση σε 5 σημαντικές για την Ελλάδα αγορές (Φινλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Oλλανδία, Τουρκία).

Κρατήσεις ξενοδοχείων
Το Σεπτέμβριο του 2018 η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η βρετανική, ακολουθούμενη από τη γερμανική και την ιταλική. Στη τέταρτη θέση βρίσκεται η βουλγάρικη και στη πέμπτη η γαλλική αγορά. Οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς. Οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη. Για την ελληνική αγορά, δημοφιλείς προορισμοί είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο η Χώρα της Τήνου και τα Χανιά.

Εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό

Συνεχίζεται η επενδυτική κινητικότητα στον χώρο των ξενοδοχείων. Τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε η εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας στην οποία ανήκει το Sheraton Ρόδου από τη Λάμψα ΑΕ, ενώ η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση της εταιρείας στην οποία ανήκει το Grand Hotel της Ρόδου. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη τρεις διαγωνισμοί για την μακροχρόνια μίσθωση των ξενοδοχείων Esperia και Ambassadeur στην Αθήνα καθώς και ενός ακινήτου με πρόθεση να γίνει boutique hotel στην οδό Ζαλοκώστα. Ακόμα, δημοσιεύθηκε το ΠΔ για την ανάπτυξη του Atalanti Hills ως ΠΟΤΑ σε έκταση 12,3 χιλ. στρεμμάτων.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, ο τουρισμός συνεισέφερε άμεσα 52,3 δισ. ευρώ στα έσοδα του κράτους την κρίσιμη, από δημοσιονομικής πλευράς, περίοδο 2009 – 2016. Επίσης, η υψηλή φορολογική απόδοση του ιδιωτικού τουριστικού κλάδου προκαλεί ερωτήματα για την ανθεκτικότητα του τομέα στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ενδεικτικό του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των μεγάλων ομίλων του παγκόσμιου τουρισμού για την Ελλάδα, αποτελεί και η ανακοίνωση της Thomas Cook ότι θα ανοίξει επιχειρησιακό γραφείο στην Ελλάδα.

Εξελίξεις στον τουρισμό διεθνώς
Σε σχέση με πριν μια δεκαετία, τα ταξίδια πόλεων (city breaks) έχουν τριπλασιαστεί και ανήλθαν το 2017 σε 190 εκατομμύρια, υπερβαίνοντας, για πρώτη φορά, σε αριθμό τα ταξίδια για “Ήλιο και Θάλασσα”. Κινητήριες δυνάμεις αυτής της εξέλιξης είναι η ευκολία ανεύρεσης πτήσεων χαμηλού κόστους και η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών, καθώς και η αύξηση των ταξιδιών πόλεων στην Ασία.

Η Wimdu, o ευρωπαίος ανταγωνιστής της Airbnb ανακοίνωσε την παύση εργασιών της μέχρι τέλους του έτους, ενώ αντίθετα η κινεζική Xiaozhu ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες για την άντληση ρευστότητας που θα υπερβαίνει τα 200 εκατ. δολ.

Τέλος, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την απαγόρευση πρόσβασης τουριστών στο Maya Bay για άλλα δύο χρόνια προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες στους κοραλλιογενείς υφάλους. Μετά την ταινία The Beach που γυρίστηκε εκεί το 2001, το Maya Bay επισκεπτόντουσαν περίπου 6.000 άτομα ημερησίως.(1) Λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας που ακολουθείται για την συλλογή διοικητικών στοιχείων και της δειγματοληψίας της Έρευνας Συνόρων (EΣ) της ΤτΕ, τα διοικητικά στοιχεία δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα μεταξύ τους, ούτε με αυτά της ΕΣ.

INSETE Intelligence - Στατιστικό Δελτίο Νο46 Οκτώβριος 2018
|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top