Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τάσεις

Φόβοι για μεγάλη μείωση των Βρετανών τουριστών προς την Ευρώπη μετά το Brexit

Τατιάνα Ρόκου - 06 Νοέμβριος 2018, 11:20

Δημοσκόπηση της WTM London σε παραθεριστές του Ην. Βασιλείου αποκαλύπτει ότι το 58% θα σκεφτόταν έναν εναλλακτικό προορισμό, εάν πρέπει να πληρώσει για τη χορήγηση βίζα, για να επισκεφθεί ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία.


Συνολικά 20 εκατ. άνθρωποι θα μπορούσαν να στρέψουν την πλάτη τους στην Ευρώπη ως προορισμό διακοπών το επόμενο καλοκαίρι, εάν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε χθες στη WTM του Λονδίνου.

Ένα σενάριο για Brexit χωρίς συμφωνία σημαίνει ότι Βρετανοί τουρίστες που κατευθύνονται σε προορισμούς, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία να υποχρεωθούν να πληρώσουν 52 λίρες στερλίνες για βίζα Schengen - η οποία θα επιτρέπει πρόσβαση 90 ημερών σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Εάν χορηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο απαλλαγή από την υποχρέωση βίζα, οι Βρετανοί θα μπορούσαν να χρεώνονται επιπλέον 7 λίρες για άδεια εισόδου, βάσει ξεχωριστού σχεδίου της ΕΕ που θα τεθεί σε ισχύ το 2020.

Η Caroline Bremner, επικεφαλής του Τμ. Ταξιδίων της Euromonitor International, δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την ΕΕ μειώθηκε το 2018, με το Ηνωμένο Βασίλειο μα σημειώνει ταχύτερη μείωση. “Ένα Brexit χωρίς συμφωνία προβλέπεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 5 εκατ. εξερχόμενων αναχωρήσεων το 2022 από ό,τι θα συνέβαινε στο βασικό σενάριο”, ανέφερε.


Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Euromonitor International στην WTM London.


Επιπλέον, ανεξάρτητα από το αν μια συμφωνία έχει συμφωνηθεί ή όχι, τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι το Brexit θα έχει αντίκτυπο στα σχέδια των διακοπών τους για το 2019, ενώ το 1/3 ανησυχεί για τις διακοπές του στην Ευρώπη λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Τα αριθμητικά στοιχεία από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας δείχνουν ότι οι Βρετανοί πραγματοποίησαν ρεκόρ με 46,5 εκατ. ταξίδια υπερπόντιων διακοπών το 2017 - και με το 75% εξ αυτών των ταξιδιών να εκτιμάται ότι έγινε στις χώρες της ΕΕ.

Ενώ οι αμφιβολίες για την ΕΕ αυξάνονται, η δημοτικότητα των προορισμών εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ αυξάνεται - ειδικά για χώρες όπως η Τουρκία και η Τυνησία.

Η οικονομική Τουρκία είδε τον αριθμό των Βρετανών τουριστών της να αυξάνεται κατά 2/3 φέτος, καθώς το νόμισμά της έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη στερλίνα, ενώ οι ταξιδιωτικοί πράκτορες του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσθεσαν περισσότερες θέσεις αεροπορικών εταιρειών σε τουρκικά θέρετρα.

Οι αριθμοί για την Τυνησία από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν φέτος, αν και από πολύ χαμηλή βάση, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις το 2015. Τα στοιχεία αποκάλυψαν αύξηση 537% σε ετήσια βάση, με 19.000 επισκέψεις μόνο το α’ τρίμηνο του 2018.

Η Ρωσία ελπίζει ότι θα επωφεληθεί από το ενδιαφέρον που προέκυψε από τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της FIFA και η Euromonitor International θεωρεί ότι η ρωσική ταξιδιωτική βιομηχανία “προβλέπεται να αποδώσει καλά”, εν μέρει χάρη στη δημοσιότητα που δημιουργήθηκε από το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός.


Megatrends Shaping the Future of Travel
|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top