Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αεροπορικές εταιρείες

Αύξηση των εσόδων κατά 10% (14,8 δισ. δολ.) για τον Όμιλο Emirates το α' εξάμηνο 2018-2019

Θοδωρής Κουμέλης - 19 Νοέμβριος 2018, 13:10

Αύξηση εσόδων κατά 10% για την Emirates, τα οποία άγγιξαν τα 13.3 δισ. δολ. και κέρδη που σημείωσαν μείωση κατά 86%, φθάνοντας τα 62 εκατ. δολ. Οι επιβάτες έφτασαν τα 30,1 εκατομμύρια.


Ό Όμιλος Emirates ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του οικονομικού έτους 2018-2019. Ο Όμιλος παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη στα έσοδα σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, αλλά η κερδοφορία επηρεάστηκε από τη σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, τις δυσμενείς συναλλαγματικές διακυμάνσεις σε κάποιες αγορές, και από μία σειρά προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η αεροπορική και ευρύτερα η ταξιδιωτική βιομηχανία.

Τα έσοδα του Ομίλου Emirates ανήλθαν σε 14,8 δισ. δολ. για τους πρώτους έξι μήνες του οικονομικού έτους 2018-19, σημειώνοντας αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με τα 13,5 δισ. δολ. κατά την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά.

Η κερδοφορία μειώθηκε κατά 53% σε σχέση με την αντίστοιχη περιόδο του προηγούμενου έτους, με τον όμιλο να αναφέρει καθαρά κέρδη ύψους 296 εκατ. δολ. για το οικονομικό έτος 2018-2019. Τα έσοδα επηρεάστηκαν κυρίως από τη σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 37%, όπως επίσης και από τη αρνητική επίπτωση της ισοτιμίας νομισμάτων σε κάποιες αγορές.

Η ταμειακή θέση του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 ανερχόταν στα 5.9 δισ. δολ., σε σχέση με τα 6.9 δισ. δολ. της 31η Μαρτίου 2018.

Η Αυτού Μεγαλειότης Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Emirates Airline και του Ομίλου Emirates, δήλωσε σχετικά: “Η Emirates και η dnata μεγάλωσαν σταθερά το α’ εξάμηνο του 2018-2019. Η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας υψηλής ποιότητας παρέμεινε υγιής, έχοντας προσελκύσει παλιούς και νέους πελάτες στις δραστηριοτήτες μας, κάτι το οποίο φαίνεται στα αποτελέσματα των εσόδων μας. Παρ’όλα αυτά, το υψηλό κόστος και οι υποτιμήσεις νομισμάτων σε αγορές όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Ανγκόλα και το Ιράν, μείωσαν τα κέρδη μας κατά 4,6 δισ. HAE.

“Διαχειριζόμαστε με προορατικό τρόπο τις αμέτρητες προκλήσεις της αεροπορικής και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της  άκαμπτης καθοδικής πίεσης στις αποδόσεις μας και τις αβέβαιες οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις στην περιοχή αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ασκούμε στενό έλεγχο στα προβλεπόμενα έξοδα και θα συνεχίσομε να δουλεύουμε για να βελτιώνουμε την απόδοση μας μέσω νέων τεχνολογιών και εταιρικών δραστηριοτήτων.

Οι επόμενοι 6 μήνες θα είναι δύσκολοι, αλλά οι βάσεις του Ομίλου της Emirates είναι σταθερές. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι το σπίτι και ο κόμβος μας στο Ντουμπάι συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιωτική ζήτηση, καθώς η αεροπορική εταιρεία σημείωσε 9% περισσότερους πελάτες να απολαμβάνουν το Ντουμπάι ως προορισμό κατά το α’ εξάμηνο του 2018-19 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αναμένουμε αυτή η ζήτηση να παραμείνει υγιής καθώς δημιουργούνται νέα αξιοθέατα και η πόλη ετοιμάζεται για το Dubai Expo 2020.

Καθώς εξελισσόμαστε, παραμένουμε πάντα προσηλωμένοι στη διατήρηση των δραστηριοτήτων μας. Το πετυχαίνουμε αυτό παραμένοντας ευκίνητοι, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που βλέπουμε και επενδύοντας στην εξυπηρέτηση των πελατών, με ακόμη υψηλότερης ποιότητας προϊόντα”.

Τους τελευταίους έξι μήνες, η βάση εργαζομένων του Ομίλου συρρικνώθηκε κατά 1% σε σχέση με την 31η Μαρτίου 2018, με το προσωπικό να μειώνεται από τα 103.363 στα 101.983 άτομα. Αυτό σχετίζεται με την αναλογία συνταξιοδοτήσεων – προσλήψεων, με τις προσλήψεις να πραγματοποιούνται με χαμηλότερους ρυθμούς, καθώς σε πολλά τμήματα της εταιρίας έχουν υιοθετηθεί νέες τεχνολογίες και πιο σύγχρονες διαδικασίες αλλά χρησιμοποιούνται και εξωτερικοί συνεργάτες.

Emirates Airline
Τους πρώτους 6 μήνες του 2018-2019, η Εmirates παρέλαβε 8 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, 3 Airbus A380 και 5 Boeing 777, ενώ 5 επιπλέον νέα αεροσκάφη είναι προγραμματισμένο να της παραδοθούν πριν το τέλος του οικονομικού έτους. Επίσης, απέσυρε 7 παλιά αεροσκάφη από το στόλο της, με 4 ακόμη να επιστρέφονται έως τις 31 Μαρτίου 2019. Η μακροχρόνια στρατηγική της εταιρείας να επενδύει στα πιο εξελιγμένα και μεγάλα αεροσκάφη, της επιτρέπει να εξελίσσει την αποδοτικότητα της και να προσφέρει καλύτερη εμπειρία πελατών.

Η Emirates συνεχίζει να προσφέρει ακόμα καλύτερες συνδέσεις για τους πελάτες της παγκοσμίως, με μία μόνο στάση στο Ντουμπάι.

Τους πρώτους έξι μήνες αυτού του οικονομικού έτους, η Emirates ξεκίνησε νέες επιβατικές πτήσεις στο Stansted της Βρετανίας και το Σαντιάγκο της Χιλής. Επίσης, ξεκίνησε μία νέα σύνδεση από το Ντουμπάι στο Ώκλαντ μέσω Μπαλί. Από τις 30 Σεπτεμβρίου, το διεθνές δίκτυο της Emirates μετρά 161 προορισμούς σε 85 χώρες. Ο στόλος της απαρτίζεται από 269 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και των αεροσκαφών μεταφοράς φορτίου.

Η Emirates επέκτεινε τη συνεργασία της με τη flydubai, προσφέροντας στους πελάτες της ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα, καθώς οι δύο αεροπορικές συνδύασαν το πρόγραμμα επιβράβευσής των τακτικών επιβατών τους στο Emirates Skywards.

Η συνολική χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 3% ΑΤΚΜ (διαθέσιμοι τόνοι ανά χιλιόμετρο) τους πρώτους έξι μήνες. Η ASKM χωρητικότητα (διαθέσιμες θέσεις ανά χλμ.) αυξήθηκε κατά 4%, με το μέσο όρο επιβατικής πληρότητας να ανεβαίνει κατά 78.8%, σε σχέση με το περυσινό 77,2%.

Η Emirates μετέφερε 30,1 εκατ. επιβάτες από την 1η Απριλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, με αύξηση της τάξεως του 3% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι. Ο όγκος φορτίου των 1,3 εκατ. τόνων παρέμεινε σταθερός ενώ οι αποδόσεις βελτιώθηκαν σε υγιή βαθμό κατά 11%. Η απόδοση αυτή είναι αποτέλεσμα εστιασμένων επενδύσεων της Emirates SkyCargo σε προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένους τομείς, δίνοντας μία δυνατή ανταγωνιστική ματιά στην ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς αερομεταφορών φορτίου.

Το πρώτο μισό του οικονομικού έτους 2018-2019, τα καθαρά κέρδη της Emirates ανήλθαν στα 62 εκατ. δολ., μειωμένα κατά 86 % σε σχέση με πέρυσι. Τα έσοδα της Emirates, συμπεριλαμβανομένων και άλλων λειτουργικών εσόδων, των 13.3 δισ. δολ. αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με τα 12.1 δις. δολάρια που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην αυξημένη ευελιξία για την αύξηση της χωρητικότητας και στο βελτιωμένο ποσοστό πληρότητας παρά την αύξηση των ναύλων, που αντικατοπτρίζουν την υγιή ζήτηση των πελατών για τα προϊόντα της Emirates.

Τα λειτουργικά έξοδα της Emirates αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ η συνολική χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 3%. Κατά μέσο όρο, το κόστος των καυσίμων κατέγραψε αύξηση της τάξης του 42% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου (η οποία ήταν κατά 37% μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους). Τα καύσιμα αποτέλεσαν και φέτος το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της εταιρείας, αντιπροσωπεύοντας το 33% των λειτουργικών εξόδων της σε σύγκριση με το 26% κατά τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους.

dnata
Η dnata συνέχισε να ενισχύει την ανάπτυξη της παγκόσμιας επιχειρηματικής της παρουσίας, η οποία καλύπτει πλέον 35 χώρες. Κατά το πρώτο μισό του 2018-19, οι διεθνείς δραστηριότητες της dnata αντιπροσωπεύουν το 68% των συνολικών εσόδων της.

Τα έσοδα της dnata συμπεριλαμβανομένων και άλλων λειτουργικών εσόδων,  ανήλθαν στα 1,9 δισ. δολ., αποτυπώνοντας άνοδο της τάξης του 11% σε σχέση με τα 1,7 δισ. δολ. που καταγράφηκαν πέρυσι. Αυτές οι επιδόσεις έρχονται ως αποτέλεσμα δυναμικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην αγορά των διεθνών αερολιμενικών λειτουργιών.

Το συνολικό κέρδος της dnata αυξήθηκε κατά 31% σε 235 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει κέρδη από μια μοναδική συναλλαγή, όπου η dnata εκποίησε το 22% της συμμετοχής της στην εταιρεία διαχείρισης ταξιδιών Hogg Robinson Group (HRG), κατά τη διάρκεια της εξαγοράς της HRG από την Amex Travel Business Group. Χωρίς αυτή τη μοναδική συναλλαγή, τα κέρδη της dnata θα ήταν χαμηλότερα από πέρυσι κατά 18%.Οι αερολιμενικές δραστηριότητες της dnata παρέμειναν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της εταιρείας, οι οποίες ανήλθαν στα 976 εκατ. δολ., με αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο αριθμός των αεροσκαφών που διαχειρίζεται η dnata για όλες τις δραστηριότητές της αυξήθηκε κατά 6%, σε 350,052, ενώ οι τόνοι φορτίου άγγιξαν τα 1.5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 2%.

Αυτό αντικατοπτρίζει τις νέες συμβάσεις πελατών που κερδίζονται σε όλο το δίκτυο και τις ισχυρές επιχειρηματικές επιδόσεις σε βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΑΕ, της Αυστραλίας και της Ιταλίας. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018-19, η dnata ενίσχυσε τις επιχειρήσεις της στην Ιταλία, αυξάνοντας το μερίδιό της από 30% σε 70% της Airport Handling SPA, εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης με έδρα το Μιλάνο. Επίσης, ξεκίνησε υπηρεσίες εξυπηρέτησης επιβατών στη Νέα Υόρκη (JFK). Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η dnata απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στην DUBZ, μία εταιρεία αποθήκευσης και παράδοσης αποσκευών, η οποία διευρύνει την προσφορά υπηρεσιών στους ταξιδιώτες.

Το ταξιδιωτικό τμήμα της dnata συνέβαλε στα έσοδα της εταιρίας με 456 εκατ. δολ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι καθαρές πωλήσεις του ταξιδιωτικού τμήματος αυξήθηκαν κατά 6%  στα 1,6 δισ. δολ. Η απόδοση αυτή προήλθε από τα ισχυρά αποτελέσματα από τις δραστηριότητες του τμήματος ταξιδιών των ΗΑΕ, τη συνεισφορά εσόδων από το “Destination Asia”, που απέκτησε η dnata το Σεπτέμβριο του 2017 και την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ενισχύθηκε επίσης από μια ισχυρότερη στερλίνα έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η dnata εισήλθε στη γερμανική αγορά με την απόκτηση του Tropo, ταξιδιωτικού γραφείου που ειδικεύεται σε ταξιδιωτικά πακέτα, διακοπές “τελευταίας στιγμής” και κρατήσεις ξενοδοχείων.

Οι υπηρεσίες τροφοδοσίας της dnata  συνέβαλαν στα συνολικά έσοδα της εταιρείας με 311 εκατ. δολ., καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4%. Ο αριθμός των γευμάτων που σερβιρίστηκαν ήταν 31 εκατομμύρια κατά το α’ εξάμηνο του οικονομικού έτους, σημειώνοντας αύξηση 2%

Η καθοδική πίεση στις αποδόσεις, ιδιαίτερα στις αυστραλιανές επιχειρήσεις, αντισταθμίστηκε από την υγιή απόδοση από τις δραστηριότητες του Ομίλου Alpha, καθώς και από τους υψηλότερους όγκους γευμάτων μέσω της αύξησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρουμανία, την Τσεχία και τη Σάρζα (ΗΑΕ).

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top