Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ΕΕ ερευνά Amadeus και Sabre για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού

Βίκυ Καραντζαβέλου - 27 November 2018, 15:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη έρευνα για να αξιολογήσει εάν οι συμφωνίες μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών κρατήσεων Amadeus και Saber αφενός, και αεροπορικών εταιρειών και ταξιδιωτικών πρακτόρων αφετέρου, ενδέχεται να περιορίζουν τον ανταγωνισμό κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.


Η αρχή παρακολούθησης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε μια έρευνα για την Amadeus (με έδρα τη Μαδρίτη) και τη Sabre (με έδρα το Southlake του Τέξας), για να εκτιμήσει εάν οι συμβάσεις με τις αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία παράνομα εμποδίζουν τον ανταγωνισμό - με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια και να πλήττονται οι καταναλωτές.

”Η Επιτροπή θα διερευνήσει εάν ορισμένοι όροι στις συμφωνίες της Amadeus και της Sabre με τις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ενδέχεται να περιορίζουν τη δυνατότητα των αεροπορικών εταιρειών και των ταξιδιωτικών πρακτόρων να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς προμηθευτές υπηρεσιών διανομής εισιτηρίων”, αναφέρει σε ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ”Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την είσοδο στην αγορά των προμηθευτών νέων υπηρεσιών διανομής εισιτηρίων και να αυξήσει το κόστος διανομής των αεροπορικών εταιρειών, το οποίο τελικά μεταφέρεται στις τιμές των εισιτηρίων που πληρώνουν οι καταναλωτές”.

Η εισηγήτρια της έρευνας, Margrethe Vestager, υπεύθυνη για τις πολιτικές ανταγωνισμού, δήλωσε: ”Η απελευθέρωση της αγοράς αερομεταφορών της ΕΕ πριν από περισσότερα από 25 χρόνια έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη στους πολίτες της ΕΕ, περιλαμβάνοντας περισσότερες επιλογές και χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων. Η έρευνά μας στις Amadeus και Sabre εστιάζεται στον ανταγωνισμό στην αγορά υπηρεσιών διανομής αεροπορικών εισιτηρίων, καθώς ανησυχούμε ότι οι περιορισμοί που υπάρχουν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν φραγμούς στην καινοτομία και να αυξήσουν το κόστος διανομής των εισιτηρίων, αυξάνοντας τελικά τις τιμές των εισιτηρίων για τους ταξιδιώτες”.

Η Amadeus και η Saber είναι κορυφαίοι προμηθευτές συστημάτων πληροφορικής κρατήσεων παγκοσμίως, γνωστά και ως Global Distribution Systems. Τα συστήματα αυτά συγκεντρώνουν πληροφορίες για τα δρομολόγια πτήσεων, τη διαθεσιμότητα θέσεων και τις τιμές των εισιτηρίων από πολλές αεροπορικές εταιρείες. Παρέχουν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις εταιρείες διαχείρισης ταξιδίων τη δυνατότητα σύγκρισης των αεροπορικών υπηρεσιών και την κράτηση και την έκδοση εισιτηρίων για λογαριασμό ταξιδιωτών.

Οι υπό εξέταση συμφωνίες ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, που απαγορεύουν συμφωνίες μεταξύ εταιρειών, οι οποίες εμποδίζουν, περιορίζουν ή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά της ΕΕ (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TFEU).

Και οι δύο εταιρείες αρνούνται ότι ασκούν τέτοιες πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top