Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Συνέδρια

Έλ. Κουντουρά: 'Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια'

Βίκυ Καραντζαβέλου - 03 December 2018, 09:35

O πρώην γενικός γραμματέας του UNWTO Taleb Rifai υπογράμμισε στο Διεθνές Φόρουμ 'NextisNow' ότι η ανάκαμψη της Τουρκίας και της Αιγύπτου δε θα επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα, ενώ ο Michael Franzen, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTCC δήλωσε ότι η Ελλάδα, αν θέλει να συνεχιστεί το Success Story στον τουρισμό, θα πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές της και την ποιότητα των υπηρεσιών της.

ο μήνυμα ότι η επιτυχία του τουρισμού θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια έστειλε η υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, από το βήμα του Διεθνούς Φόρουμ “NextisNow: Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές”, το οποίο αποτέλεσε πρωτοβουλία του εκδότη και δημοσιογράφου, κ. Νίκου Χατζηνικολάου, και του enikonomia.gr, και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή ηγετικών προσωπικοτήτων των μεγαλύτερων θεσμικών φορέων και οργανισμών του παγκόσμιου τουρισμού.Η υπουργός χαιρέτησε αυτήν την πρωτοβουλία και ευχήθηκε να εξελιχθεί σε φόρουμ-θεσμό τα επόμενα χρόνια. Αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού για την “επόμενη ημέρα” του ελληνικού τουρισμού, σε συνέχεια της πρωτόγνωρης τουριστικής ανάπτυξης της τελευταίας τετραετίας, και παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό έργο του υπουργείου, με στόχο ο τουρισμός να διατηρήσει την ισχυρή αναπτυξιακή του πορεία και να δημιουργήσει νέα οριζόντια και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην επιχειρηματικότητα και στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Η κα Κουντουρά κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή της, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ΑΕ κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που παρέστη και χαιρέτισε στην έναρξη του συνεδρίου. Εξήρε την αμέριστη στήριξή του στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και του δώρισε ένα συμβολικό βιβλίο με θέμα το “Μηχανισμό των Αντικυθήρων”, για την ανάδειξη της σημαντικότητας του οποίου στο παρελθόν είχε μεριμνήσει.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι για τους Έλληνες η προσέλκυση τουριστών δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικό. ”Την Ελλάδα όταν τη γνωρίσει κανείς από κοντά, όταν μιλήσει με τον λαό της, μπορεί να εκπέμψει μηνύματα πανανθρώπινα. Είμαστε μικρή χώρα σε έκταση και μικρός λαός σαν αριθμό, αλλά διαθέτουμε μια μεγάλη ιστορία, μια βαριά κληρονομιά και ξέρουμε ότι θα ανταποκριθούμε στο μέλλον που μας αναλογεί σύμφωνα με την κληρονομιά που κουβαλάμε”, σημείωσε.

Όπως είπε, “καλούμε στην Ελλάδα, εδώ στην Αθήνα, εκείνους που θέλουν να περάσουν λίγες ημέρες διακοπών, αλλά τους καλούμε για να σκεφτούμε όλοι μαζί σε αυτή τη Μεσόγειο, που πρέπει να παραμείνει σταυροδρόμι πολιτισμών κοιτίδα και λίκνο πολιτισμού, να δούμε όλοι μαζί τι είναι εκείνο που πρέπει να κάνουμε. Είναι η κοινή δημιουργία”. ”Για εμάς τους Ευρωπαίους”, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ”έχει μεγαλύτερη σημασία ότι δουλεύοντας με αυτό το πνεύμα, δουλεύουμε και για την Ευρώπη μας και συγκεκριμένα για τη δυνατότητα της να παίξει τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”.

Η κα Κουντουρά ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Μάλτας, ΑΕ Marie Louise Coleiro-Preka, της οποίας μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προβλήθηκε στο συνέδριο. Στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Μάλτας εξήρε το έργο της υπουργού και αναφέρθηκε στον ισχυρό ρόλο της Ελλάδας στον τουρισμό στην περιοχή της Μεσογείου. Μετά από πρότασή της, που απεδέχθη η κα Κουντουρά, η Ελληνίδα υπουργός ορίζεται μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του διεθνούς φορέα Mediterranean Tourism Foundation –που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Μάλτας- με σκοπό να εργαστούν από κοινού για την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Η κα Κουντουρά προσέφερε στους επίτιμους ομιλητές - εκπροσώπους διεθνών οργανισμών του παγκόσμιου τουρισμού που συμμετείχαν στο Διεθνές Φόρουμ “NextisNow” αντίγραφα δάφνινου στεφανιού, τιμώντας τους για τη στενή συνεργασία που έχουν καθιερώσει με το Υπουργείο Τουρισμούκαι συγκεκριμένα στον δρ. Taleb Rifai, τέως γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), την Daniela Wagner, επικεφαλής για την Ευρώπη της Ένωσης Ταξιδίων Ασίας-Ειρηνικού (PATA), τον δρ. Michael Frenzel, τέως πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων & Τουρισμού (WTTC) και πρώην CEO του Ομίλου TUI, τον Manuel Butler, εκτελεστικό διευθυντη του UNWTO και πρώην γενικού διευθυντή της Turespana, και τον Andrew Agius Muscat, γενικό γραμματέα του Ιδρύματος για τον Τουρισμό στη Μεσόγειο, Mediterranean Tourism Foundation.

Από την πλευρά τους οι επίτιμοι ομιλητές από το εξωτερικό εξήραν τις υψηλές επιδόσεις και την ανθεκτικότητα που απέκτησε ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια μέσα σε αντίξοες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισαν την αποτελεσματικότητα της υπουργού και τη συμβολή της στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού τουρισμού στην παγκόσμια αγορά. Μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες την τεχνογνωσία τους και τις προτάσεις τους για τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

O πρώην γενικός γραμματέας του UNWTO Taleb Rifai υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη της Τουρκίας και της Αιγύπτου δε θα επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα και σημείωσε ότι “ό,τι είναι καλό για τον έναν γείτονα θα είναι καλό και για τον άλλον”.

Οι προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας για το 2019, αλλά και τα επόμενα χρόνια, όπως είπε ο Michael Franzen, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTCC), περνούν μέσα από τη διαχείριση του Brexit, την οικονομία της Γερμανίας, που εμφανίζει σημάδια κόπωσης, αλλά και από την είσοδο νέων αγορών στην ταξιδιωτική βιομηχανία. Όπως τονίστηκε, η ισοτιμία ευρώ/αγγλικής λίρας είναι αυξημένη κατά 20%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος. ”Η Ελλάδα, αν θέλει να συνεχιστεί το Success Story στον τουριστικό τομέα, θα πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές της και την ποιότητα των υπηρεσιών της”.

Η κα Vagner από την PATA τόνισε ότι κάθε χρόνο μέχρι το 2031 και για κάθε χρόνο επιπλέον, 43 εκατ. τουρίστες θα επισκέπτονται την Ευρώπη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσέλκυση μερίδας τους και στην Ελλάδα.


Η υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, με τον εκδότη-δημοσιογράφο, κ. Νίκο Χατζηνικολάου, τον τ. γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, δρ. Taleb Rifai, τον τ. πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων & Τουρισμού, δρ. Michael Frenzel και τη γενική γραμματέα Τουρισμού, κα Ευρυδίκη Κουρνέτα.


Στις ειδικές ενότητες του φόρουμ, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τζιάλλας ανέπτυξε την πολιτική του υπουργείου για την στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα. Και η γενική γιευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα Παναγιώτα Διονυσοπούλου, αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου για τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, καθώς και στον υλοποιούμενο σχεδιασμό του Υπουργείου για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης με στόχο την υψηλού επιπέδου κατάρτιση και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Εκ μέρους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), τοποθετήθηκε σε ειδική ενότητα  ο αναπλ. γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Γιάννης Γούλιος, όπου παρουσίασε την υλοποιούμενη πολιτική για την δυναμική και στοχευμένη παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας, καθώς και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΤ, κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης.

Το ρόλο των υποδομών ανέδειξε στην παρέμβασή της η περιφερειάρχης Αττικής, κα Ρένα Δούρου, η οποία ανάφερε: ”Δεν μπορούμε να μιλάμε για βαριά τουριστική βιομηχανία, όταν δεν έχουν λυθεί ζητήματα υποδομών, όπως αυτά της διαχείρισης απορριμμάτων και αποχετεύσεων, ζητώντας ταυτόχρονα ο πρώτος και δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν έναν διαφορετικό ρόλο από τον σημερινό”. Η κα Δούρου αναφέρθηκε στην ανάπλαση του φαληρικού μετώπου, στις δράσεις για διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και στο κέντρο καινοτομίας στον Πειραιά, που αναβαθμίζουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Το Διεθνές Φόρουμ “NextisNow” πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής.

Στη φωτογραφία, συζήτηση για τις παγκόσμιες τάσεις στον τουρισμό με την υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, τον τ. γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, δρ. Taleb Rifai, τον τ. πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων & Τουρισμού, δρ. Michael Frenzel και την επικεφαλής για την Ευρώπη της Ενωσης Ταξιδίων Ασίας-Ειρηνικού, Daniela Wagner. Συντονίζει η δημοσιογράφος κα Μαρία Σαράφογλου.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top