Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΑπόφαση δικαστηρίου αλλάζει τα δεδομένα για την τουριστική εκμετάλλευση οικιστικών ακινήτων
Διαμοιραζόμενη οικονομία

Απόφαση δικαστηρίου αλλάζει τα δεδομένα για την τουριστική εκμετάλλευση οικιστικών ακινήτων

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης απαγόρευσε την ενοικίαση παραθεριστικής βίλας σε παραθαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής και ανοίγει το δρόμο για ανάλογη απαγόρευση τουριστικής εκμετάλλευσης χιλιάδων οικιστικών ακινήτων. Μάλιστα, η ιδιοκτήτρια του ακινήτου καλείται να καταβάλει και αποζημίωση στους γείτονες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Έθνους”, τέλος στην ενοικίαση μέσω Airbnb έβαλε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Οι συνιδιοκτήτες των τριών κατοικιών σε συγκρότηµα τεσσάρων κατοικιών που ανεγέρθηκε στην περιοχή του αγροκτήµατος Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, κέρδισαν αγωγή που υπέβαλαν σε βάρος της τέταρτης ιδιοκτήτριας, η οποία πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε να µισθώνει την κατοικία της σε τρίτους, κατά µικρά χρονικά διαστήµατα, την καλοκαιρινή περίοδο. Η ιδιοκτήτρια καλείται να πληρώσει και αποζημίωση στους γείτονες 4.400 ευρώ.

Η δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης
φέρνει ανατροπή στο καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω Airbnb ή άλλης πλατφόρμας και ανοίγει το δρόμο για ανάλογη απαγόρευση τουριστικής εκμετάλλευσης χιλιάδων οικιστικών ακινήτων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ιδιοκτήτρια του ενός από τα τέσσερα καταλύματα του συγκροτήματος πήρε στις 16 Σεπτεμβρίοου 2014 από τον ΕΟΤ το ειδικό σήμα λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων. Στο σχετικό µητρώο τουριστικών επιχειρήσεων αναγραφόταν η κατοικία της ως τουριστική επιπλωµένη έπαυλη ειδικού καθεστώτος, µε υποχρέωση να εκµισθώνεται σε φυσικά πρόσωπα, ενιαία και όχι τµηµατικά για περίοδο µίας εβδοµάδας και όχι πέραν των τριών µηνών συνολικά ανά έτος. Επίσης, καταχώρησε σχετική αγγελία σε 15 τουριστικούς οδηγούς και σχετικές ιστοσελίδες. Τότε άρχισαν τα προβλήματα, όπως είπαν οι δικηγόροι που άσκησαν την αγωγή για λογαριασμό των άλλων ιδιοκτητών του συγκροτήματος. Οι πελάτες της ιδιοκτήτριας που ενοικίαζε το δικό της ακίνητο καταλάμβαναν θέσεις πάρκινγκ, την πισίνα, τους κοινόχρηστους χώρους, έκαναν φασαρία κ.λπ.

Με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης η ιδιοκτήτρια δεν μπορεί πλέον να νοικιάζει με τον τρόπο αυτό το ακίνητο και θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4.400 ευρώ στο κοινό ταμείο του συγκροτήματος.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024