Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΝΔ: Καταστροφική για το θαλάσσιο τουρισμό η ΚΥΑ για το ΦΠΑ στα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη
Θαλάσσιος τουρισμός

ΝΔ: Καταστροφική για το θαλάσσιο τουρισμό η ΚΥΑ για το ΦΠΑ στα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας ζητά να ανακληθεί η ΚΥΑ για το ΦΠΑ στα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη και να ξεκινησει διάλογος από μηδενική βάση.

Καταστροφική για το θαλάσσιο τουρισμό, χαρακτηρίζει την ΚΥΑ για το ΦΠΑ στα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας, ζητώντας την ανάκλησή της και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ:
α) Αυξάνει υπέρμετρα τη φορολογική επιβάρυνση από το ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχονται στα σκάφη, ενώ, μέχρι σήμερα, υπήρχε απαλλαγή.
β) Αγνοεί τον πολυνησιωτικό χαρακτήρα και τη μεγάλη ακτογραμμή της χώρας μας και δίνει ένα αυθαίρετο ορισμό της ανοιχτής θάλασσας.
γ) Παραβλέπει τις μικρές αποστάσεις μεταξύ νησιών και βραχονησίδων, αλλά και των γειτονικών νησιών μεταξύ τους.
δ) Λειτουργεί υπονομευτικά για το θαλάσσιο τουρισμό μας, αφού, με βάση τις διατάξεις της ΚΥΑ, για να διατηρήσει ένα σκάφος τις απαλλαγές από το ΦΠΑ, θα πρέπει, τη μισή διάρκεια των πλόων ναύλωσης, να πλέει εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων. Ουσιαστικά, η ΚΥΑ διώχνει τα σκάφη από την Ελλάδα.
ε) Δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία, αφού οι ναύλοι τους επιβαρύνονται.
στ) Επιβλήθηκε μονομερώς και χωρίς να υπάρξει διαβούλευση.

Μάλιστα, χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Κροατία, δεν έχουν θεσπίσει ανάλογου περιεχομένου ρυθμίσεις, ενώ η Γαλλία έχει θεσπίσει απαλλαγές από το ΦΠΑ σε όλα τα σκάφη που εισέρχονται στα χωρικά της ύδατα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024