Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΨηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τον θεματικό τουρισμό
Θεματικός τουρισμός

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τον θεματικό τουρισμό

Ορίζονται όλες οι ειδικές μορφές τουρισμού, δδημιουργούνται νέα πεδία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα θεματικά τουριστικά προϊόντα, θεσπίζονται προδιαγραφές πιστοποίησης και κανόνες ασφαλείας και εισάγονται ρυθμίσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων με δραστηριότητες στο θεματικό τουρισμό.

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού “Θεματικός τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης – Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις“.

Με την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου που κατέθεσε η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, εισάγεται για πρώτη φορά στην εθνική νομοθεσία ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στο θεματικό τουρισμό.

Το νέο καινοτόμο πλαίσιο για το θεματικό τουρισμό είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης της υπουργού Τουρισμού με το σύνολο των φορέων του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με το υπουργείο, “έτυχε της αποδοχής από το σύνολο του κλάδου, καθώς καλύπτει πάγια αιτήματα του και τις σύγχρονες ανάγκες του, και ενισχύει την ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας στην απαιτητική, διαρκώς εξελισσόμενη, παγκόσμια τουριστική αγορά. Ανοίγει νέους ορίζοντες στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της εθνικής τουριστικής πολιτικής για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, αναδεικνύοντας τις αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, που προσφέρει η Ελλάδα και αποτελούν κυρίαρχη τάση του παγκόσμιου τουρισμού”.

Μεταξύ άλλων, με τις διατάξεις που εισάγει, το Υπουργείο Τουρισμού θεωρεί ότι πετυχαίνει:

  • την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, την αγροδιατροφή και τη μεταποίηση, την ενθάρρυνση συνεργειών μεταξύ διαφορετικών κλάδων της οικονομίας και τη δυναμική ένταξη των τοπικών προϊόντων στην ευρύτερη τουριστική αλυσίδα.
  • την ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου στο σύνολο των θεματικών τουριστικών προϊόντων
  • την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την επίτευξη χρηματοδοτήσεων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος κα), κωδικοποιώντας και απλουστεύοντας δυσλειτουργικές και γραφειοκρατικές αδειοδοτικές διαδικασίες.
  • την ακόμη πιο δυναμική προώθηση νέων ελληνικών προορισμών για την επίτευξη μιας περισσότερο ισόρροπης κατανομής των τουριστών ανά την χώρα και καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο πρώτο μέρος για το θεματικό τουρισμό:

  • ορίζονται όλες οι ειδικές μορφές τουρισμού
  • δημιουργούνται νέα πεδία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα θεματικά τουριστικά προϊόντα.
  • θεσπίζονται προδιαγραφές πιστοποίησης και κανόνες ασφαλείας,
  • εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητες στο θεματικό τουρισμό.

Παράλληλα, εισήχθησαν ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού, και με στόχο τη βέλτιστη δυνατή λειτουργία της εγχώριας τουριστικής αγοράς με τις οποίες:

  • απλοποιούνται οι διαδικασίες, με τις οποίες ο κλάδος λειτουργεί και αναπτύσσεται στο εγχώριο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.
  • εξαλείφονται παρωχημένες ρυθμίσεις στους γενικούς όρους και προϋποθέσεις αδειοδότησης των ξενοδοχείων, των τουριστικών επιχειρήσεων και ευρύτερα των δραστηριοτήτων που διέπονται από την τουριστική νομοθεσία.
  • ρυθμίζεται το προπληρωμένο οργανωμένο ταξίδι που πραγματοποιείται από τα τουριστικά γραφεία.
  • αντιμετωπίζονται νομοθετικά και διοικητικά κενά, καθώς και λειτουργικά προβλήματα που αφορούν σε  ειδικές τουριστικές υποδομές
  • ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών τουρισμού, που είναι αρμόδιες για την αδειοδότηση, την εποπτεία και τον έλεγχο των τουριστικών επιχειρήσεων.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024