Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι Ευρωπαίοι επανακαλύπτουν τις περιηγητικές διακοπές, αύξηση 6% το 2018
Τάσεις

Οι Ευρωπαίοι επανακαλύπτουν τις περιηγητικές διακοπές, αύξηση 6% το 2018

Η Τουρκία είναι ο σαφής νικητής του 2018,με αύξηση επισκεψιμότητας κατά 30%. Οι εξελίξεις ήταν επίσης πολύ θετικές στην Ελλάδα, με αύξηση κατά 19% το α' οκτάμηνο του 2018. Το 2019 προβλέπεται μια καλή χρονιά για την ευρωπαϊκή αγορά εξερχόμενου τουρισμού, με αύξηση 5%.

Μετά από μια σταθερή κάμψη τα τελευταία χρόνια, οι περιηγητικές διακοπές είναι και πάλι προτιμώμενες από τους Ευρωπαίους τουρίστες. Συνολικά, ο ευρωπαϊκός εξερχόμενος τουρισμός αυξήθηκε κατά 5% το πρώτο οκτάμηνο του έτους. Οι προοπτικές για το 2019 είναι επίσης θετικές και αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη σύμφωνα με το World Travel Monitor, που διενεργήθηκε από την IPK International για λογαριασμό της έκθεσης ITB Berlin.

Επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2017 ήταν ένα εξαιρετικά καλό έτος, μια εξέλιξη στην οποία η Ευρώπη συνέβαλε σημαντικά. Ωστόσο, τα νούμερα τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το 2017. Αν και τα ευρωπαϊκά εξερχόμενα ταξίδια αυξήθηκαν κατά 5%, ο αριθμός αυτός έπεσε κάτω από το 7% πέρυσι. “Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των αεροπορικών ναύλων έχει επιβραδύνει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Ωστόσο, η τάση παραμένει σαφώς θετική”, δήλωσε ο Rolf Freitag, διευθύνων σύμβουλος της IPK International.

Η Πολωνία ήταν η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού για διεθνή ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 10% σε ετήσια βάση. Επίσης οι Σουηδοί και οι Ρώσοι πραγματοποίησαν περισσότερα ταξίδια φέτος, ενώ οι ιταλικές, γερμανικές και αυστριακές αγορές είχαν επίσης σταθερή ανάπτυξη. Σύμφωνα με το IPK World Travel Monitor, το οποίο καλύπτει πάνω από το 90% των παγκόσμιων εξερχόμενων ταξιδιών, τα στοιχεία για την Ελβετία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κάτω από το μέσο όρο. Και πάλι, η αύξηση της ανάπτυξης φέτος προήλθε από ταξίδια στην Ευρώπη, τα οποία αυξήθηκαν κατά 6%. Μια ματιά στα ταξίδια μακρινών αποστάσεων δείχνει ότι τα ταξίδια στην Ασία αυξήθηκαν κατά 3%. Στο 1%, τα ταξίδια στην Αμερική ανακάμπτουν ελαφρώς από τα στάσιμα στοιχεία του περασμένου έτους. Το Μεξικό, για παράδειγμα, είχε κατά 4% περισσότερους επισκέπτες από την Ευρώπη το α’ οκτάμηνο του 2018, ενώ οι ΗΠΑ ανέφεραν αύξηση 1%.

Η Τουρκία ανακάμπτει, η Ισπανία παραμένει στάσιμη
Μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών η Τουρκία είναι ο σαφής νικητής, αναφέροντας σχεδόν αύξηση επισκεψιμότητας κατά 30%. Οι εξελίξεις ήταν επίσης πολύ θετικές στην Ελλάδα, με αύξηση κατά 19% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018. Κατά την ίδια περίοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε πτώση στους επισκέπτες του κατά περίπου 3%. Μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, οι αριθμοί για την Ισπανία παρέμεναν στάσιμοι. “Παρά την πολιτική ασταθή περίοδο, η Τουρκία κατάφερε σαφώς να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τουριστών”, δήλωσε ο dr. Martin Buck, ανώτερος αντιπρόεδρος Travel & Logistics της Messe Berlin. “Ο ισπανικός τουρισμός κλονίστηκε ελαφρά φέτος μετά την συνεχόμενη ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Ωστόσο, ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών της Ευρώπης, συνεχίζει να προσελκύει αριθμούς επισκεπτών”.

Οι Ευρωπαίοι επανακαλύπτουν τις περιηγητικές διακοπές
Μεταξύ των Ευρωπαίων, οι περιηγητικές διακοπές επιστρέφουν φέτος με αύξηση 5%. Οι δημοφιλείς διακοπές ήλιου και παραλίας οδήγησαν την ανάπτυξη τους πρώτους οκτώ μήνες τους έτους. Με αύξηση 8%, η ανάπτυξή τους ήταν σαφώς υψηλότερη από το μέσο όρο. Το 2018 τα city breaks παρουσίασαν θετική ανάπτυξη, αν και μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ύστερα από συχνά διψήφια αύξηση κατά το παρελθόν, φέτος είχαν αύξηση κατά μέσο όρο 6% φέτος. Μέχρι στιγμής, για το 2018, τα ταξίδια διακοπών αυξήθηκαν συνολικά κατά 6%. Αντίθετα, τα επαγγελματικά ταξίδια παρέμειναν στάσιμα το 2018. Τα παραδοσιακά επαγγελματικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 5%, ενώ τα ταξίδια MICE αυξήθηκαν κατά 3%.

Θετικές προοπτικές για το 2019
Όσον αφορά στο 2019, η IPK International προβλέπει μια καλή χρονιά για την ευρωπαϊκή αγορά εξερχόμενου τουρισμού, με αύξηση 5%. Συγκεκριμένα, οι αριθμοί των Ρώσων τουριστών αναμένεται να αυξηθούν κατά 7%. Τα σημάδια είναι επίσης θετικά για αγορές εξερχόμενου τουρισμού, όπως η Δανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ισπανία και το Βέλγιο. Η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη, η Γερμανία, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% το 2019.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024