Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕίκοσι εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων
Χειμερινός τουρισμός

Είκοσι εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αναπτυξιακή παρέμβαση των τελευταίων χρόνων στην περιοχή Καλαβρύτων και μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε πανελλήνια κλίμακα σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

“Το πιστέψαμε και το καταφέραμε”. Με αυτόν τον τρόπο ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 την οριστική εξασφάλιση της χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ για τον ριζικό εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Παράλληλα, ανήγγειλε ότι η περιφέρεια δρομολογεί μελέτη για τον εκσυγχρονισμό της σύνδεσης της περιοχής Καλαβρύτων –μέσω Πούντας –με την Ολυμπία Οδό.

Ο κ. Κατσιφάρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της περιφέρειας στην Πάτρα, μαζί με τον δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γιώργο Λαζουρά, υπογράμμισε αρχικά ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλάζει, βελτιώνει θεαματικά και μέσα σε λίγα χρόνια τις υποδομές της, εξασφαλίζει πόρους, ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και φέρνει αποτελέσματα ορατά στους πολίτες. Για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι “είναι έργο που θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση σε μια περιοχή που μόλις λίγα χρόνια πριν θεωρούσαμε απομονωμένη και σε υστέρηση”.

Και πρόσθεσε: “Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από μια επίμονη και συστηματική προσπάθεια που κράτησε πολλούς μήνες, σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η εκ βάθρων αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου αποτελεί την μεγαλύτερη και σπουδαιότερη εξέλιξη απ’ την εποχή της δημιουργίας του, τριάντα χρόνια πριν”.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται, ο κ. Κατσιφάρας πρόσθεσε: “Αλλάζουμε τον εξοπλισμό, καλυτερεύουμε τις πίστες, ενισχύουμε την κτιριακή υποδομή, ικανοποιούμε το αίτημα κατασκευής Βιολογικού Καθαρισμού, εκσυγχρονίζουμε κάθε λειτουργία του Χιονοδρομικού, θωρακίζουμε την εικόνα μιας υποδομής που με τα 20 εκατομμύρια που επενδύουμε θα φέρει υπερ-πολλαπλάσιο πλούτο σε μια μεγάλη περιοχή που τον έχει ανάγκη» κι εκτίμησε ότι “το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, πολύ σύντομα, δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει απ’ τα φημισμένα Κέντρα της Ευρώπης”.

Ο περιφερειάρχης εστίασε, επίσης, στην υποδειγματική και αποτελεσματική συνεργασία με τον δήμαρχο Καλαβρύτων, ενώ ευχαρίστησε για τη συμβολή τους τον γενικό γραμματέα Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Παναγιώτη Κορκολή και τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, που από τη θέση του αναπλ. υπουργού Ανάπτυξης υπήρξε αρωγός στην όλη προσπάθεια. Την πράξη ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαβρύτων, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσωπικά τον κ.  Κατσιφάρα και το Περιφερειακό Συμβούλιο για την στήριξή του στον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση, για μια μεγάλη επένδυση πανελληνίου ενδιαφέροντος  και πρόσθεσε ότι “έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου, γίνεται μία τόσο μεγάλη παρέμβαση, με την οποία ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο Χιονοδρομικό, δίνοντάς του ‘ζωή’ για τα επόμενα 40 χρόνια”.

Σε ό,τι αφορά στα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν, ο κ. Λαζουράς τόνισε ότι “ο εκσυγχρονισμός του χιονοδρομικού σημαίνει ‘ζωή’, κίνηση, επαγγελματική δραστηριότητα, τουριστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, διότι μέσα από την αναβάθμιση στόχος είναι το χιονοδρομικό κέντρο να μη λειτουργεί μόνο τη χειμερινή περίοδο, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή ακόμα και το καλοκαίρι”.

Εξήγησε ότι “με τη λειτουργία των σύγχρονων, γρήγορων και ασφαλών αναβατήρων όσοι θα φθάνουν στο χιονοδρομικό κέντρο τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουν τη δυνατότητα να φθάνουν στην κορυφή του Χελμού ή να επισκέπτονται  τις εγκαταστάσεις όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο ‘Αρίσταρχος’, ενώ παράλληλα μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες, όπως το ποδήλατο βουνού”.

Μελέτη για αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης των Καλαβρύτων με την Ολυμπία Οδό
Συνεχίζοντας ο κ. Κατσιφάρας ανακοίνωσε και την υποβολή για χρηματοδότηση μελέτης που αφορά τον συνδετήριο άξονα της Ολυμπίας Οδού με τα Καλάβρυτα και το Χιονοδρομικό, με στόχο να επιτευχθεί ωριμότητα για  το έργο “Αναβάθμιση και βελτίωση κατά τμήματα της οδού Πούντας – Καλάβρυτα – Παράκαμψη Κερνίτσας” να υλοποιηθεί με την ένταξή του στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027. Μια παρέμβαση που θα αναβαθμίσει οικονομικά και κοινωνικά την ευρύτερη περιοχή Αιγιάλειας – Καλαβρύτων, ενώ με την παράκαμψη της Κερνίτσας ενισχύεται η οδική ασφάλεια.

Ιδιαίτερη έμφαση στην παράκαμψη Κερνίτσας που δρομολογείται έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων κ. Σπύρος Καπράλος, επισημαίνοντας ότι βελτιώνεται περαιτέρω η πρόσβαση στο Χιονοδρομικό κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις που σηματοδοτούν την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλες παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Αφορούν κυρίως το οδικό δίκτυο κι έχουν στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή των Καλαβρύτων, αλλά και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο “Συντήρηση Οδικού άξονα Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων” προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, τα “Έργα σταθεροποίησης πρανών στον οδικό άξονα Πούντα – Καλάβρυτα”, προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ, το έργο συντήρησης επαρχιακού οδικού δικτύου στο Δήμο Καλαβρύτων, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, τη συντήρηση επαρχιακών οδών Δήμου Καλαβρύτων, Ετών 2019 – 2020 προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, το έργο Αίγιο –  Φτέρη – Καλάβρυτα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ και το έργο Σπεπαστό – Κερπινή  – Πλατανιώτισσα, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ και οι αποκαταστάσεις στην Ε.Ο Πατρών – Τριπόλεως (πρώην 111).

Μάλιστα με τη φράση “η Δυτική Ελλάδα αλλάζει”, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε ότι “η Δυτική Ελλάδα, μέσα σε λίγα χρόνια, παρά την δυσμενή συγκυρία της κρίσης, παρά τις αντιξοότητες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, κατάφερε όχι μόνο να σταθεί όρθια αλλά και να πετύχει κάτι που καμία άλλη Περιφέρεια της χώρας δεν πέτυχε. Να αναβαθμίσει θεαματικά τις υποδομές της, να κλείσει εκκρεμότητες που έρχονταν από το μακρινό παρελθόν, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευκαιριών που δεν παραπέμπει στο μακρινό και αόριστο αύριο αλλά στο ορατό και χειροπιαστό σήμερα”.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ακόμη ο γενικός διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων κ. Λεωνίδας Σπυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο τεχνικό μέρος του εκσυγχρονισμού και ο βοηθός δημάρχου – πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής ανάπτυξης Καλαβρύτων κ. Νίκος Μαγκαφάς, ο οποίος έδωσε έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που αποκτά η περιοχή των Καλαβρύτων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024