Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΕνοικιαζόμενα δωμάτια: Τι αλλάζει με το νέο νόμο
Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων

Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Τι αλλάζει με το νέο νόμο

Απεμπλέκεται το ΞΕΕ ως αρμόδιος φορέας για την έκδοση πιστοποιητικού προαιρετικής κατάταξης των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, όπως και για την έγκριση του διακριτικού τίτλου των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον θεματικό τουρισμό στις 6/12/18, οι αλλαγές που έγιναν και αφορούν τους επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων είναι:

“Αρμόδιος φορέας για την έκδοση πιστοποιητικού προαιρετικής κατάταξης των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) ορίζεται η οικεία κατά τόπο Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού” (μέχρι σήμερα αρμόδιο ήταν το ΞΕΕ).

“Ο διακριτικός τίτλος των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων εγκρίνεται από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. κατά περίπτωση” (μέχρι σήμερα αρμόδιο ήταν το ΞΕΕ).

Τις δυο αυτές αλλαγές ζητούσε επί τρία και πλέον χρόνια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, ώστε να μην επιβαρύνονται οι καταλυματίες με το αυξημένο κόστος των διαδικασιών του ΞΕΕ. Τα σχετικά αιτήματα προς το Υπουργείο Τουρισμού έγιναν εγγράφως στις 8/5/2015, 6/6/2015, 8/12/2015 και 8/2/2016, έγινε συνάντηση στο υπουργείο στις 25/2/2016, ακολούθησαν αρκετές ακόμη σχετικές επιστολές, συμμετείχε με προτάσεις στις δημόσιες διαβουλεύσεις του νομοσχεδίου (2017 και 2018) και υπέβαλλε τελικό υπόμνημα στις 26/11/2018 προς την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου.

Εκτός όμως από αυτές τις δυο αυτές αλλαγές, το νομοσχέδιο προβλέπει και πρόστιμα για τους επιχειρηματίες, με τα οποία διαφωνεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων και το δήλωσε με Υπόμνημα που έστειλε στις 29/11/2018 (Αρ.Πρωτ: 797/18) προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το οποίο έλεγε: “Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να μεριμνήσουν οι επιχειρηματίες για τις ενημερώσεις μεταξύ των αρχείων των υπηρεσιών. Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί κάλλιστα να κάνει αυτές τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα, ανέξοδα και χωρίς λάθη ή παραλείψεις και χωρίς την επιβολή προστίμων. Η διάταξη μας δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει μόνο και μόνο, για να επιβάλλονται πρόστιμα στους επιχειρηματίες”.

Τα πρόστιμα αυτά είναι:
Άρθρο 31
“Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των καταλυμάτων που υπάγονται στη διαδικασία γνωστοποίησης του ν.4442/2016, υποχρεούνται να μεριμνήσουν για την καταχώρηση του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης εντός μηνός από την χορήγησή του στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1000) ευρώ”.

Άρθρο 32, παρ.5
“Υποχρεούνται οι επιχειρήσεις ΕΕΔΔ, να καταχωρίζουν το διακριτικό τίτλο τους, και σε περίπτωση περισσότερων το σύνολο αυτών, στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή στις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. κατά περίπτωση. Ο διακριτικός τίτλος των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων εγκρίνεται από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. κατά περίπτωση. Η επιχείρηση υποχρεούται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έγκριση του διακριτικού τίτλου να ενημερώσει την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού. Προβλέπεται τέλος η επιβολή προστίμου ύψους χιλίων (1.000) ευρώ σε περίπτωση μη τήρησης των ως άνω υποχρεώσεων”.

Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης στο Άρθρο 33, παρ.3: “Σε τουριστικό κατάλυμα που διαφημίζει ότι ανήκει σε διαφορετική μορφή καταλύματος ή διαφορετική κατηγορία αστέρων ή κλειδιών από την αναγραφόμενη στο πιστοποιητικό κατάταξης που τους έχει χορηγηθεί ή στο Ε.Σ.Λ. ή στην αίτηση γνωστοποίησης έναρξης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ”. Η διάταξη αυτή είναι σύμφωνη με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, καθώς προφυλάσσει τον καταναλωτή από κακούς επαγγελματίες που προσπαθούν να τον παραπλανήσουν και να τον εξαπατήσουν.

Με τους κακούς ιδιώτες της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όμως τι γίνεται; Οι περισσότεροι νόμοι, περιορισμοί και κυρώσεις αφορούν τους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων, ενώ οι αντίστοιχοι κακοί ιδιώτες δεν αγγίζονται σχεδόν από καμιά ελεγκτική αρχή.

Επίσης παραμένουν σε εκκρεμότητα αρκετές ακόμη προτάσεις της Ομοσπονδίας για το κλάδο των ενοικιαζομένων δωματίων, όπως:
1. Να εφαρμοστεί η πληρωμή των εργαζομένων στις μικρές τουριστικές μονάδες, με Εργόσημο.
2. Να γίνει ισότιμη η μεταχείριση για όλα τα τουριστικά καταλύματα, ως προς τον ΕΝΦΙΑ.
3. Να γίνει πιο λειτουργική και φιλική στο χρήστη, η Πύλη Τουριστικής Νομοθεσίας και η επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
4. Να συνταχθεί επιτέλους ένας σύγχρονος Κανονισμός για το κλάδο των Τουριστικών καταλυμάτων, σε αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου “Κανονισμού Σχέσεων Ξενοδόχων – πελατών”
5. Να προστατευθούν τα τουριστικά καταλύματα, από τις υπερβολικές και ανεξέλεγκτες απαιτήσεις των εταιρειών προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
6. Να καταργηθεί η παρ.4 του Άρθρου 50, του νόμου 4403/2016, ΦΕΚ 125Α της 7/7/2016.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024