Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝΔ: Θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, χωρίς ιδεοληψίες
Επενδύσεις

ΝΔ: Θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, χωρίς ιδεοληψίες

Πολύ δύσκολο να γίνουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τουρισμό, από τη στιγμή που η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα εξαρτάται από τα ισχύοντα Περιφερειακά Σχέδια Χωροταξικού Σχεδιασμού, τα οποία έγιναν το 2003 και το 2004, σύμφωνα με τον τομεάρχη Τουρισμού της ΝΔ.

Τις προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ο τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην ημερίδα που διοργάνωσε στα Χανιά η τοπική ΝΟΔΕ με θέμα “Τουρισμός και Περιβάλλον: Πολιτική για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη”.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τουρισμό, από τη στιγμή που η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα εξαρτάται από τα ισχύοντα Περιφερειακά Σχέδια Χωροταξικού Σχεδιασμού, τα οποία έγιναν το 2003 και το 2004.

Τόνισε ότι τα νέα περιφερειακά σχέδια που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, στις τελευταίες ημέρες της θητείας της, παρουσιάζουν εμφανείς ανομοιογένειες στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα του τουρισμού. Οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούν ακόμα και όμορες περιοχές σε γειτονικές περιφέρειες, να αντιμετωπίζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ενώ είναι εμφανής η έλλειψη τεκμηρίωσης της προτεινόμενης χωροθέτησης με βάση τις επικρατούσες συνθήκες στη διεθνή και την ελληνική τουριστική αγορά.

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την επόμενη μέρα, έχει μία και μοναδική προτεραιότητα: να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση και την ενεργοποίηση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, χωρίς ιδεοληψίες.

“Το νέο χωροταξικό συνδέεται με την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού και την έννοια της αειφορίας και πρέπει να έχει ως δομικά στοιχεία:
1ον: Την αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές.
2ον: Τη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων.
3ον: Την αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και την έννοια της διαμόρφωσης ενός σωστά οργανωμένου χώρου.
4ον: Τη θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού”, τόνισε ο κ. Κόνσολας.

Ο κ. Κόνσολας, παράλληλα, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να υποβαθμίσει το περιβαλλοντικό πρόσημο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, αφού ο τουρισμός συνδέεται με την έννοια της αειφορίας και η αειφορία με την ορθολογική διαχείριση των φυσικών και περιβαλλοντικών πόρων.

Ακόμη, ο κ. Κόνσολας, από το βήμα της ετήσιας συνάντησης επιχειρηματικής αριστείας του ελληνικού τουρισμού “Treasures of the Greek Tourism 2018”, αναφέρθηκε στα μεγάλα και σοβαρά εμπόδια, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού λόγω της υπερφορολόγησης, αλλά και της έλλειψης ενός σταθερού και ελκυστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Κόνσολας έκανε ειδική αναφορά στην προγραμματική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας:
“Είμαστε δεσμευμένοι σε μια πολιτική μείωσης των φόρων που θα περιλαμβάνει:

  • Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.
  • Συντελεστής ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση)  στο 11% σταδιακά.
  • Κατάργηση του ειδικού φόρου διανυκτέρευσης.
  • Μείωση στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.
  • Μείωση στις εισφορές των  επαγγελματιών και στο φόρο τα μερίσματα από το 15% στο 5%.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Πέρα από τη μείωση των φόρων, ο δεύτερος άξονας μιας ουσιαστικής παρέμβασης στον τουρισμό είναι η ενεργοποίηση ενός νέου χωροταξικού για τον τουρισμό που θα αποτελέσει εργαλείο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων”.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που διαμορφώνει την προστιθέμενη αξία, την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και την αριστεία στον τουρισμό.

Μίλησε για την ανάγκη μετεξέλιξης και αναβάθμισης του πλαισίου λειτουργίας και των γνωστικών αντικειμένων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον τουρισμό, αλλά και για τον επανασχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και ενδοεταιρικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024