Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορές'Παγώνει' η χωρητικότητα των βρετανικών αεροπορικών εταιρειών χωρίς συμφωνία για το Brexit
Αερομεταφορές

'Παγώνει' η χωρητικότητα των βρετανικών αεροπορικών εταιρειών χωρίς συμφωνία για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά σαφές -για πρώτη φορά- ότι δε θα επιτραπεί στις αεροπορικές εταιρείες του Ην. Βασιλείου η προσθήκη νέων δρομολογίων ούτε αύξηση των συχνοτήτων τους σε υπάρχοντα δρομολόγια μετά τις 29 Μαρτίου 2019. Εάν εφαρμοστεί και αντίστροφα, θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 140.000 νέων πτήσεων και σχεδόν 20 εκατ. επιβατών στη συνολική αγορά Ην. Βασιλείου-ΕΕ27.

Στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης λόγω Brexit σε σενάριο μη συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε χθες μια σειρά νομοθετικών προτάσεων με στόχο τον μετριασμό των χειρότερων επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή άτακτη απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο Κανονισμός που αποσκοπεί στη διασφάλιση της βασικής αεροπορικής σύνδεσης επιβεβαιώνει ότι οι αεροπορικές υπηρεσίες που λειτουργούν επί του παρόντος μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ των 27 θα διατηρηθούν και μετά τις 29 Μαρτίου 2019, για μια περίοδο ενός έτους. Αυτό παρέχει πρόσθετες διαβεβαιώσεις για το ταξιδιωτικό κοινό και για όλους όσους μετακινούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν βασιστεί στην αεροπορική συνδεσιμότητα για οικονομική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, εμπορικές επαφές και τουρισμό.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να επισημανθεί: Με τον ίδιο Κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά επίσης σαφές -για πρώτη φορά- ότι στις αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου δε θα επιτραπεί η προσθήκη νέων δρομολογίων ούτε αύξηση των συχνοτήτων τους σε δρομολόγια που λειτουργούν επί του παρόντος κατά την ίδια περίοδο. Η χωρητικότητα που προσφέρουν σήμερα οι αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου στην αγορά της ΕΕ των 27 θα “παγώσει” συνεπώς, από τις 29 Μαρτίου 2019, εάν δεν επικυρωθεί η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ των 27.

Ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Olivier Jankovec, δήλωσε: “Αυτός ο περιορισμός στην ανάπτυξη της συνδεσιμότητας από αέρος λόγω μη συμφωνίας για το Brexit είναι μια λεπτομέρεια που έχει σημασία. Εάν εφαρμοστεί και από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ των 27, θα έχει τελικά ως αποτέλεσμα την απώλεια 140.000 νέων πτήσεων και σχεδόν 20 εκατ. επιβατών στη συνολική αγορά Ην. Βασιλείου – ΕΕ27. Με όλους αυτούς τους επιβάτες να αναχωρούν ή να αφίκνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και ‘διαχέονται’ στις 27 χώρες της ΕΕ, τα βρετανικά αεροδρόμια και οι κοινότητές τους θα πληγούν σε αυτήν την περίπτωση”.

Ο κ. Jankovec κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “αντιθέτως, η συμφωνία που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι για το Brexit θα εγγυηθεί ένα φυσιολογικό σενάριο, χάρη στις μεταβατικές ρυθμίσεις που προβλέπει. Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν ευχολόγια για τις αερομεταφορές σε σενάριο μη συμφωνίας – και ότι τέτιο σενάριο πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος“.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024