Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουρισμός και τρομοκρατία

Επίθεση σε τουριστικό λεωφορείο στην Αίγυπτο, τέσσερις νεκροί

Βίκυ Καραντζαβέλου - 31 December 2018, 10:55

Την επομένη της φονικής επίθεσης εναντίον λεωφορείου με Βιετναμέζους τουρίστες κοντά στο Κάιρο, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν '40 τρομοκράτες' σε τρεις επιδρομές. Ταξιδιωτική οδηγία από τη Βρετανία για αποφυγή ταιξιδιών.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν “40 τρομοκράτες” σε τρεις επιδρομές που πραγματοποίησαν στην Αίγυπτο, την επομένη μιας φονικής επίθεσης εναντίον λεωφορείου με βιετναμέζους τουρίστες κοντά στο Κάιρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν εναντίον φερόμενων τζιχαντιστών μαχητών στην Γκίζα, όπου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, η επίθεση, και στο Σινά, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, το οποίο διευκρίνισε πως 30 από τους τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στην Γκίζα.

”Σχεδίαζαν σειρά επιθέσεων εναντίον του τουριστικού τομέα, χριστιανικών τόπων λατρείας και των δυνάμεων ασφαλείας”, πρόσθεσε το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει αν συνδέονταν με την επίθεση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν επίσης 10 μαχητές στο βόρειο Σινά, όπου η Αίγυπτος αντιμετωπίζει μια εξέγερση της οποίας ηγείται το Ισλαμικό Κράτος.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι οι ύποπτοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια μάχης. Το υπουργείο δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για την ταυτότητα των υπόπτων ή για το αν υπήρξαν θύματα από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι τρεις επιδρομές πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα.

Η επίθεση στο λεωφορείο που μετέφερε Βιατναμέζους τουρίστες πραγματοποιήθηκε με βόμβα κοντά στις πυραμίδες της Γκίζα. Τέσσερις άνθρωποι - τρεις Βιετναμέζοι και ο Αιγύπτιος τουριστικός οδηγός τους- σκοτώθηκαν. Πάνω από δέκα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία. Το λεωφορείο μετέφερε συνολικά 16 άτομα. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Mostafa Madbouly, που επισκέφθηκε τους τραυματίες στο νοσοκομείο Al-Haram, δήλωσε ότι το λεωφορείο είχε επιλέξει εναλλάκτική διαδρομή και δε θα είχε συμβεί το μοιραίο εάν τηρούσε το προκαθορισμένο του δρομολόγιο -αν και ο Αιγύπτιος οδηγός αρνείται ότι ακολούθησε εναλλακτικό δρομολόγιο.

Ταξιδιωτική οδηγία από τη Βρετανία
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας (FCO) εξέδωσε τουριστική οδηγία για αποφυγή όλων των ταξιδιών στην περιοχή του βόρειου Σινά ”λόγω της σημαντικής αύξησης της εγκληματικής δραστηριότητας και συνεχόμενων θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων σε αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας”.

Επίσης, το υπουργείο συμβουλεύει αποφυγή των ταξιδιών (πλην των πλέον απαραίτητων) στο νότιο Σινά, με εξαίρεση την περιοχή του Sharm el Sheikh, που περιλαμβάνει και το αεροδρόμιο και τις περιοχές Sharm el Maya, Hadaba, Naama Bay, Sharks Bay και Nabq. Επιπλέον, συμβουλεύει το ίδιο και για τα αεροπορικά ταξίδια προς και από το Sharm el Sheikh, καθώς και για ταξίδια στην περιοχή δυτικά της κοιλάδας του Νείλου και το δέλτα του ποταμού, με εξαίρεση τις παράκτιες περιοχές μεταξύ του δέλτα του Νείλου και του Marsa Matruh.

Τέλος, προτείνεται αποφυγή των πολυπληθών χώρων και των συγκεντρώσεων, συμπεριλαμβανομένων θρησκευτικών χώρων και εορτών, όπως ο μήνας του Ραμαζανιού και τα Χριστούγεννα (και τα Χριστούγεννα των Κοπτών).

Σύμφωνα με το World Travel and Tourism Council, ο τουρισμός συνεισέφερε 375 δισ. Αιγυπτιακές λίρες και 11% του ΑΕΠ στη χώρα. Περίπου 319,000 Βρετανοί επισκέφθηκαν την Αίγυπτο το 2017.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top