Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πολιτισμός

Κωλυσιεργία της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο καταγγέλουν αρχαιολόγοι

Τατιάνα Ρόκου - 02 Ιανουάριος 2019, 10:10

Ερωτηματικά προκαλεί, κατά τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τόσο η άρνηση των αρμόδιων υπουργείων να χορηγήσουν τα αιτούμενα έγγραφα όσο και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυση του ζητήματος, καθώς καμία σχετική θεσμική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί.


Κωλυσιεργία της κυβέρνησης στο θέμα της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Σημειώνουν ότι ήδη από τις 31 Οκτωβρίου έχουν ζητήσει με έγγραφο από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας να τους παρασχεθούν συγκεκριμένα έγγραφα.

Ωστόσο, συμπληρώνουν ότι στην απάντησή του ο γενικός γραμματέας αρνείται επί της ουσίας να τα χορηγήσει, ενώ αναπάντητο παραμένει και το αίτημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να τους χορηγήσει αντίγραφο της λίστας με τα 2.329 μνημεία και κτήρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Υπερταμείου.

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ είναι η ακόλουθη:

“Στις 31 Οκτωβρίου 2018 το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με έγγραφό του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Δημάκη, ζήτησε να του παρασχεθούν συγκεκριμένα έγγραφα και ειδικά:

1. Η πλήρης λίστα των 10.119 ακινήτων του δημοσίου που περιλαμβάνονται στην  απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. Φ.Ε.Κ. 2317/Β/19-6-2018 και μεταβιβάζονται με την Υ.Α. του ΥΠ.ΟΙΚ. Φ.Ε.Κ. 2320/Β/19-6-2018, με πλήρη στοιχεία (Κ.Α.Ε.Κ., περιγραφή ακινήτου, διεύθυνση, τρόπος κτήσης από το δημόσιο, καθεστώς προστασίας).

2. Στοιχεία για το έργο που επιτέλεσε η Ομάδα Εργασίας που συστήθηκε με την Υ.Α. “Συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας του άρθρου 196, παρ. 6 του ν. 4389/2016 (Α’ 94) κλπ” (Φ.Ε.Κ. Β’ 1997/09-06-2017), το αποτέλεσμα των εργασιών της και το πώς αυτό σχετίζεται με την συγκρότηση της λίστας των 10.119 ακινήτων.

Στην, από 4/12, απάντησή του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, αρνείται επί της ουσίας να χορηγήσει τα αιτούμενα έγγραφα, παραπέμποντας σε -άσχετες με το απολύτως συγκεκριμένο αίτημα- προγενέστερες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Αναπάντητο παραμένει, άλλωστε, και το αίτημα που καταθέσαμε (και εγγράφως στις 17/12) προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να μας χορηγήσει αντίγραφο της λίστας με τα 2.329 μνημεία και κτήρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Τσακαλώτου - Υπερταμείου, την οποία έχει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα διαβιβάσει στον Υπουργό Οικονομικών (σύμφωνα με το από 22/11/2018 Δ.Τ. του ΥΠ.ΠΟ.Α.).

Στην συνέντευξη, πάντως, που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού κα Ζορμπά στην εκπομπή “Άλλη Διάσταση” της ΕΡΤ, στις 20/12, δεσμεύτηκε εκ νέου πως η λίστα με τα 2.329 ταυτοποιημένα από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ακίνητα θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου, ως λίστα “εξαιρέσεων” από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο, μαζί με τη σχετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα οριστικά.

Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση, ενώ ερωτηματικά προκαλεί τόσο η άρνηση των αρμόδιων υπουργείων να χορηγήσουν τα αιτούμενα έγγραφα όσο και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυση του ζητήματος, καθώς καμία σχετική θεσμική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά πως αναμένει την άμεση υλοποίηση από την κυβέρνηση, με θεσμικές πράξεις, των δεσμεύσεων περί εξαίρεσης όλων των ακινήτων αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ από κάθε μεταβίβαση προς την ΕΤ.Α.Δ. και το Υπερταμείο.

Στην αντίθετη περίπτωση, η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει ο ΣΕΑ, από κοινού με τους Δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί στις 22 Ιανουαρίου 2019 θα αποτελέσει την αρχή μιας σειράς αγωνιστικών και νομικών πρωτοβουλιών”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top