Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδοτεί τη Δράση Superfast Broadband για σύνδεση σε υπερυψηλές ταχύτητες
Τεχνολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδοτεί τη Δράση Superfast Broadband για σύνδεση σε υπερυψηλές ταχύτητες

Στόχος των ελληνικών αρχών είναι η αύξηση του αριθμού των καταναλωτών που χρησιμοποιούν 'υπερταχείες ευρυζωνικές υπηρεσίες', που εξασφαλίζουν ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps), με δυνατότητα εύκολης αναβάθμισης σε 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, τη δράση Super Fast Broadband (SFBB), που υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Η δράση SFBB, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ ετησίως, επιδοτεί την απόκτηση γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων Internet, τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης σε 1 Gbps, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος.

Υπάρχουν ήδη υποδομές κατάλληλες για την παροχή αυτών των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, αλλά το ποσοστό χρήσης τους είναι πολύ χαμηλό. Τα κουπόνια θα στηρίξουν τη μεγαλύτερη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών καλύπτοντας μέρος των δαπανών εγκατάστασης και του μηνιαίου τέλους για περίοδο έως και 24 μηνών. Οι χρήστες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κουπόνια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

Η Ελλάδα υπέβαλε το μέτρο στήριξης προς αξιολόγηση από την Επιτροπή σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, παρά το γεγονός ότι το σύστημα απευθύνεται κυρίως σε καταναλωτές, συνιστά κρατική ενίσχυση υπέρ των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες μέσω των υφιστάμενων ευρυζωνικών υποδομών. Συνεπώς, η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της ΣΛΕΕ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, σημείωσε: “Την ώρα που προχωρούμε συντονισμένα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος. Με τις παράλληλες δράσεις που υλοποιούμε, θα επιτύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε., ενώ ξεπερνούμε τις κωλυσιεργίες του παρελθόντος. Στόχος μας η πρόσβαση όλων στο ‘Internet νέας γενιάς’, στόχος μας να φέρουμε το αύριο, σήμερα για όλους”.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, κ. Βασίλης Μαγκλάρας, τόνισε: “Η συστηματική, συνεπής και συνεργατική πολιτική του Υπουργείου δικαιώθηκε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά πρόγραμμα σχετικό με κουπόνι επιδότησης, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης. Οι δράσεις που υλοποιούμε έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Προχωράμε ταχύτατα μαζί με τους παρόχους και τους εμπλεκόμενους φορείς και επιδιώκουμε να κάνουμε την Ελλάδα επίκεντρο των νέων τεχνολογιών”.
 
H Επίτροπος Margrethe Vestager, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, ανέφερε: “Το ελληνικό έργο υπερταχειών ευρυζωνικών συνδέσεων έχει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των καταναλωτών που χρησιμοποιούν υπερταχείες ευρυζωνικές υπηρεσίες. Με το σύστημα κουπονιών θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλότερης ταχύτητας σε περιοχές όπου υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, οι οποίες ωστόσο δε χρησιμοποιούνται επαρκώς. Το σύστημα θα συμβάλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους στόχους της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει ότι δε νοθεύεται αδικαιολόγητα ο ανταγωνισμός”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024