Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΙαπωνικό διαβατήριο, το ισχυρότερο στον κόσμο
Έρευνα

Ιαπωνικό διαβατήριο, το ισχυρότερο στον κόσμο

Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2006 ένας μέσος πολίτης μπορούσε ταξιδέψει σε 58 προορισμούς χωρίς να έχει βίζα. Ο αριθμός των χωρών πλέον αυξήθηκε σε 107 έως τα τέλη του 2018. Η κατοχή ελληνικού διαβατηρίου επιτρέπει στους πολίτες της χώρας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 184 χώρες.

Σύμφωνα με τον δείκτη Henley Passport για το 2019, οι Ιάπωνες πολίτες κατέχουν το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο και οι πολίτες της μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση (βίζα) ή να αποκτήσουν μία κατά την άφιξή τους σε 190 χώρες. Οι ασιατικές χώρες κυριάρχησαν στη συγκεκριμένη παγκόσμια κατάταξη, με τη Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα να ακολουθούν την Ιαπωνία στη δεύτερη θέση. Οι πολίτες των χωρών αυτών μπορούν να επισκεφθούν 189 προορισμούς χωρίς να λάβουν βίζα πριν ταξιδέψουν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον δείκτη, η κατοχή ελληνικού διαβατηρίου επιτρέπει στους πολίτες της χώρας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 184 χώρες. Με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η Νότια Κορέα θα μπορούσε να φτάσει και στην κορυφή στον δείκτη διαβατηρίου.

Με πρόσβαση σε 188 προορισμούς χωρίς βίζα, η Γερμανία και η Γαλλία κατατάσσονται στην τρίτη θέση. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέβηκαν στην κατάταξη στην 6η θέση από κοινού, έχοντας πρόσβαση σε 185 προορισμούς.

Σημαντική πτώση παρατηρείται από το 2015, όταν το αμερικανικό και το βρετανικό διαβατήριο βρίσκοντα σε ισχυρή θέση στην κατάταξη. Η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Σουηδία ήταν στην τέταρτη θέση και η Ισπανία και το Λουξεμβούργο στην πέμπτη θέση.

Το Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν πρόσβαση σε μόλις 30 προορισμούς χωρίς βίζα και βρίσκονται στο κατώτατο σημείο της κατάταξης για το 2019.

Οι τουρκικές ηλεκτρονικές θεωρήσεις έχουν επηρεάσει την κατάταξη του 2019 και οι πολίτες περισσότερων από 100 χωρών, μπορούν από τον Οκτώρβιο του 2018 να αποκτήσουν μια τουρκική βίζα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Υπάρχει ακόμη μια σταθερή “ανάδυση” της Κίνας στην κατάταξη τα τελευταία χρόνια. Το 2017, η χώρα κατατάχθηκε στην 85η θέση, με τους πολίτες της να έχουν πρόσβαση μόνο σε 51 προορισμούς χωρίς βίζα. Το 2019, η Κίνα βρίσκεται στην 69η θέση, με τους πολίτες της να έχουν πλέον πρόσβαση σε 74 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Όπως είναι σαφές από τη συνεχιζόμενη ανοδική τροχιά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η δύναμη της Μέσης Ανατολής έχει υιοθετήσει μια παρόμοια προσέγγιση με τις ασιατικές χώρες που διατηρούν υψηλές επιδόσεις. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν πλέον την 22η θέση στον δείκτη Henley-IATA, με τους πολίτες της να έχουν πρόσβαση σε 164 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η Αφρική συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Παρ’όλα αυτά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στην ενίσχυση του ανοίγματος των θεωρήσεων. Κατά το παρελθόν έτος, αρκετές αφρικανικές χώρες, όπως η Αγκόλα, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Ναμίμπια και η Σενεγάλη “χαλάρωσαν” τις βίζες τους, με σκοπό την ενίσχυση του εμπορίου, της συνεργασίας και της ασφάλειας.

Το Brexit, οι ΗΠΑ και οι μεταβαλλόμενες συμμαχίες
Οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι σε θέση να αναθεωρήσουν ουσιαστικά την τρέχουσα πολιτική τους στον τομέα των θεωρήσεων, ενώ οι χώρες σε άλλα μέρη της Ευρώπης (όπως η Μολδαβία και το Μαυροβούνιο), καθώς και εκείνες στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν συμφωνίες παραίτησης από την υποχρέωση θεώρησης. Ερωτηματικό παραμένει ο τελικός αντίκτυπος του Brexit. Ενώ η συμφωνία παραμένει στην ισορροπία, είναι δύσκολο να προβλεφθούν ο τελικές συνέπειες για τους πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2006 ένας μέσος πολίτης μπορούσε ταξιδέψει σε 58 προορισμούς χωρίς να έχει βίζα. Ο αριθμός των χωρών πλέον αυξήθηκε σε 107 έως τα τέλη του 2018. Ο Christian H. Kälin, πρόεδρος του Ομίλου Henley & Partners και ιδρυτής του Passport Index, αναφέρει ότι η κατάταξη του 2019 δείχνει ότι παρά το αυξανόμενο αίσθημα “απομόνωσης” σε ορισμένα μέρη του κόσμου, πολλές χώρες παραμένουν αφοσιωμένες στη συνεργασία μεταξύ τους. “Η γενικευμένη εξάπλωση των πολιτικών ‘ανοιχτών θυρών’ έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης σε όλο τον κόσμο. Η πρόσφατη ανάδυση στην κορυφή της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποτελούν παραδείγματα για το τι συμβαίνει, όταν οι χώρες υιοθετούν μια διοορατική προσέγγιση των εξωτερικών υποθέσεών τους, μια στάση που ωφελεί σημαντικά τους πολίτες τους, καθώς και τη διεθνή κοινότητα”.

HPI Global Mobility Report …

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024