Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αεροδρόμια

ΔΑΑ προς Υπουργείο Οικονομικών: 'Επιταχύνετε την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή'

Τατιάνα Ρόκου - 10 Ιανουάριος 2019, 09:29

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ζητά εξηγήσεις για την καθυστέρηση της υπογραφής και της κύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή, καθώς υπάρχει ρήτρα καθυστέρησης 330.000 ευρώ ημερησίως από 1/1/2019, που πληρώνει το αεροδρόμιο χωρίς να ευθύνεται.


Επιστολή του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητά εξηγήσεις για την καθυστέρηση της υπογραφής και της κύρωσης της νεας 20ετούς συμφωνίας από τη Βουλή.

Η εταιρεία, όπως εξηγεί στην επιστολή της, “επιβαρύνεται -βάσει της σύμβασης- με ρήτρα καθυστέρησης, αν και δεν ευθύνεται, ύψους 330.000 ευρώ ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου του 2019”. Όπως σημειώνει με αιχμές ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ κ. Γιάννης Παράσχης στην επιστολή του προς τον κ. Τσακαλώτο, η εταιρεία στις 18 Δεκεμβρίου του 2018 συνήψε ομολογιακό δάνειο 665,6 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τη διαφορά του νέου τιμήματος (1,115 δισ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και 1,382 δισ. ευρώ με ΦΠΑ) που πρότεινε στο ΤΑΙΠΕΔ τον Αύγουστο του 2018. Ποσό το οποίο εκτοξεύτηκε μετά την παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναντι του προηγούμενου που είχε εγκρίνει πανηγυρικά η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2017 (483,87 εκατ. ευρώ χωρίς και 600 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Η Κομισιόν ήλεγξε τη συμφωνία του 2017 ως προς το αν οι όροι και το εγκριθέν τίμημα συνιστούσαν παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων.

Στην επιστολή που απέστειλε ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ στις 4 Ιανουαρίου στον υπουργό Οικονομικών και κοινοποίησε στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρη Ξενόφο και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ριχάρδο Λαμπίρη τονίζει ότι “παρατηρείται καθυστέρηση, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις”. Όπως σημειώνει, “από τις 18 Δεκεμβρίου του 2018 έχουν εκπληρωθεί πλέον όλες οι αιρέσεις (σύμφωνα με το άρθρο 3.1. της Σύμβασης και όπως η Εταιρεία Αεροδρομίου ενημέρωσε σχετικά το ΤΑΙΠΕΔ) και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπονται στη Σύμβαση με εξαίρεση τις τελικές ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να υπογραφεί η Σύμβαση και να υποβληθεί προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για τις οποίες η Εταιρεία Αεροδρομίου προσδοκούσε καλόπιστα ότι θα είχαν ολοκληρωθεί εντός του 2018”.

Και συνεχίζει: “Δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής και η καταβολή του τιμήματος εντός του 2018 δεν κατέστησαν δυνατές και δεδομένης της παρατηρούμενης καθυστέρησης, η οποία, στη βάση του άρθρου 2.2. της Σύμβασης, επιβαρύνει από 1-1-2019 την Εταιρεία Αεροδρομίου με το ποσό των 330.000 ευρώ ημερησίως, χωρίς οιαδήποτε υπαιτιότητα από την πλευρά της (καθυστέρηση και επιβάρυνση για τις οποίες η Εταιρεία Αεροδρομίου υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα τόσο την ΕΤΕπ όσο και τις δανείστριες τράπεζες), παρακαλούμε για ενημέρωσή μας με τις απαιτούμενες ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να υπογραφεί η Σύμβαση και να υποβληθεί προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...












* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top