Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ευρωπαϊκή Ένωση

Προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εκδόσεις 'χρυσής βίζας'

Τατιάνα Ρόκου - 24 Ιανουάριος 2019, 10:01

Προειδοποίηση της ΕΕ ότι τα προγράμματα χορήγησης 'χρυσής βίζας' που χρησιμοποιούνται από κράτη-μέλη της ΕΕ, με στόχο την προσέλκυση μεγιστάνων, αφήνουν εκτεθειμένη την Ευρώπη στο οργανωμένο έγκλημα. Οι οικονομίες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ έχουν κερδίσει περίπου 25 δισ. ευρώ μέσω ξένων άμεσων επενδύσεων την τελευταία δεκαετία.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι τα προγράμματα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που αφορούν την “πώληση” διαβατηρίων και βίζας σε πλούσιους αλλοδαπούς μπορεί να βοηθήσει ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να διεισδύσουν στην Ένωση αυξάνοντας τον κίνδυνο για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Η προειδοποίηση περιλαμβάνεται στην πρώτη έκθεση που εξέδωσε χθες η Κομισιόν για τη λεγόμενη βιομηχανία “επενδυτικής μετανάστευσης”, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επιτρέπει σε πλούσιους ιδιώτες να αγοράζουν υπηκοότητα ή διαμονή στις χώρες που εφαρμόζουν τέτοιου είδους προγράμματα.

Παρ‘όλο που είναι νόμιμα, αυτά τα προγράμματα κάποιες φορές λειτουργούν με αδιαφανείς τρόπους και χωρίς επαρκούς ελέγχους σε αυτούς που αποκτούν διαβατήρια και βίζα, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που τίθενται για ολόκληρη την Ένωση, καθώς τα διαβατήρια και οι άδειες διαμονής που εκδόθηκαν από μία χώρα της 28μελούς Ένωσης προσφέρουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη.

Αυτό προκαλεί “πιθανούς κινδύνους ασφαλείας όπως ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, διαφθορά και διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος”, ανέφερε η Κομισιόν στην έκθεσή της.

Η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Μάλτα “πωλούν” υπηκοότητα έναντι επενδύσεων που κυμαίνονται από 900.000 έως 1,8 εκα. ευρώ, ενώ συνολικά 20 κράτη-μέλη -συμπεριλαμβανομένων αυτών των τριών- χορηγούν άδειες παραμονής έναντι ρευστού. Είκοσι κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων, πωλούν άδειες διαμονής, ή “χρυσές βίζες”, σε αλλοδαπούς που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στις χώρες που τους υποδέχονται, από 15.000 ευρώ -στην Κροατία- έως και πάνω από 5 εκατ. ευρώ – στο Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία.

Η έκθεση της Κομισιόν υπογράμμισε τις αστοχίες στα προγράμματα της Μάλτας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας, που δεν ελέγχουν επαρκώς την προέλευση του πλούτου των ιδιωτών που αγοράζουν την υπηκοότητά τους και δεν επιτρέπουν την εύκολη ταυτοποίησή τους. Επίσης παρακάμπτουν τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν ουσιαστική διαμονή σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ πριν από τη χορήγηση υπηκοότητας, σύμφωνα με την έκθεση.

Για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που θέτουν αυτά τα προγράμματα, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα συστήσουν μια ομάδα ειδικών που θα προτείνει έως το τέλος του έτους ένα ενιαίο πλαίσιο ελέγχων ασφαλείας για τα προγράμματα τέτοιου είδους.

REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMIT…
|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top