Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜειώνονται οι φωλιές της Caretta caretta στην Κρήτη, ένοχος ο τουρισμός
Περιβάλλον

Μειώνονται οι φωλιές της Caretta caretta στην Κρήτη, ένοχος ο τουρισμός

Κατά την περίοδο ωοτοκίας 2018, περίπου το 68% των επιχειρήσεων με έπιπλα θαλάσσης στην παραλία Ρεθύμνου συμμορφώθηκε με την απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τις ενήλικες θηλυκές χελώνες να κάνουν τις φωλιές τους. Το ποσοστό αυτό ήταν 65% στην παραλία των Χανίων 75% στον κόλπο της Μεσσαράς.

Πριν λίγες ημέρες η ετήσια αναφορά του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κρήτη δόθηκε στη δημοσιότητα και έφτασε στους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, κατά την περίοδο ωοτοκίας 2018 εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν 446 φωλιές της στους τρεις κύριους βιοτόπους αναπαραγωγής του προστατευόμενου αυτού είδους, δηλαδή στην παραλία Ρεθύμνου, την παραλία Χανίων και τον κόλπο Μεσσαράς.

Συγκρίνοντας με προηγούμενα έτη, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει αντιστραφεί η έντονη πτωτική τάση στους αριθμούς φωλιών στο Ρέθυμνο, όπου ο μέσος ετήσιος αριθμός φωλιών στην περίοδο 2000-2018 (203 φωλιές/έτος) εμφανίζεται μειωμένος κατά 47,5% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό της περιόδου 1990-1999 (387 φωλιές/έτος). Το ίδιο συμβαίνει και στα Χανιά,  όπου ο μέσος ετήσιος αριθμός φωλιών στην περίοδο 2003-2018 (64 φωλιές/έτος) εμφανίζεται μειωμένος κατά 42% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό της περιόδου 1992-2002 (110 φωλιές/έτος).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του τουρισμού στην αναπαραγωγή του είδους αυτού. Οι προσπάθειες για την εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας συνεχίστηκαν το 2018. Για τις θαλάσσιες χελώνες και την ανάγκη να βρεθεί χώρος για τις φωλιές τους και τα χελωνάκια  στις πολυσύχναστες παραλίες της Κρήτης, ενημερώθηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ πάνω από 31.000 επισκέπτες, κάτοικοι και μαθητές.

Πολύτιμη ήταν η συμβολή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης (Τμήματα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρεθύμνης και Χανίων), που διοργάνωσε ενημερωτικές ημερίδες και διενέργησε συχνές αυτοψίες στις παραλίες ωοτοκίας. Τις προσπάθειες επίσης ενεργητικά συνέδραμαν οι αντίστοιχοι Δήμοι Ρεθύμνης, Χανίων και Φαιστού και το Λιμενικό Σώμα.

Κατά την περίοδο ωοτοκίας 2018, περίπου το 68% των επιχειρήσεων με έπιπλα θαλάσσης στην παραλία Ρεθύμνου συμμορφώθηκε με την απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τις ενήλικες θηλυκές χελώνες να κάνουν τις φωλιές τους. Το ποσοστό αυτό ήταν 65% για τις επιχειρήσεις με έπιπλα θαλάσσης στην παραλία των Χανίων 75% στον κόλπο της Μεσσαράς. “Εκ μέρους του ΑΡΧΕΛΩΝ, των εργαζόμενων και των 150 εθελοντών, οι οποίοι ήρθαν από διαφορετικές χώρες του κόσμου για να συμβάλλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας της Κρήτης, ευχαριστούμε τους επιχειρηματίες που συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία και όλους όσους στήριξαν έμπρακτα τις προσπάθειες προστασίας των θαλασσίων χελωνών στην Κρήτη”, δηλώνει η ΜΚΟ.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπόσχεται πως και το 2019 θα βρίσκεται στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης μαζί με Περιφέρειες, Δήμους, φορείς, επιχειρηματίες, ντόπιους και επισκέπτες για να προστατέψει την Καρέττα που αποτελεί πανάρχαιο επισκέπτη του νησιού, αλλά και δείκτη ενός υγιούς οικοσυστήματος.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024