Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Εκδηλώσεις

To Αlba Graduate Business School αφήνει το στίγμα του στο 'The World in 2019: Athens'

Βίκυ Καραντζαβέλου - 06 February 2019, 13:24

Στο event, που συγκέντρωσε σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ Σοφία, ήταν παρών και ο πρύτανης του Alba δρ. Κώστας Αξαρλόγλου, με καίριες παρεμβάσεις για την τεχνολογία στην εκπαίδευση, την κουλτούρα της διαρκούς μάθησης στο Alba και τη συνύπαρξη των ανθρώπων με τα ρομπότ προς όφελος της ανθρωπότητας.


Πώς θα είναι ο κόσμος μας το 2019; Προβλέψεις που στάθηκαν αφορμή για έμπνευση και έδωσαν τροφή για σκέψη ήταν το χαρακτηριστικό του Gala Dinner, του επίσημου δείπνου που παραθέτει ο Economist. Αυτήν τη φορά, το δείπνο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 25 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ακαδημαϊκή στήριξη του Alba Graduate Business School, The American College of Greece.
 
Στο πάνελ με θέμα «Μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος;» παρευρέθηκε και ο δρ. Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, ο οποίος μίλησε για τη συνεισφορά της τεχνολογίας στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. “Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική διεισδύουν σε μια σειρά από τομείς, όπως η εκπαίδευση, και η εμπειρία είναι –με μία λέξη– θετική,” υπογράμμισε o δρ. Αξαρλόγλου. “Παράγοντας-κλειδί σε αυτό είναι το μέτρο και ο ρόλος της ρομποτικής δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικός αλλά συμπληρωματικός, με στόχο την ευημερία του ανθρώπου. Οι μηχανές και η τεχνολογία, μέσα από τα τεράστια οφέλη στην αποδοτικότητα, έχουν φέρει περισσότερους πόρους και έχουν επίσης εκδημοκρατίσει τις πληροφορίες και τα μέσα, υπό την έννοια ότι οι άνθρωποι έχουν όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτά. Αυτό σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο έχει ενισχυθεί και η κοινωνική ευημερία” συμπλήρωσε ο δρ. Αξαρλόγλου. 
 
Βρισκόμαστε στην Ελλάδα, τη χώρα όπου γεννήθηκε το μέτρο, η ισορροπία ανάμεσα σε δύο άκρα (την υπερβολή) ώστε να μη διαταράσσεται το Σύμπαν (η κοινωνία). Μέτρο λοιπόν είναι η ανθρώπινη αρετή της ισορροπίας, η οποία οδηγεί στην ευτυχία των ανθρώπων και στην ισορροπία μίας κοινωνίας” σημείωσε ο δρ. Αξαρλόγλου. “Η συμβίωση του ανθρώπου με τα ρομπότ θα βοηθήσει τον κόσμο όχι απλά να επιτύχει την ευημερία, αλλά κυρίως την ευτυχία, να αποφύγει την υπερβολή, τις ακρότητες, και θα επιφέρει την κοινωνική ισορροπία”
 
 
Ορμώμενος από τη Σοφία, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, που μετρά ήδη 3 χρόνια ζωής, ο κύριος Αξαρλόγλου σχολίασε: “Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μία συμβιωτική σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ρομπότ ώστε οι μεν να συμπληρώνουν τους δε. Πρέπει να αντιληφθούμε την τεχνολογία ως συμπληρωματική δύναμη και όχι ως ανταγωνιστή”. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να αναπτύξουμε μία συγκεκριμένη στάση απέναντι στη μάθηση –κάτι για το οποίο η Σοφία είναι εξ ορισμού προγραμματισμένη– ενώ περιέγραψε και τον ρόλο του Alba σε σχέση με τα νέα ζητούμενα: “Ως Business School θέλουμε να βοηθήσουμε τους φοιτητές να αποκτήσουν ικανότητες σύντονες με την εποχή αλλά και να καλλιεργήσουν μία νοοτροπία που να τους επιτρέπει τη διαρκή μάθηση”.
 
Ο δρ. Αξαρλόγλου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και ο ίδιος με τη Σοφία και να της απευθύνει μία ερώτηση σχετικά με το αν μπορεί να αισθανθεί ικανοποίηση και ευτυχία, στην οποία η Σοφία απάντησε διπλωματικά. 
 
To Gala Dinner Series του Economist συγκεντρώνει σημαίνοντες καλεσμένους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτολμούν πρωτότυπες, ενίοτε ανορθόδοξες, αλλά πάντα διασκεδαστικές προβλέψεις για τη νέα χρονιά που ξεκινάει. Ανάμεσά τους βρίσκονται υψηλόβαθμα C-Suite στελέχη, επικεφαλής επιχειρήσεων, κορυφαίοι εκπρόσωποι κυβερνήσεων, αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί και διανοητές. |
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top