Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-Διατροφή'Στον αέρα' η κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων με τον νέο νόμο, λέει η HellasCert
Τουριστικά καταλύματα

'Στον αέρα' η κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων με τον νέο νόμο, λέει η HellasCert

Ο νόμος 4582/2018 προβαίνει σε δομικές αλλαγές, με αποκορύφωμα την ανάθεση της πιστοποίησης της κατάταξής των ενοικιαζόμενων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ), κάτι που θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα επ’αόριστόν την κατάταξή τους, κυρίως λόγω βασικών ελλείψεων που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες.

Πραγματοποιήθηκε χθες ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης (HellasCert), σχετικά με τις επιπτώσεις του ν. 4582/2018 στην κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων.

Με τον ν.4276/2014 θεσπίσθηκε μια ολοκληρωμένη διαδικασία κατάταξης των Ξενοδοχείων και Camping σε αστέρια και των Eνοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων & Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) σε κλειδιά. Η διαδικασία προέβλεπε την έκδοση των αντίστοιχων Πιστοποιητικών Κατάταξης από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), αφού είχε προηγηθεί επιθεώρηση των καταλυμάτων από ανεξάρτητους Οργανισμούς Επιθεωρήσεων, οι οποίοι έχουν διαπιστευτεί προς τούτο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ), με βάση Διεθνή Πρότυπα ISO.

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστεύτηκαν περί τους 33 Οργανισμούς Πιστοποίησης, ενώ εκπαιδεύτηκαν και εγκρίθηκαν περί τους 900 εξειδικευμένους επιθεωρητές και πολυάριθμο διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, με στόχο την αποτελεσματικότητα, αλλά και την διαφάνεια της διαδικασίας κατάταξης, δημιουργήθηκε στο ΞΕΕ ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία  αφενός εισάγονται όλα τα στοιχεία και σχέδια του προς επιθεώρηση καταλύματος και αφ’ετέρου εποπτεύεται σε πραγματικό χρόνο η διενέργεια της επιθεώρησης. Με τη διαδικασία αυτή πιστοποιήθηκε η κατάταξη περίπου 3.000 Ξενοδοχείων και Camping και 2.000 ΕΕΔΔ.

Η HellasCert υποστηρίζει ότι αιφνιδίως, και χωρίς καμία συνεννόηση με τους Οργανισμούς Πιστοποίησης, οι οποίοι αποτελούν την “καρδιά” του συστήματος κατάταξης, ο πρόσφατος νόμος 4582/2018, προβαίνει σε δομικές αλλαγές, με αποκορύφωμα την ανάθεση της πιστοποίησης της κατάταξής των ΕΕΔΔ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ). “Αυτό θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα επ’αόριστόν την κατάταξη των ΕΕΔΔ, κυρίως γιατί η διεκπεραίωση της πιστοποίησής τους από τις ΠΥΤ, ακόμα και όταν εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ, η οποία θα καθορίζει τις σχετικές διαδικασίες, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω της ύπαρξης βασικών ελλείψεων που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες. Θα απαιτηθεί η δημιουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταχώριση των καταλυμάτων και εκπαίδευση επιθεωρητών, αλλά κυρίως το εγχείρημα θα προσκρούσει στην δραματική έλλειψη προσωπικού των ΠΥΤ και την αδυναμία υπέρβασης αγκυλώσεων του Δημόσιου Τομέα (π.χ. όριο ημερών εκτός έδρας υπηρεσίας). Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής θα είναι οι επιχειρήσεις των ΕΕΔΔ να αντιμετωπίσουν θέμα νόμιμης λειτουργίας τους. Και τούτο με την τουριστική περίοδο ‘ante portas’ και την υποχρέωση ολοκλήρωσης του έργου κατάταξης χιλιάδων ΕΕΔΔ από μερικές δεκάδες υπαλλήλους των ΠΥΤ, ως το τέλος του 2019”, είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόδρος της HellasCert κ. Γιάννης Καραγιάννης.

“Στον αέρα και οι επενδύσεις που έχουν κάνει οι 33 Οργανισμοί Επιθεωρήσεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προηγούμενου ν. 4276/2014, εργοδοτώντας και εκπαιδεύοντας 900 επιθεωρητές σε όλη την Ελλάδα. Συνιστά πισωγύρισμα, η ανάθεση σε κρατικές Υπηρεσίες, ελέγχων που έχουν ανατεθεί και διεκπεραιωθεί επιτυχώς από ανεξάρτητους διαπιστευμένους Οργανισμούς Πιστοποίησης, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Το μη χείρον βέλτιστον… για την άρση του αδιέξοδου θα είναι, η προς έκδοση ΚΥΑ να αναθέτει τους ελέγχους κατάταξης στους ήδη διαπιστευμένους Οργανισμούς Επιθεωρήσεων και την έκδοση των Πιστοποιητικών κατάταξης στις ΠΥΤ, στη βάση των ελέγχων αυτών”.

Η HellasCert, είναι η Ελληνική Ένωση των Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας στον προαιρετικό και υποχρεωτικό τομέα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ISO/IEC 17020, ISO/IEC 17021, ISO/IEC 17024, ISO/IEC 17025 και ISO/IEC 17065.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024