Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πολιτισμός

Τρίγλωσσος οδηγός για τα μνημεία της Οθωμανικής διαδρομής στη Θεσσαλονίκη

Τατιάνα Ρόκου - 28 February 2019, 14:05

Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα, διευθύνσεις, ωράριο λειτουργίας και φωτογραφίες για το σύνολο των μνημείων και αξιοθέατων της Οθωμανικής Διαδρομής στην τουριστική Θεσσαλονίκη. Πρόκειται κυρίως για κτίρια διαφόρων χρήσεων που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης και είναι σήμερα προσβάσιμα για όλους.


Έναν τρίγλωσσο (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά) μικρό οδηγό για τα μνημεία της πόλης που συνδέονται με την Οθωμανική περίοδο και αποτελεί βοήθημα ενημέρωσης και ξενάγησης για όλους τους τουρίστες, εξέδωσε ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Στις 20 σελίδες του, (μεγέθους 20Χ14 εκ.), οι επιμελητές της έκδοσης κατάφεραν να συμπεριλάβουν κείμενα, διευθύνσεις, ωράριο λειτουργίας και φωτογραφίες για το σύνολο των μνημείων και αξιοθέατων της Οθωμανικής Διαδρομής στην τουριστική Θεσσαλονίκη. Πρόκειται κυρίως για κτίρια διαφόρων χρήσεων που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης και είναι σήμερα προσβάσιμα για όλους.

Στο εξώφυλλο του, απεικονίζεται ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της περιόδου, οι “Κήποι του Πασά”, οι οποίοι κατασκευάστηκαν το 1904 από άγνωστο αρχιτέκτονα και αποτελούν ένα μοναδικό δείγμα φανταστικής αρχιτεκτονικής. Η απόδοση των ενημερωτικών κειμένων του οδηγού στην τουρκική γλώσσα έγινε με την υποστήριξη του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.

Ξεκινώντας από τα γνωστότερα ,το σπίτι-μουσείο του Μουσταφά Κεμάλ-Ατατούρκ, το Διοικητήριο που χτίστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli, το Μπεζεστένι, το Αλατζά Ιμαρέτ, παρουσιάζονται  στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά  συνολικά 26 μνημεία. Παλαιότερο όλων το “Μπέη Χαμάμ” (Λουτρά Παράδεισος), το πρώτο οθωμανικό λουτρό της Θεσσαλονίκης που κτίστηκε το 1444. Είναι και το μεγαλύτερο που σώζεται.

Στις σελίδες του εύχρηστου οδηγού συμπεριλαμβάνονται επίσης πλαισιωμένα από 30 φωτογραφίες το Γενί Χαμάμ (Αίγλη), το Συντριβάνι που δώρισε ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ στους Θεσσαλονικείς και από το οποίο την πρώτη ημέρα των εγκαινίων έτρεξε βυσσινάδα για τους καλεσμένους, καθώς και εκείνα που άλλαξαν χρήση στο πέρασμα του χρόνου, όπως είναι τα κτίρια της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής και της σημερινής Βιβλιοθήκης Άνω Πόλης, το Χαμζά Μπέη Τζαμί (Αλκαζάρ), το κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (στέγαζε την Οθωμανική Τράπεζα) κ.ά.

Οι τουρίστες θα βρουν επίσης στο έντυπο, στοιχεία για κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, όπως είναι η βίλα Αχμέτ Καπαντζή, η βίλα Μεχμέτ Καπαντζή, το Χαμιδιέ Τζαμί (Γενί Τζαμί, εξαιρετικό δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής), η βίλα Μορντώχ και η βίλα Χαφίζ Μπέη (στεγάζεται η Σχολή Τυφλών), που χτίστηκαν σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top