Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΟι προοπτικές του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου
Πολιτισμός

Οι προοπτικές του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου

Η διοργάνωση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε κομβικό σημείο, απ’όπου μπορεί να 'απογειωθεί" και να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν του νησιού και ένα από τα πιο φημισμένα πολιτιστικά γεγονότα του Αιγαίου ή ακόμα της Μεσογείου.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση της προοπτικής του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, από το σύλλογο “Μεσαιωνικό Ρόδο“.

Την εκδήλωση προλόγισε η αρχιτέκτονας του Υπουργείου Πολιτισμού δρ. Κατερίνα Μανούσου, η οποία εξήρε την προσπάθεια των 13 χρόνων, για την ιστορική αναβίωση της μεσαιωνικής περιόδου, από το σύλλογο. Τόνισε πως η ύπαρξη μιας οργανωμένης ομάδας, ιστορικών αναβιώσεων, αποτελεί σημαντική αναγκαιότητα για την πόλη της Ρόδου και πως το ιδανικό θα ήταν το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ να μετεξελιχθεί και να αποτελέσει θεσμό, να πλαισιωθεί από επιστήμονες και καλλιτέχνες και να υποστηριχθεί από όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, καθώς ανταποκρίνεται στην ιδιαιτερότητα της ύπαρξης ενός τόσο εκτεταμένου μεσαιωνικού σκηνικού. Κλείνοντας επεσήμανε ότι η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών, και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων, σε ποικίλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις στους μνημειακούς χώρους, είναι η καλύτερη εγγύηση για την φύλαξη, την προστασία τους και την ασφαλή απόδοση τους στην επόμενη γενιά, προς όφελος της Ανθρωπότητας, όπως αρμόζει σε μία πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δεκάδες Ροδίων και εκπρόσωποι φορέων παρευρέθηκαν για να παρακολουθήσουν και να συνεισφέρουν στο διάλογο που αναπτύχθηκε στο τέλος της παρουσίασης, ανάμεσα στους οποίους ήταν η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δωδεκανήσου, κα Μαριέττα Παπαβασιλείου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου, Πολιτισμού Δωδεκανήσου, κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Ντέλλας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου και υποψήφιος δήμαρχος κ. Στράτος Καρύκης, η γενική γραμματέας του Σωματείου Ξεναγών Δωδεκανήσου, κα Ευαγγελία Μαζαράκου, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου κ. Νικήτας – Νικόλαος Χρυσοχός, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου, κ. Γιάννης Κλούβας, ο πρόεδρος από το “Σπίτι της Ευρώπης”, κ. Μιχάλης Καβουκλής, η αρχαιολόγος κα Ελένη Παπαβασιλείου, ο υπεύθυνος των Island Games για τη Ρόδο, κ. Τάκης Μιχαηλίδης, εκπρόσωπος της μεραρχίας 95 ΑΔΤΕ κ.ά.

Κατά την παρουσίαση, από την πρόεδρο του συλλόγου “Μεσαιωνικό Ρόδο”, κα Άννα Αχιολά, τονίστηκε, με τη χρήση παραδειγμάτων αντίστοιχων φεστιβάλ της Ευρώπης, ποια μπορεί να είναι η προοπτική εξέλιξης του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ της Ρόδου και η δυναμική του να επιφέρει οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία, αξιοποιώντας τόσο την άυλη, όσο και την υλική πολιτιστική κληρονομιά, υπό την προϋπόθεση ότι θα δεχτεί ουσιαστική στήριξη από τους αρμόδιους φορείς και θα το “αγκαλιάσει” ολοκληρωτικά η τοπική κοινωνία. Προτάθηκε ακόμα η σύσταση επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού όπου θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων.

Επισημάνθηκε, τέλος, ότι η διοργάνωση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε κομβικό σημείο, απ’όπου μπορεί να “απογειωθεί” και να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν του νησιού και ένα από τα πιο φημισμένα πολιτιστικά γεγονότα του Αιγαίου ή ακόμα της Μεσογείου. Σε διαφορετική περίπτωση, που δε θα υπάρξει η αναγκαία στήριξη, ο σύλλογος θα περιοριστεί σε δράσεις μόνο για την εκπαίδευση των μελών του.

Κατόπιν, η διατροφολόγος και αντιπρόεδρος του συλλόγου, κα Σουζάνα Ιωακειμίδου, έκανε μία σύντομη εισήγηση για την ανάδειξη της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας μέσα από ένα πολιτιστικό γεγονός ιστορικής αναβίωσης, όπως το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ρόδου και ακολούθησε διάλογος με το κοινό, όπου τέθηκαν κάποιοι προβληματισμοί και κατατέθηκαν οι ακόλουθες προτάσεις από τους παρευρισκόμενους:

  • Να γίνουν ενέργειες για την ωρίμανση της τοπικής κοινωνίας όπως περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ώστε οι πολίτες να παίρνουν ενεργά μέρος σ αυτό το εγχείρημα
  • Να προστεθούν δράσεις που θα προσδώσουν πιο έντονα το ελληνικό στοιχείο στο Φεστιβάλ π.χ. ήθη και έθιμα της εποχής
  • Να προσκληθούν επώνυμοι καλλιτέχνες στο φεστιβάλ και ενδεχομένως να επανεξεταστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του
  • Να διαφημιστεί περισσότερο στο εξωτερικό από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να προσελκύσει περισσότερο τουρισμό
  • Να διεξάγονται μεσαιωνικά δρώμενα π.χ. περιπολίες ιπποτών, περισσότερες φορές μέσα τη σαιζόν, με παράλληλη παραχώρηση ιστορικών χώρων για εκδηλώσεις ιστορικής αναβίωσης
  • Το φεστιβάλ χρήζει μεγαλύτερης στήριξης από την τοπική αυτοδιοίκηση και πρέπει να γίνουν ενέργειες για την παραχώρηση χώρων για τις ανάγκες του (αποθήκες, βεστιάριο, χώροι συνάντησης εθελοντών, για πρόβες κ.λπ.)
  • Στο παγκοσμιοποιημένο τουριστικό τοπίο χρειαζόμαστε τουριστική ταυτότητα: ποιοι είμαστε, τι παρουσιάζουμε και σε ποιους απευθυνόμαστε και εκδηλώσεις που αξιοποιούν και εμπνέονται από την πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να ενισχυθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην παρέμβαση του, ο υπεύθυνος των Island Games, κ. Μιχαηλίδης, τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης του μεσαιωνικού φεστιβάλ Ρόδου, αντιπαραβάλλοντας το αντίστοιχο και πολύ επιτυχημένο φεστιβάλ στο Visby, του διδυμοποιημένου με τη Ρόδο νησιού Gotland της Σουηδίας, που δέχεται μεγάλη στήριξη από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακόμα, ο κ. Κλούβας διατύπωσε την πρόθεση στήριξης του συλλόγου εστιατόρων Ρόδου προς το φεστιβάλ, με κάθε τρόπο και ο κ. Χρυσοχός, δήλωσε πρόθεση συνεργασίας με το “Μεσαιωνικό Ρόδο”, για τη δημιουργία καλλιτεχνικών project.

Ο κ. Χατζηιώαννου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος, ειδικά αυτή την περίοδο, έκλεισε όμως λέγοντας πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση του φεστιβάλ, καθώς ωφελεί τον τόπο και γι’αυτό κρίνεται σκόπιμη η ενίσχυση της χρηματοδότησης του με το άνοιγμα ειδικού κωδικού. Σε αυτό έδειξε να συμφωνεί και ο κ. Διακογεωργίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση των χορηγών του 12ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου αλλά και υποστηρικτών με συνεχή στήριξη στη διοργάνωση (Ε.Β.Ε.Δ., Monastiriaka.gr – Νικόλαο Ταπούρη, Super Market I. Πάππου, Νικόλαο Διακομιχάλη, “Sea Dreams” – Πάρη Κακά, “Όμορφος” Catering Services, ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ, “Ibiscus Market”, “Παραδοσιακή Λαδόπιτα” – Μιχάλη Ροδίτη, “Μarkopoulos” Group of Hotels, Atrium Hotels, Semiramis Hotel, εστιατόριο – cafe “Auvergne”, ΒΑΠ Π. Κουγιός, τα κρεοπωλεία “Μπίλλυς” και “Κέντρο Κρέατος” και εστιατόρια “Μαμά Σοφία” και “Χατζηκέλης”).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024