Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Βρετανοί καλούνται να ανανεώσουν άμεσα τα διαβατήριά τους ενόψει Brexit χωρίς συμφωνία

Τατιάνα Ρόκου - 07 March 2019, 13:31

Αύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου είναι ακριβώς τρεις εβδομάδες πριν το Ην. Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρεις εβδομάδες είναι ο χρόνος που απαιτείται για να φθάσουν τα διαβατήρια στους κατόχους τους μετά από μια τυπική αίτηση ανανέωσης.


Πολλοί Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να ανανεώσουν τα διαβατήρια τους μέχρι αύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου, για να αποφύγουν απαγόρευση εισόδου σε δημοφιλείς ευρωπαϊκές χώρες, σε περίπτωση μη διαπραγμάτευσης Brexit, προειδοποιεί ο βρετανικός σύλλογος καταναλωτών Which?.

Τόσο οι τουρίστες ότι όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους κινδυνεύουν να παραβιάσουν κανονισμούς όσον αφορά στην είσοδο σε χωρών Schengen, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Όσοι επισκέπτονται άλλες χώρες χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον περιθώριο έξι μηνών στο διαβατήριό τους από την ημερομηνία άφιξής τους. Μέχρι πρόσφατα οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ανανέωναν το διαβατήριό τους πριν αυτό λήξει, μπορούσαν να έχουν μέχρι και εννέα πρόσθετους μήνες της υπόλοιπης ισχύος στο νέο τους ταξιδιωτικό έγγραφο.

Η βρετανική κυβέρνηση αναφέρει ότι αυτό δε θα ισχύει πλέον για την απαίτηση των έξι μηνών μετά από το Brexit χωρίς συμφωνία. Κάτι που σημαίνει ότι σε άτομα με έως και 15 μήνες περιθώριο στο διαβατήριό τους θα μπορούσε να απαγορευθεί η είσοδος σε χώρα Schengen. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 1,5 εκατ. Βρετανούς, που αναμένεται να ταξιδέψουν αυτή την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Ο Which? σημειώνει ότι αύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου είναι ακριβώς τρεις εβδομάδες πριν το Ην. Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρεις εβδομάδες είναι ο χρόνος που απαιτείται για να φθάσουν τα διαβατήρια στους κατόχους τους μετά από μια τυπική αίτηση ανανέωσης.

Ο συντάκτης του ταξιδιωτικού περιοδικού του Which?, Rory Boland, δήλωσε: ”Τα σχέδια διακοπών για εκατομμύρια ανθρώπους θα μπορούσαν να διακοπούν ή ακόμα χειρότερα αυτοί να βρεθούν παρατημένοι στην πύλη αναχώρησης σε ένα αεροδρόμιο και να μην μπορέσουν καθόλου να ταξιδέψουν, εάν δεν ανανεώσουν το διαβατήριό τους πριν από την ημερομηνία αποχώρησης από την ΕΕ”.

Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: ”Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ισχύουν νέοι κανόνες όταν ταξιδεύει κάποιος με βρετανικό διαβατήριο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κάποιοι μπορεί να χρειαστεί να ανανεώσουν το διαβατήριό τους νωρίτερα από ό,τι είχαν προγραμματίσει”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top