Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΗ τουριστική κίνηση στο Ν. Αιγαίο το 2019 θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2018
Περιφέρεια

Η τουριστική κίνηση στο Ν. Αιγαίο το 2019 θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2018

Με όσα προέκυψαν από τις επαφές με τους εκπροσώπους των TOs στο περιθώριο της έκθεσης ΙΤΒ Berlin, η τουριστική κίνηση στο Ν. Αιγαίο θα κυμανθεί τουλάχιστον στα επίπεδα του 2018, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης της ποιότητας του εισερχόμενου τουρισμού και των εσόδων.

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το Νότιο Αιγαίο στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB Berlin 2019 (6-10 Μαρτίου). Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα “ραντεβού” της τουριστικής βιομηχανίας με υψηλές αξιώσεις και με όρους που αρμόζουν στον πρωταθλητή του ελληνικού τουρισμού.

Στο περίπτερο που ξεχώριζε ανάμεσα στον ανταγωνισμό για το νησιωτικό χαρακτήρα του, η περιφέρεια φιλοξένησε 21 νησιωτικούς δήμους, ενώσεις ξενοδόχων και επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, κάτω από την “ομπρέλα” της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πήραν μέρος στην ΙΤΒ Berlin, η Άνδρος, η Μήλος, η Αντίπαρος, η Ανάφη, η Πάρος, η Κύθνος, η Ίος, η Νάξος, η Σέριφος, η Αμοργός, η Φολέγανδρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Λέρος, η Ρόδος, οι Λειψοί, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Κως, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού κα Μαριέττα Παπαβασιλείου, η οποία μαζί με τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Επικοινωνιών, Ακτοπλοΐας & Κρουαζιέρας, κ. Γιάννη Μαργαρίτη συμμετείχε στην ITB Berlin, δηλώνει ότι σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις επαφές με τους εκπροσώπους των Tour Operators στο περιθώριο της έκθεσης, η τουριστική κίνηση στο Ν. Αιγαίο θα κυμανθεί τουλάχιστον στα επίπεδα του 2018, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης της ποιότητας του εισερχόμενου τουρισμού και των εσόδων.

Αναλυτικότερα, η κα Παπαβασιλείου δήλωσε: “Η κατάρριψη του ενός ρεκόρ μετά το άλλο, τα τρία τελευταία χρόνια θα δικαιολογούσε ενδεχομένως μία μικρή πτώση σε επίπεδο αφίξεων στο Ν. Αιγαίο. Φαίνεται όμως ότι και πάλι οι τουριστικές αφίξεις και οι επιμέρους δείκτες θα έχουν θετικό πρόσημο. Μπορεί η γερμανική αγορά να παρουσιάζει τη δεδομένη στιγμή μία μικρή πτώση, η διψήφια αύξηση από την Αγγλία θα εξισορροπήσει όμως τις όποιες απώλειες με το παραπάνω. Σε ό,τι αφορά τώρα στις υπόλοιπες αγορές, πέραν της γερμανικής και της αγγλικής, κάποιες παρουσιάζουν μείωση και κάποιες αύξηση. Η μια αγορά συμπληρώνει την άλλη, με αποτέλεσμα τελικά να αποφεύγεται το αρνητικό πρόσημο.

Πήγαμε στο Βερολίνο πιστεύοντας ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των early booking λόγω της επιστροφής των αγορών της Τουρκίας και της Αιγύπτου στις τουριστικές αγορές. Έμενε να δούμε εάν θα διατηρηθούν τελικά οι αεροπορικές θέσεις. Από τις επαφές που είχαμε με τους εκπροσώπους των τουρ οπερέιτορς στην ΙΤΒ, συμπεράναμε λοιπόν ότι σε επίπεδο αφίξεων θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με το 2018 και ενδεχομένως καλύτερα σε επίπεδο ποιότητας. Στα περισσότερα νησιά μας, η υστέρηση κρατήσεων εστιάζεται στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν τον μήνα Αύγουστο και όχι τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο. Αντίθετα, η Τουρκία έχει σχεδόν γεμίσει τον Αύγουστο εξαιτίας των φθηνών τιμών που δόθηκαν στα early booking. Αυτό σημαίνει ότι οι πτήσεις προς τα νησιά μας δε θα συρρικνωθούν εύκολα και ότι τον Αύγουστο, που είναι καθοριστικός μήνας σε επίπεδο εισπράξεων και κερδών -έξτρα high season- οι κλίνες θα πωληθούν σε καλύτερη τιμή απ’ότι το 2018″.

Συνεχίζοντας η κα Παπαβασιλείου τόνισε ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν για ένα καλό αποτέλεσμα στον τουρισμό και το 2019, πράγμα που οφείλεται και στη σκληρή και μεθοδική δουλειά που κάνει η περιφερειακή αρχή τα τελευταία χρόνια, μια δουλειά που όπως αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2018, συνετέλεσε στην πρωτιά του Νοτίου Αιγαίου σε όλους τους επιμέρους τουριστικούς δείκτες.

“Η τουριστική σεζόν που έχουμε μπροστά μας, παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις. Παρουσιάζει όμως και πολλές ευκαιρίες. Το Νότιο Αιγαίο έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Είναι απόρροια και της σκληρής και συστηματικής δουλειάς αλλά και των αποτελεσμάτων των επιμέρους δράσεων που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όλα αυτά τα χρόνια σε επίπεδο τουριστικής προβολής και προώθησης. Διαθέτουμε την τεχνογνωσία και έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαιτούμενα εργαλεία προκειμένου, ενωμένοι όπως πάντα, να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλα μας τα νησιά. Μόνο όσοι δουλεύουν μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλό αποτέλεσμα. Κι εμείς έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε και να περιμένουμε ότι το 2019 θα είναι ακόμη μία εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό του Νοτίου Αιγαίου”, επεσήμανε η κα Παπαβασιλείου, η οποία δηλώνει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρόκειται να συνεχίσει να εφαρμόζει το 2019 εξειδικευμένες δράσεις προβολής και προώθησης στις τουριστικές αγορές και ειδικά σε εκείνες που παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά κρατήσεων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024