Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜε 4 χρόνια καθυστέρηση η αναγνώριση των ιαματικών πηγών Μεθάνων – Ερώτηση στη Βουλή
Ιαματικός τουρισμός

Με 4 χρόνια καθυστέρηση η αναγνώριση των ιαματικών πηγών Μεθάνων – Ερώτηση στη Βουλή

Παρά τα ιατρικά και τουριστικά οφέλη των ιαματικών πηγών των Μεθάνων, από το 2017 τρία δημόσια κτίρια στις περιοχές των Αγίων Αναργύρων και Αγίου Νικολάου Μεθάνων παραμένουν κλειστά, καθιστώντας αδύνατη την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, ενώ φέτος οι φυσικοί αυτοί πόροι αναγνωρίστηκαν ως ιαματικοί και επετράπει η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης τους.

Εδώ και δύο χρόνια παραμένουν κλειστά τα δημόσια κτίρια που υποστηρίζουν τη λειτουργία και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των Μεθάνων. Με κοινοβουλευτική τους Ερώτηση οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός φέρνουν το ζήτημα στη Βουλή και καταγγέλλουν ότι, μετά το 2017 οπότε και μπήκε λουκέτο στη λειτουργία των ιαματικών λουτρών, τα αρμόδια υπουργεία και αδιαφόρησαν και έβαλαν μεγάλα εμπόδια στην προοπτική επαναλειτουργίας τους. Σα να μην έφταναν αυτά, με τεράστια καθυστέρηση που έφτασε τα δύο ολόκληρα χρόνια, η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά υπέγραψε τελικά την απαραίτητη απόφαση για την αναγνώριση των πηγών της Λουτρόπολης των Μεθάνων ως ιαματικών.

“Τα Μέθανα για δύο ολόκληρους αιώνες αποτελούσαν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών για θεραπευτικούς και καλλωπιστικούς σκοπούς. Μέσα σε 4 χρόνια ο Συριζα άφησε τις εγκαταστάσεις να ρημάζουν και την οικονομία της περιοχής να βαλτώνει”, σχολίασε ο κ. Αμυράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Αθήνα, 01/04/2019
Ερώτηση
Προς τους υπουργούς:
1. Τουρισμού
2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: “Αναξιοποίητα παραμένουν τα ιαματικά λουτρά των Μεθάνων”

Οι ιαματικές πηγές των Μεθάνων είναι από τις πιο σπάνιες και αξιόλογες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης του χώρου. Κατέχουν εξέχουσα θέση στη μακραίωνη ιστορία τους, από την αρχαιότητα έως σήμερα, για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία και τον καλλωπισμό. Η πρώτη ουσιαστική εκμετάλλευση των πηγών άρχισε το 1870 και αφορούσε δύο λάκκους, στους οποίους έκαναν λουτροθεραπεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΤ κατά τα έτη 1961 έως 1965 είχαν επισκεφθεί τις λουτρικές εγκαταστάσεις της περιοχής 61.219 λουόμενοι, γεγονός που τοποθέτησε την Λουτρόπολη των Μεθάνων μεταξύ των τριών πιο γνωστών λουτροπόλεων της Ελλάδος.

Οι ιαματικές πηγές των Μεθάνων, βάση της σύστασης του νερού, μπορούν να ενταχθούν σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή σε θειούχες αλιπηγές, χλωρονατριούχες και οξυπηγές και έχουν ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις όπως αρθροπάθεια, δισκοπάθεια, σπονδυλοαρθρίτιδα, ρευματοπάθεια, κατάγματα, γυναικολογικές παθήσεις, στειρότητα, κοπώσεις, παθήσεις αναπνευστικού συστήματος, χρόνιες βρογχίτιδες, δερματικά νοσήματα κ.λπ.

Ωστόσο, παρά τα προφανή ιατρικά και τουριστικά οφέλη των ιαματικών πηγών των Μεθάνων, από το έτος 2017 τρία δημόσια κτίρια στις περιοχές των Αγίων Αναργύρων και Αγίου Νικολάου Μεθάνων παραμένουν κλειστά, καθιστώντας αδύνατη την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, ενώ έπρεπε να φτάσουμε στο 2019, προκειμένου οι φυσικοί αυτοί πόροι να αναγνωριστούν ως ιαματικοί και να επιτραπεί η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

Ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός του υπουργείου για την άμεση επαναλειτουργία και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των Μεθάνων, δεδομένης και της πρόσφατης ψήφισης του νόμου 4602/2019 για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών”

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024