Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΤα 70 της χρόνια γιορτάζει η ΠΟΞ (1949 – 2019)
Ξενοδοχία

Τα 70 της χρόνια γιορτάζει η ΠΟΞ (1949 – 2019)

Γρ. Τάσιος: 'Η δύναμη του ξενοδόχου κρύβει πίσω της μια ιστορία 70 χρόνων αγώνων και επιτυχιών, για την οποία αξίζει να είμαστε υπερήφανοι'. Πρώτος στόχος είναι να υπάρξει ελάφρυνση μεγάλων βαρών του ξενοδοχείου (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κατάργηση του φόρου διαμονής κ.λπ.).

Τη συμπλήρωση των 70 χρόνων ζωής της γιόρτασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, στην κατάμεστη αίθουσα “Galaxy” του ξενοδοχείου Hilton Athens.

Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους ξενοδόχοι, εκπρόσωποι της Πολιτείας, των φορέων του τουρισμού, των εργαζομένων, παλαιοί πρόεδροι της Ομοσπονδίας, πρώην και νυν συνεργάτες και δημοσιογράφοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση που ήταν γεμάτη υπερηφάνεια και αναμνήσεις και είχε ως τίτλο “70 Χρόνια ΠΟΞ (1949-2019): 70 Χρόνια Προσφοράς στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνημονεύτηκε η μεγάλη συλλογική διαδρομή της ΠΟΞ που άφησε το αποτύπωμα του ξενοδοχειακού κλάδου στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδας. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευση δώδεκα εμβληματικών επιχειρηματιών – ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες – ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της πολύχρονης και πολύπλευρης συνεισφοράς τους στην ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου.  

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γρηγόρης Τάσιος έκανε λόγο για “ιστορικό ορόσημο στη μεγάλη διαδρομή εξέλιξης και προόδου που διένυσε ο κλάδος” και πρόσθεσε: “Αναλογιστείτε από που ξεκινήσαμε… Μας αποκαλούσαν απαξιωτικά ‘πανδοχείς’ και ‘κάπελες’ κι αργότερα,  ο φόβος όλος ήταν τάχα μήπως μετατραπούμε σε ‘χώρα γκαρσονιών'”, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ύστερα ήρθε η ίδια η ζωή κι έδωσε τις απαντήσεις: “Στην πιο μεγάλη κρίση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας,  με τη χώρα να καταρρέει και τους πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση, ο ξενοδοχειακός κλάδος έγινε το στήριγμα πάνω στο οποίο ακούμπησε η Ελλάδα. Έγινε το ξενοδοχείο καταλύτης για την ανάταξη της οικονομίας και πυλώνας για τη συνοχή της κοινωνίας”.

“Αυτή είναι η ιστορία μας, η κληρονομιά μας και η προσφορά μας στον τόπο. Αυτή είναι η περηφάνια μας” υπογράμμισε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Τάσιος και συνέχισε: “Με αυτήν τη περηφάνια προχωράμε μπροστά. Για νέες κατακτήσεις εξέλιξης και προόδου. Για να λύσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν κι απαιτούν συνεπή και συνετή μάχη”.

Κατά την απονομή των βραβείων, ο κ. Τάσιος επεσήμανε πως “η απόδοση τιμής στα πρόσωπα των ανθρώπων που κοίταξαν μπροστά, που αγωνίστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, που τόλμησαν και ρίσκαραν, που επένδυσαν και άνοιξαν νέους δρόμους κόντρα σε προκαταλήψεις και στερεότυπα, δεν είναι απλά μια συνδικαλιστική αναγνώριση”, αλλά ότι στα πρόσωπά τους αναγνωρίζονται “εκείνοι που δημιούργησαν έναν ολόκληρο κλάδο, πάνω στον οποίο ακούμπησε ολόκληρη η Ελλάδα στη δύσκολη στιγμή της”.

Οι ξενοδόχοι που βραβεύτηκαν είναι οι κ.κ. Νίκος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Τηλέμαχος Γρηγοριάδης, Νίκος Δασκαλαντωνάκης, Αριστοτέλης Διβάνης, Βασίλης Καμπουράκης, Σπύρος Κοκοτός, Αθανάσιος Ρέτσος, Γεράσιμος Φωκάς καθώς και οι κυρίες Ντία Καψή, Ειρήνη Μαντζαβελάκη και Ισμήνη Τορνιβούκα.

Βραβεία απένειμαν επίσης από πλευράς ΠΟΞ οι τρεις αντιπρόεδροι του Δ.Σ. κ.κ. Μανώλης Γιαννούλης, Άρης Σουλούνιας και κα Κωνσταντίνα Σβύνου, ο γενικός γραμματέας κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος (ιδιαίτερη στιγμή όταν παρέδωσε ο ίδιος το βραβείο στον πατέρα του κ. Αθανάσιο Ρέτσο) και ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης ανέγνωσε το γραπτό χαιρετισμό που απέστειλε η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Μαζική ήταν η συμμετοχή και στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που πραγματοποιήθηκε το ίδιο πρωί στο Crowne Plaza Athens City Centre. Στο επίκεντρο βρέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα και οι προβληματισμοί του κλάδου, ενώ απευθυνόμενος κυρίως προς την Πολιτεία ο κ. Τάσιος ζήτησε “καθαρές κουβέντες και καθαρές απαντήσεις”.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε πως πρώτος στόχος είναι να υπάρξει ελάφρυνση μεγάλων βαρών του ξενοδοχείου (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κατάργηση του φόρου διαμονής κ.λπ.) που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.  Μεταφέροντας την αγωνία των ξενοδόχων για το αύριο, ο κ. Τάσιος διεμήνυσε ότι “όσοι εκλαμβάνουν την υπεύθυνη στάση μας ως αδυναμία κάνουν τραγικό λάθος” και πρόσθεσε: “Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας, με τις επιχειρήσεις μας, με τις οικογένειές μας, με τους κόπους μιας ζωής. Το χέρι που απλώνουμε είναι για χειραψία συμφωνίας. Αλλά αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει και γροθιά”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024