Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πολιτισμός

Προβληματική η φύλαξη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Βίκυ Καραντζαβέλου - 05 April 2019, 11:36

Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων υποστηρίζει ότι λόγω της από 1ης Απριλίου εφαρμογής του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, το υπάρχον μόνιμο προσωπικό κάνει κατά μέρη διπλές βάρδιες και καθ’όλη τη διάρκεια του ωραρίου δημιουργώντας έτσι κενά ασφαλείας.


Με σοβαρά κενά στη φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων άρχισε από 1η Απριλίου η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας τους, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Το ζήτημα αναδεικνύει με κοινοβουλευτική Ερώτησή του ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Γιώργος Αμυράς ζητώντας την άμεση πρόσληψη και τοποθέτηση του εποχικού προσωπικού στις κενές θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

Το ενιαίο αυτό ωράριο εφαρμόζεται χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα δεδομένα επισκεψιμότητας και οι ξεχωριστές ανάγκες κάθε μουσείου και αρχαιολογικού χώρου. Παρατηρείται ότι μόνιμοι αρχαιοφύλακες, λόγω της έλλειψης εποχικού προσωπικού, αναγκάζονται να κάνουν εκ περιτροπής διπλοβάρδιες, αφήνοντας κενά ασφαλείας στην προστασία των αρχαιοτήτων.

”Η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική καθώς το έκτακτο προσωπικό φύλαξης, που μόνο έκτακτο δεν είναι αφού καλύπτει κάθε χρόνο τις ανάγκες φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ακόμα δεν είναι στη θέση του. Ούτε η έναρξη του διευρυμένου ωραρίου ούτε της τουριστικής περιόδου φαίνεται να είναι αρκετά για να ξυπνήσουν το υπουργείο από το λήθαργό του!” σχολίασε ο κ. Αμυράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

”Αθήνα, 05/04/2019
Ερώτηση

Ππρος την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: “Χωρίς εποχικό φυλακτικό προσωπικό μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι”

Παρά το γεγονός ότι από 1η Απριλίου έχει αρχίσει να ισχύει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, το απαιτούμενο φυλακτικό προσωπικό αρχαιοτήτων για την κάλυψη εποχικών και ‘έκτακτων’ αναγκών δεν έχει ακόμα προσληφθεί ή δεν έχει τοποθετηθεί στις αντίστοιχες θέσεις. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα και με τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α), έχει οδηγήσει στην απαράδεκτη πρακτική το υπάρχον μόνιμο προσωπικό να κάνει κατά μέρη διπλές βάρδιες προκειμένου οι αρχαιότητες να προφυλάσσονται από κλοπές και βανδαλισμούς καθημερινά και καθ’όλη τη διάρκεια του ωραρίου δημιουργώντας έτσι κενά ασφαλείας.

Επιπλέον, η τήρηση ενιαίου ωραρίου για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη επισκεψιμότητας, οξύνει έτι περαιτέρω το πρόβλημα καθώς οδηγεί σε στρεβλώσεις ως προς την κατανομή του φυλακτικού προσωπικού με αποτέλεσμα χώροι με μειωμένες πραγματικές ανάγκες φύλαξης από άποψη ωρών και προσωπικού να είναι υπερστελεχωμένοι και χώροι με αυξημένες ανάγκες να είναι υποστελεχωμένοι.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:
α) Σε τι ποσοστό έχουν καλυφθεί έως σήμερα οι ανάγκες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων σε εποχικό προσωπικό φύλαξης; Πότε αναμένεται να καλυφθούν όλες οι ανάγκες εποχικού προσωπικού;
β) Έχουν γίνει προσπάθειες για εκπόνηση μελέτης επισκεψιμότητας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας με στόχο την καλύτερη δυνατή κατανομή του προσωπικού φύλαξης;
γ) Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης 186 μόνιμων αρχαιοφυλάκων της προκήρυξης 8Κ/2018 του ΑΣΕΠ;
δ) Δεδομένου ότι 186 προσληφθέντες δεν επαρκούν για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών, ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για την πρόσληψη  νέου μόνιμου προσωπικού αρχαιοφυλάκων;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας”

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top