Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Περιφέρεια

Αντιδράσεις για ανέγερση ξενοδοχείου στη Βλυχάδα της Σαντορίνης

Βίκυ Καραντζαβέλου - 05 April 2019, 12:28

'Η κατάσταση στο νησί έχει ξεφύγει, χτίζονται παντού ξενοδοχεία. Η Βλυχάδα είναι ένα από τα τελευταία απείραχτα σημεία του νησιού, με αναγνωρισμένη γεωμορφολογική μοναδικότητα και πρέπει να προστατευθεί', λέει η πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας.


Την αντίδραση εννέα φορέων και συλλόγων της Σαντορίνης, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας προκαλεί η ανέγερση ξενοδοχείου στη μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή της Βλυχάδας. Στο πλευρό τους βρίσκεται και ο Δήμος Θήρας, που υποστηρίζει ότι η οικονομική άδεια δε θα έπρεπε να έχει εκδοθεί και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ”Καθημερινής”, Προεδρικό διάταγμα του 2012 όρισε ως αδόμητη μια ζώνη 150 μέτρων από τον γκρεμό, μετά την οποία ισχύει η εκτός σχεδίου δόμηση. Τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε η ανέγερση ενός ξενοδοχείου στην περιοχή μετά το όριο των 150 μέτρων, εξέλιξη που ξεσήκωσε μέρος της τοπικής κοινωνίας.

”Η κατάσταση στο νησί έχει ξεφύγει, χτίζονται παντού ξενοδοχεία. Η Βλυχάδα είναι ένα από τα τελευταία απείραχτα σημεία του νησιού, με αναγνωρισμένη γεωμορφολογική μοναδικότητα και πρέπει να προστατευθεί”, λέει η κα Ελένη Μαΐστρου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας. ”Είναι ανάγκη η Πολιτεία να θεσπίσει ζώνη απόλυτης προστασίας στα 500 μέτρα και να ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες και εργασίες”.

Ο δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος, υποστηρίζει ότι η υπόθεση έχει ζητήματα νομιμότητας. ”Η άδεια ανακλήθηκε το 2009 γιατί είχε διάφορες σοβαρές παραλείψεις. Αφού αυτές διορθώθηκαν, επανακατατέθηκε ο φάκελος το 2018 και η πολεοδομία μας εξέδωσε την αναθεώρηση της άδειας. Ο δήμος ζήτησε την ανάκληση της άδειας, γιατί δε ζητήθηκε εισφορά σε γη και επιπλέον ο δρόμος πρόσβασης είναι ρέμα. Με δεδομένο ότι είμαι διοικητικός και πειθαρχικός προϊστάμενος της πολεοδομίας, έστειλα την υπόθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου, στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Κατά τη γνώμη μου στην περιοχή αυτή δεν πρέπει να μπει ανθρώπινο χέρι”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top