Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Συνέδρια

ΣΕΤΚΕ: Τα τουριστικά καταλύματα δεν κεφαλαιοποίησαν το χρυσοφόρο 2018 λόγω sharing economy

Βίκυ Καραντζαβέλου - 09 Απρίλιος 2019, 14:22

Μία σειρά από ενέργειες από τη ΣΕΤΚΕ βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης, ανάμεσά τους και το πρόγραμμα 'Τουρισμός Εμπειρίας', που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019 και στόχο έχει την εξειδίκευση των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων και την ποιοτική αναβάθμιση και διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.


Με την υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, να χαρακτηρίζει τα τουριστικά καταλύματα ως “Megatrends”, επιβεβαιώνοντας πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των τουριστικών καταλυμάτων είναι στις προτεραιότητες της τουριστικής πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού, ολοκληρώθηκε το 23ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), κατά τη διάρκεια των εργασιών του οποίου διεξήχθη και η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Στο συνέδριο, η διοίκηση της ΣΕΤΚΕ πραγματοποίησε τον διοικητικό απολογισμό της τριετούς θητείας της, με τον πρόεδρό της, κ. Παναγιώτη Τοκούζη, να δηλώνει υπερήφανος για τις προοδευτικές τομές που επετεύχθησαν για τον κλάδο, αυτή την τελευταία τριετία, μέσα από σειρά διαβουλεύσεων με τα αρμόδια υπουργεία και, φυσικά, με την πολύτιμη συνεισφορά της υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά.

Κατά την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Τοκούζης αναφέρθηκε εκτενώς στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και στις ριζικές αλλαγές που επί προεδρίας του υλοποιήθηκαν, καθώς, επίσης, και σε μία σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, που ελήφθησαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημείο αναφοράς για την εξελικτική πορεία του κλάδου είναι:

 • Η νέα, αναβαθμισμένη και ολοκληρωμένη κατηγοριοποίηση για τα τουριστικά καταλύματα σε κατηγορίες από ένα έως πέντε κλειδιά, η οποία, όπως είπε, αποτυπώνει πληρέστερα την εικόνα του κλάδου.
 • Η αλλαγή της διαδικασίας πιστοποίησης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων, η οποία πλέον ανατίθεται από το ΞΕΕ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.), παρέχοντας τη δυνατότητα ιδιώτες μηχανικοί να συντάσσουν την τεχνική έκθεση που απαιτείται για την έκδοση του πιστοποιητικού κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) σε κατηγορίες κλειδιών, μειώνοντας κατά πολύ τα έξοδα της σχετικής διαδικασίας και απαλλάσσοντας τους επιχειρηματίες του κλάδου μας από ένα δυσβάσταχτο κόστος.
 • Η αλλαγή του ενδιάμεσου φορέα κατοχύρωσης του διακριτικού τίτλου του καταλύματος, από το ΞΕΕ στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ., απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων από ένα σημαντικό κόστος, αφού με την προηγούμενη διαδικασία ήταν υποχρεωμένες να καταβάλλουν 580 ευρώ έκαστη στο ΞΕΕ για την έγκριση και κατοχύρωση του διακριτικού τους τίτλου, ενώ πλέον το κόστος αυτό ανά επιχείρηση δεν θα υπερβαίνει τα 30 ευρώ.
 • Η αύξηση της δυναμικότητας των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων από τα 20 στα 30 δωμάτια.
 • Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), με ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και αμοιβές χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που καθορίζει η ΣΣΕ της ΠΟΞ.
 • Η θεσμοθέτηση της “Καρτέλας Ενημέρωσης Πελάτη”, με την οποία καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πελατών σχετικά με την πολιτική ακυρώσεων, τις ώρες άφιξης και αναχώρησης, κ.ο.κ., συμβάλλοντας στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ επιχειρηματία και πελάτη.

Παράλληλα, πέρα από τις παρεμβάσεις της σε επίπεδο νομοθεσίας, η ΣΕΤΚΕ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ανέλαβε πρωτοβουλίες, με σκοπό να προσδώσει μια νέα υπόσταση στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Αυτές είναι:

 • Η εισαγωγή της κάρτας-μέλους, η οποία ξεχωρίζει τα μέλη από τα μη μέλη της Συνομοσπονδίας, προσφέροντάς τους παράλληλα ειδικές παροχές και μοναδικά προνόμια.
 • Η δημιουργία της νέας πλατφόρμας της Συνομοσπονδίας, η οποία παρέχει στα μέλη της την ευκαιρία να ενημερώνονται άμεσα για τις εξελίξεις σε κλαδικά θέματα και παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να προβάλλουν τις επιχειρήσεις τους εντελώς δωρεάν.
 • Η λειτουργία του συστήματος on line κρατήσεων Go2Greece, που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις-μέλη της ΣΕΤΚΕ απευθείας κρατήσεων με ποσοστό προμήθειας μόλις 4%.
 • Η δημιουργία και λειτουργία του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο εκπονεί χρήσιμες μελέτες και έρευνες για τον κλάδο, διοργανώνει επιμορφωτικά και άλλου είδους σεμινάρια, ενώ, παράλληλα, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς και εταιρείες, αναλαμβάνει την κατάρτιση των επιχειρηματιών του κλάδου και την πιστοποίηση των επιχειρήσεων της Συνομοσπονδίας σε διάφορα πεδία, όπως είναι το “Καλάθι πρωινού”, ο “Τουρισμός Εμπειρίας”, κ.ο.κ.
 • Η εφαρμογή του προγράμματος “Καλάθι πρωινού”, που έχει διττό στόχο, αφενός τη διασύνδεση του πολιτισμικού, γαστρονομικού πλούτου της χώρας μας με τη διαμονή και τη φιλοξενία στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν τα μικρά τουριστικά καταλύματα, με τελικό στόχο να προσφέρει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Την περυσινή χρονιά, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε Ρόδο και Κεφαλονιά, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τοκούζης από το βήμα του 23ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΣΕΤΚΕ, μόλις πρόσφατα εντάχθηκε σε αυτό και η Αθήνα.
 • Η διοργάνωση ανοικτών συνεδρίων, με στόχο την έναρξη ενός ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου μεταξύ της διοίκησης της Συνομοσπονδίας και των επιχειρηματιών του κλάδου.
 • Η  καθιέρωση ενός ετήσιου περιφερειακού συμβουλίου, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του διαλόγου της διοίκησης της ΣΕΤΚΕ με τα μέλη της, τους τοπικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.
 • Η κατάθεση πρότασης επιμόρφωσης των εργαζομένων στα τουριστικά καταλύματα μέσα από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ.
 • Η κατοχύρωση, αρχικά σε εθνικό επίπεδο, και στην πορεία σε ευρωπαϊκό, του νέου brand name SMOTEL, με το οποίο θα πιστοποιούνται καταλύματα που ανήκουν στις κατηγορίες από 2 κλειδιά και πάνω και τα οποία πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως λόγου χάρη, η εφαρμογή του προγράμματος “Καλάθι πρωινού”. 
 • Σύμφωνα με τον κ. Τοκούζη, εκτός από τις δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί, μία σειρά από ενέργειες βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης, ανάμεσά τους και το πρόγραμμα “Τουρισμός Εμπειρίας”, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019 και στόχο έχει την εξειδίκευση των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων και την ποιοτική αναβάθμιση και διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ στο θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, σε μία, όπως είπε, χρυσοφόρα χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, δεν κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν αυτήν τη μεγάλη επιτυχία, εξαιτίας της γιγάντωσης αυτού του φαινομένου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υψηλή φορολογία, η οποία συνιστά τροχοπέδη για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τοκούζης επανέλαβε ότι, στόχος της ΣΕΤΚΕ ήταν και παραμένει η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων και η ποιοτική αναβάθμιση του κλάδου.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top