Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ακτοπλοΐα

ΠΑΣΕΝΤ: 'Στο κενό η προσπάθεια κατάργησης της Σ.Σ.Ε. στην επιβατηγό, ακτοπλοϊκή και κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία'

Τατιάνα Ρόκου - 11 April 2019, 09:26

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες και πρακτορεία του κλάδου καλύπτονται και θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τη Σ.Σ.Ε., που αφορά στους εργαζομένους στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις όλης της χώρας και δεν αφήνει κανένα περιθώριο μη εφαρμογής της.


Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι πέτυχε μια μεγάλη νίκη στη μάχη που δίνει για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την εφαρμογή τους, αναφερόμενος στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) για τους εργαζομένους στις ακτοπλοϊκές- επιβατικές- κρουαζιερόπλοιες ναυτιλιακές εταιρείες και πρακτορεία, που υπογράφηκε με τη ΣΕΕΝ και κηρύχθηκε υποχρεωτική με καθολική πλέον εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

”Η μάχη που δίνεται είναι τεράστια, αφού ένα μεγάλο μέρος εργοδοτών με νομικά τερτίπια και απειλές προσπαθούν να μην εφαρμόσουν τη Σ.Σ.Ε. αλλοιώνοντας και παραχαράσσοντας την έννοια και την ουσία της. Στην προσπάθεια τους αυτή, χρησιμοποιούν ακόμα και καραμπινάτες παρανομίες, αφού μεταφέρουν εργαζόμενους με απειλές, εκβιασμούς και ψέματα σε άλλες εταιρείες, που τις βαφτίζουν τουριστικές, με σκοπό να μην τους αμείβουν με τη Σ.Σ.Ε. των ναυτιλιακών υπαλλήλων, αλλά των τουριστικών, η οποία υπολείπεται μισθολογικά καταργώντας στην πράξη τη Σ.Σ.Ε.” επισημαίνει ο ΠΑΣΕΝΤ.

”Μια τέτοια προσπάθεια είχαμε και από τον ναυτιλιακό όμιλο κρουαζιέρας Celestial, όπου μετά από καταγγελίες των εργαζομένων παρεμβήκαμε άμεσα, επισημαίνοντας και κατταγγέλοντας την παράνομη ενέργεια της εταιρείας, ενεργοποιώντας τους εργαζόμενους, ώστε να μην υπογράψουν την ατομική σύμβαση εργασίας, όπου δέχονταν τη μείωση του μισθού τους. Ζητήσαμε άμεσα παρέμβαση από το Υπουργείο Εργασίας και αναγκάσαμε την εταιρεία σε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, η οποία έγινε σε επίπεδο γενικού γραμματέα.

Η γνωμάτευση, σύσταση και εντολή λοιπόν του υπουργείου για άμεση εφαρμογή, ήταν απόλυτα σαφής, ότι οι εργαζόμενοι στις εταιρείες και πρακτορεία του κλάδου καλύπτονται και θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τη Σ.Σ.Ε., που αφορά στους εργαζομένους στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις όλης της χώρας και δεν αφήνει κανένα περιθώριο μη εφαρμογής της.

Τίτλοι τέλους λοιπόν στο σενάριο που προωθούσαν για κατάργηση και μη εφαρμογή της Σ.Σ.Ε..

Είναι άλλωστε εδώ και χρόνια απόλυτα ξεκάθαρο, γι’αυτό και δεν υπήρξε ποτέ θέμα αμφισβήτησης της Σ.Σ.Ε. που καλύπτει τους εργαζόμενους, ότι η κρουαζιέρα και η επιβατηγός ναυτιλία με ό,τι επιπλέον μπορεί να προστίθεται ως υπηρεσία, ανήκει και είναι πολύ δυναμικός τομέας της ναυτιλίας και σαν τέτοια θα αντιμετωπίζεται, ως προς τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, όπως αυτά προκύπτουν από τη κλαδική Σ.Σ.Ε που υπογράψαμε με τους εργοδότες.

Η άμεση λοιπόν παρέμβαση του σωματείου και η γνωμάτευση του υπουργείου, δίνουν αποστομωτική απάντηση στους εργοδότες εκείνους, που με τεχνάσματα αναζητούν τη μη εφαρμογή της.

Η επιλογή αμφισβήτησης των Σ.Σ.Ε, μας θέτει όλους σε επαγρύπνηση και επιβεβαιώνει την ανάγκη σταθερής επικοινωνίας των εργαζόμενων με το σωματείο. Το σωματείο είναι εδώ και υπάρχει για να κατοχυρώνει τα δικαιώματα, αλλά και να υπερασπίζεται την πλήρη εφαρμογή τους”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top