Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΤουριστική κίνηση ‘δύο ταχυτήτων’ στα ξενοδοχεία για τις ημέρες του Πάσχα
Ξενοδοχία

Τουριστική κίνηση ‘δύο ταχυτήτων’ στα ξενοδοχεία για τις ημέρες του Πάσχα

Μικρή βελτίωση του αριθμού των προκρατήσεων σε δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς. Κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα η πληρότητα δεν είναι η αναμενόμενη. Οι τιμές ανά δωμάτιο κυμαίνονται σχεδόν στα περυσινά επίπεδα και ξεκινούν κατά μέσο όρο από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Διπλή εικόνα παρουσιάζει η πασχαλινή κίνηση στα ξενοδοχεία της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Σε σχέση με πέρυσι, παρατηρείται μικρή βελτίωση του αριθμού των προκρατήσεων σε δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς. Σε άλλες περιοχές όμως, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, η πληρότητα δεν είναι η αναμενόμενη, με τους ξενοδόχους να ελπίζουν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Έλληνες εκδρομείς που εμφανίζονται για την ώρα επιφυλακτικοί εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών.

Το φετινό Πάσχα συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν και άρα είναι περισσότερα τα ξενοδοχεία που αναμένεται να λειτουργήσουν στους θερινούς προορισμούς, με σκοπό να υποδεχθούν τουρίστες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Βαλκάνια κ.ά.). Σε συνδυασμό και με την Πρωτομαγιά τη μερίδα του λέοντος κατέχει το τετραήμερο από Μ. Παρασκευή  έως Δευτέρα του Πάσχα. Ο μέσος όρος διαμονής είναι οι τρεις διανυκτερεύσεις. Εντονότερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Κέρκυρα, όπου η τουριστική κίνηση αναμένεται φέτος ενισχυμένη, όπως και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Σαντορίνη και η Μύκονος (μαζί με τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών), η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η περιοχή των Μετεώρων και τα Τρίκαλα, η Μαγνησία και η Κεφαλλονιά.

Ενδεικτικά, στην Αίγινα οι κρατήσεις αγγίζουν το 80–90% των διαθέσιμων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και στην Ύδρα οι πληρότητες, αλλά μόνο για ένα τριήμερο, θα φθάσουν σχεδόν το 100%. Ικανοποιητική κρίνεται η κίνηση στην Αρκαδία, στην Αχαία και την Εύβοια, ενώ ελαφρώς αυξημένη είναι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Λαμίας, όπως και στα περιφερειακά ξενοδοχεία των Σερρών σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία πόλης.

Στη Σκιάθο θα λειτουργήσουν περισσότερες μονάδες φέτος, όπως και στη Νάξο. Στην Καβάλα, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία η κίνηση αναμένεται να κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα. Μικρή βελτίωση εμφανίζουν οι δείκτες στη Λέσβο και τη Λευκάδα, ενώ ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας και της Κεφαλλονιάς.

Στη Σαντορίνη οι πληρότητες αναμένεται να αγγίξουν το 70–80% και στη Μύκονο που υποδέχεται τουρίστες κυρίως από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, οι πληρότητες φθάνουν το 75%. Η Πάτμος κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Στον αντίποδα, υποτονική είναι η κίνηση στη Λάρισα, στη Θάσο, τη Δράμα, την Ημαθία, την Κω και τα Καλάβρυτα. Στην Πιερία οι εκτιμήσεις θέλουν το φετινό Πάσχα να είναι για τα ξενοδοχεία ελαφρώς καλύτερο από το περσινό, δε ισχύει όμως το ίδιο για τη Χαλκιδική όπου η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, με τις πληρότητες να κινούνται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Στη Θράκη η τουριστική κίνηση χαρακτηρίζεται ως μέτρια, με προσμονή όμως για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν για την Κρήτη, όπου η εικόνα είναι καλύτερη στα Χανιά, χαμηλότερες ωστόσο είναι οι πληρότητες σε Νότιο Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Στη Ρόδο οι πληρότητες θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ στη Ζάκυνθο η τουριστική κίνηση χαρακτηρίζεται από τους ξενοδόχους ως υποτονική, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 50% πτώση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι, παρ’όλο που το Πάσχα έπεφτε νωρίς. Θεωρούν ότι η τελευταία σεισμική δραστηριότητα επηρέασε την τουριστική κίνηση, αν και όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σε λίγο κατώτερα επίπεδα φέτος σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται η τουριστική κίνηση στην Αθήνα με τους ξενοδόχους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο “last minute”. Αντίστοιχη με το Πάσχα του 2018 αναμένεται η κίνηση στη Θεσσαλονίκη, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία να προσεγγίζουν το 65-70%.

Οι τιμές ανά δωμάτιο κυμαίνονται σχεδόν στα περυσινά επίπεδα. Ξεκινούν κατά μέσο όρο από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (περιλαμβάνουν προαιρετική έξτρα χρέωση για τα πασχαλινά γεύματα) και αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του ξενοδοχείου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024